Rod Targaryen

zdroj

Rod Targaryenů je poměrně starý rod, ale v Západozemí patří k nejmladším. Nebudovaly ho tam generace po tisíce let, přicestoval z Essosu a na západní kontinent přivezl nejen neobvyklé zvyky a kulturu, ale i obrovskou změnu, která vydržela po 300 let a i po jeho pádu zanechala svůj nepopiratelný vliv.

Jeho původní sídlo se dlouhé roky nacházelo ve Svobodných Valyrijských državách. Až teprve těsně před zkázou Valyrie Targaryeni odpluli přes Letní a Úzké moře na západ a usídlili se na ostrově Dračí kámen v Černovodném zálivu, ve stejně nazvané pevnosti, kde vybudovali šlechtický rod tak, jak ho chápou Západozemci.

A ještě o stovku let později, když se Aegonu Dobyvateli a jeho sestrám podařilo sjednotit Západozemí, zbudovali v nově vytyčených Královských zemích Rudou baštu jakožto sídlo targaryenských králů a potom o něco jižněji Létohrad, letní targaryenský zámek.

Od toho se odvozovaly i tituly, jaké Targaryeni kdy drželi. Původně byli dračími lordy a lordy Dračího kamene, následně se mohli pyšnit tituly král Andalů, Rhoynů a Prvních lidí, lord Sedmi království a ochránce říše, spolu s tím i královna, princ či princezna Dračího kamene v případě korunních potomků, princ Létohradu v případě mladších synů, příbuzní králů se často stávali pobočníky, členy malé rady či jinými funkcionáři a v současných dobách je mezi nimi i khaleesi a královna Meereenu. A ať si říkají jakkoli, jejich znakem je od doby, kdy se etablovali jako západozemský rod, vždy až na několik změněných osobních erbů rudý tříhlavý drak chrlící plameny na černém poli reprezentující Aegona a jeho sestry a jejich motto zní „Oheň a krev“.

Ještě z doby před dobýváním a vlastně před připlutím do Západozemí si ale přinesli všechno ostatní. Jak neobvyklé rysy, tak ještě neobvyklejší zvyky. Původně vyznávali bohy Valyrie a teprve nějakou dobu před dobýváním konvertovali k víře v Sedm, ovšem ostatního se nevzdali.

Pokračovali například v incestní tradici sourozeneckých sňatků, popřípadě sňatků s jinými příbuznými, uznávali i polygamii, aby udrželi co možná nejčistší valyrijskou krev a zůstali nadřazeni západozemským rodům. K tomu nakonec sestavili teorii výjimečnosti Targaryenů, tže jsou se svými draky fakticky nadřazeni bohům a lidem, aby proti nim nezasahovala církev. A zatímco ostatní lidé na kontinentu obvykle své mrtvé pohřbívali do hrobů nebo mohyl, Targaryeni je tradičně spalovali.

Ani jejich vzhled se nedal zaměnit s nikým jiným. Obvykle měli stříbrozlaté nebo platinově bílé vlasy, fialové oči a byli přirozeně krásní, i když se stávalo, že někdy, v případě spojení se členem jiného rodu, zvítězily cizí geny, takže nejeden Targaryen byl i tmavovlasý.

To a jejich vyšší tolerance vůči žáru se u nich označuje jako dračí krev. Což neznamená odolnost vůči ohni (s takovou myšlenkou pracuje pouze seriál). Naopak může předznamenávat spíš dračí šílenství, protože jejich incestní praktiky často zapříčinily psychické poruchy nebo fyzická znetvoření většinou končící potratem či smrtí novorozence. Čehož jsou si i sami vědomi, například král Jaehaerys II. řekl, že když se narodí Targaryen, bohové si hodí mincí, aby rozhodli, zda bude blázen.

Dále mezi typické valyrijské znaky s dnes už jen malou šanci na přežití patří i věštecké sny. Tímto nadáním oplývali například Daenys Targaryen, jež předpověděla rovnou celou zkázu Valyrie, princ Daeron Targaryen se sny o smrti svých bratrů a přijetím Duncana Vysokého do Královské gardy, Daemon II. Blackfyre z poboční, „bastardí“ větve rodu a podobnou moc v sobě nachází i knižní Daenerys.

A samozřejmě, co jim zařídilo vítězství při dobývání a vůbec vzestup v dobách samotné Valyrie, je jejich spojení s draky. Targaryeni, stejně jako jiní, dnes už vymřelí dračí lordi, měli k drakům o dost blíž než ostatní lidé a používali je jako válečné zbraně A přestože většina draků zahynula při zkáze, Targaryeni jich s sebou do Západozemí přivezli pět, brzy se kromě jediného přeživšího valyrijského Baleriona vylíhly dračice Vhagar a Meraxes a v následujících letech se podařilo odchovat mnoho dalších.

Západozemí tak zůstávalo posledním útočištěm draků až do chvíle, kdy došlo k brutálním bojům uvnitř rodu Targaryenů a nakonec k úplnému a nevyjasněnému konci těchto majestátních tvorů. Legendy tvrdí, že poslední z nich nechal otrávit Aegon III. přezdívaný Drakozhouba, někteří lidé, že držení draků v uzavřeném prostoru Dračího doupěte nesvědčilo jejich vývoji, deformovalo je a neumožňovalo jim přežít, a arcimistr Marwyn nabízí vysvětlení, že odpovědní jsou mistři, protože nikdy neměli v lásce magii úzce se pojící k drakům.

Z Valyrie na Dračí kámen

Úplný počátek rodu je tedy třeba hledat na východě v jiném a vzdáleném etniku. Na Valyrijském poloostrově u Zemí dlouhého léta začala po objevení draků vzkvétat civilizace Valyrijců původně se živící chovem ovcí. Stali se z nich dobyvatelé, brzy si podmanili velkou část známého Essosu a ustavili svou vládu v rozpínající se říší nazvané Svobodné Valyrijské državy. Té vládlo čtyřicet šlechtických rodů známých jako dračí lordi a jedním z nich byli právě Targaryeni.

zdroj

Nepatřili nikdy k nejdůležitějším rodinám, ale měli draky a půdu, rozhodně netrpěli chudobou. K tomu se 114 let před dobytím Západozemí ukázalo, že i trošku víc, především co se štěstí týče. Dcera Aenara Targaryena, Daenys zvaná Věštkyně, náhle ve svých snech uzřela vize o ohnivé katastrofě, která se na Valyrii měla snést.

Neví se, co přesně viděla a jak moc byly její předpovědi přesné, protože ač je prý v knize Znamení a předzvěsti, nyní jsou nejspíš nenávratně ztraceny. Jen arcimistr Marwyn tvrdí, že objevil tři stránky, které zahrnul do své Knihy ztracených knih. Její otec ovšem příliš neváhal. Prodal své nemovitosti v državách a Zemích dlouhého léta a spolu s ostatními členy rodiny, otroky, majetkem, pěti draky a rody Velaryonů a Celtigarů vyplul do nejzápadnější výspy vlayrijské říše, na sopečný ostrov u východního pobřeží Západozemí. On se tam se svou rodinou usadil v pevnosti Dračí kámen pod sopkou Dragonmont, Velaryoni se ještě o něco dřív usadili na ostrově Náplavomarka a Celtigarové si zabrali nejmenší z ostrovů, Krabí ostrov. 

Ostatní dračí lordi ve Valyrii kvůli tomu Aenara považovali za zbabělce, ale docela jim vyhovovalo, že přišli o konkurenta. Asi jim vyhovovalo i, že trvale obsadil Dračí kámen. Valyrie ho už dlouho používala pro obchodování se Západozemím, nad Černovodným zálivem se tam často objevovali draci, do západozemských království proudily zbraně z valyrijské oceli a další cennosti. Nicméně byl ponurý a nikdo z Valyrijců země na západě nepovažoval za hodné větší pozornosti, natož trvalého přivlastnění. Nechali proto Aenera, ať si dělá, co uzná za vhodné.

O dvanáct let později pak skutečně přišla zkáza. Valyrie po děsivém výbuchu sopečného pásma zmizela z map, Targaryeni se stali jedněmi z mála přeživších rodáků a jedinými přeživšími dračími jezdci, kteří přečkali nejen zkázu, ale i následující století krve plné essoských bojů o zaplnění náhlého mocenského vakua. A přestože za neznámých okolností zemřeli čtyři z jejich pěti draků, podařilo se jim odchovat dvě dračice, Vhagar a Meraxes, a dalších sto let žili své životy podle starých zvyků. Byl na ně sice vyvíjen určitý tlak, aby se vrátili na východ, ale nikdy to neudělali.

Aenar zvaný Exulant vládl až do své smrti Dračímu kameni. Po něm převzal žezlo jeho syn Gaemon Slavný, údajně nejschopnější z Targaryenů v době století krve, s manželkou a sestrou Daenys. Spolu měli několik dětí, Aegona a Elaenu, kteří po nich převzali moc, a minimálně ještě jednu dceru, která si vzala nejmenovaného, málo významného lorda. Tak postupovaly i další generace. Aegon s Elaenou během své vlády nad svým drobným panstvím zplodili Maegona, který zůstal bezdětný, a Aeryse, jenž rod rozšířil o Aelyxe, Baelona a Daemiona. U vlády se přitom vystřídali všichni tři, protože jediný Daemion měl potomky, a dokonce si na Dračí kámen pozval západozemského mistra. Stejně udělal i jeho jediný syn a dědic Aerion, jenž se také oženil s lady Valaenou Velaryon a měl s ní tři děti, Visenyu, Aegona a Rhaenys. A s neznámou ženou ještě nemanželského Oryse Baratheona. 

Aegon se podle valyrijské tradice měl oženit se svou starší sestrou Visenyou, jenže miloval mladší Rhaenys, vzal si tedy obě. Z draků si zvolil starého Baleriona, zatímco jeho sestry létaly na Vhagar a Meraxes, a na rozdíl od svých předků se zapojil do bojů na východě. Jen ne tak, jak by si to tamější mocnosti snažící se obnovit sílu Valyrie představovaly. Zásadně odmítl pomoci Volantisu, jenž se po celé století pokoušel dostat na její místo, ostatně ovládat východ ho nelákalo. Raději odpověděl na žádost o pomoc od měst Pentos a Tyroš, setkal se s princem Pentosu a městskými magistry, bojoval spolu s bouřlivým králem Argilakem Durrandonem ve Svárlivých zemích, poté u Lysu spálil volantskou flotilu a svou pozornost znovu vrátil k západu.

Takzvané století krve po porážce Volantisu a ustanovení, že valyrijské kolonie zůstanou nezávislými Svobodnými městy, pomalu končilo a Aegon sledoval raději Západozemí. Už v minulosti navštívil Citadelu ve Starém městě a Stromovinu, také dost možná Lanniposrt. Věděl, jak místní království vypadají a co se v nich děje. Nechal si i vyrobit ohromný stůl ve tvaru Západozemí, avšak mapa namalovaná na jeho povrchu neměla žádné hranice, protože by to podle něj měla být jediná říše. A podle toho jednal.

Posledním pouhým dračím lordem tak byl právě Aegon Targaryen, jemuž se přezdívá Aegon Dobyvatel či Aegon Drak, zakladatel targaryenského rodu v Západozemí. Dosud byl totiž Dračí kámen považován v podstatě za území Valyrie a jeho obyvatelé za cizince, což se Aegon rozhodl radikálně změnit. Měl k tomu značné předpoklady. Byl vysoký, s širokými rameny, působivý, schopný válečník a stratég, dračí jezdec, stejně jako ostatní příbuzní měl fialové oči a stříbrozlaté vlasy, a především z něj vyzařovalo charisma.

Zároveň byl ale určitou záhadou a osamělým mužem, jehož jediným přítelem zůstával Orys Baratheon, jeho nemanželský bratr, z nějž se stal i Aegonův hlavní válečný velitel a první zastánce nově vytvořeného úřadu pobočníka krále. Nikdy se také neúčastnil turnajů, bojoval, ať už s legendárním valyrijským mečem Blackfyrem nebo drakem Balerionem, pouze v bitvách, ne pro radost. A byl naprosto věrný svým sestrám a štědrý vůči spojencům a všem, kteří před ním poklekli, kdežto nelítostný vůči těm, kteří vzdorovali.

Stejně věrné, Aegonovi a jeho věci, alespoň oficiálně, byly i obě sestry – starší Visenya a mladší Rhaenys, i když každá trochu jiná. Visenya byla temperamentní, tvrdá i smyslná, dobře si vědoma svých předností, ale s temnou, neodpouštějící stránkou, což si uvědomovali i ti, kdo ji vroucně milovali. Byla zkrátka válečnicí lépe se cítící ve zbroji než v hedvábí, a podle toho se oblékala – jako bojovník se svými dlouhými stříbrozlatými vlasy spletenými do drdolu. Vlastnila též další slavný meč z valyrijské oceli, Temnou sestru, a údajně se motala i kolem čarodějnictví.

Rhaenys naopak své dlouhé vlasy nosila zásadně rozpuštěné, byla drobnější a jemnější než její sestra, rozpustilejší a zvědavější. Zajímala se o poezii a hudbu, milovala mnohem víc než její sourozenci vyjížďky na dracích nebo na koních a ráda se pohybovala ve společnosti. Po sjednocení Západozemí to také byla ona, kdo se vrhnul na dojednávání diplomatických dohod a sňatků mezi původními sousedy a rivaly. Aegon ji měl proto radši, údajně na jednu jeho noc s Visenyou připadalo deset nocí s Rhaenys. 

Nicméně jakmile rozpoutali plán na sjednocení Západozemí pod jejich společnou vládou, tito tři nezakolísali a změnili tvář kontinentu k nepoznání. 

Dobývání Západozemí

Podrobnosti o dobývání Západozemí naleznete v samostatném článku.

Rod Targaryenů z Králova přístaviště

Podrobnosti o prvních generacích rodu Targaryenů z Králova přístaviště (Aegon I., Aenys I., Maegor I., Jaehaerys I.) naleznete v samostatném článku.

Když draci tančí

Podrobnosti o občanské válce mezi Aegonem II. a Rhaenyrou Targaryen (Viserys I., Aegon II., Rhaenyra) naleznete v samostatném článku rozděleném na první a druhou část.

Vláda nového úsvitu

Podrobnosti o poválečné době a transformaci targaryenské vlády po vymření draků (Aegon III., Daeron I., Baelor I., Viserys II.) naleznete v samostatném článku.

Král nehodný a chtivý

Podrobnosti o Aegonu IV. naleznete v samostatném článku.

Urození bastardi a Král, jenž třímal Meč

Podrobnosti o urozených bastardech Aegona IV. a rodu Blackfyrů naleznete v samostatném článku.

Blackfyrovy rebelie

Podrobnosti o Blackfyrových rebeliích (Daeron II., Aerys I., Maekar I., Aegon V.) naleznete v samostatném článku rozděleném na první a druhou část.

Králové a blázni

Podrobnosti o posledních generacích Targaryenů (Jaehaerys II., Aerys II.) naleznete v samostatném článku.

Rok falešného jara

Podrobnosti o turnaji v Harrenově naleznete v samostatném článku.

Pád Targaryenů

Podrobnosti o Robertově rebelii naleznete v samostatném článku.

Targaryeni dnes

Po Robertově rebelii, která zanechala celý rod v troskách, zbylo z původních králů jen žalostně málo. Viseryse a Daenerys, poslední přeživší potomky Šíleného krále, urychleně přesunul ser Willem Derry po smrti královny Rhaelly z Dračího kamene do Braavosu, kde žili pod jeho ochranou několik dalších let. O nich není mnoho známo, pouze Daenerys si pamatuje na nevrlého rytíře, jenž se k ní však vždy choval hezky a říkal jí malá princezno, a na jejich dům s červenými dveřmi a citroníkem pod oknem.

I on ale nakonec zemřel a oba byli nuceni potulovat se po Svobodných městech a hledat pomoc u nejrůznějších obchodníků a šlechticů, což se nesetkalo s přílišným úspěchem. Nejprve všichni rádi hostili poslední Targaryeny a poslouchali Viserysovo vyprávění, jak získá, co mu náleží. Ale když i po letech na Železném trůně stále seděl Uchvatitel, přestali se o ně zajímat. Jen málo z nich dál bralo vážně Viserysova slova, že je Viserys III., legitimní král Západozemí, a potřebuje šanci dostat se na trůn, a většinou ho nazývali Žebráckým králem. Žili proto velmi bídně a mimo jiné byli nuceni prodat i královskou korunu jejich matky.

Teprve půl roku před začátkem celého příběhu se dostali do domu bohatého pentoského magistra Illyria Mopatise, jenž Viseryse nazýval králem. Tehdy se začalo zdát, že by se karta mohla obrátit. Viserysovi pomohl dojednat sňatek Daenerys s dothrackým khalem Drogem, načež Viserys očekával, že mu za to Drogo poskytne bojovníky svého khalasaru k dobytí trůnu. Ale nedá se popřít, že všechno, čím si musel projít, a nezkrotné ambice, jimiž trpěl, ho nenechaly vidět příliš jasně, co před ním doopravdy leží, takže skutečná odpovědnost nakonec zůstala na mladičké Daenerys, která bratrův sen o získání trůnu převzala.

Byla výrazně úspěšnější než on, když se po seznámení s velkou částí essoského kontinentu rozhodla být opravdovou, dobrou královnou pro každého, kdo o ni stojí, skoncovat s otroctvím, sehnat skutečně loajální armádu a „osvobodit“ Západozemí od Uchvatitele. V knize zatím v tomto svém tažení stále pokračuje, v seriálu svých cílů částečně dosáhla, ale nakonec se nechala stejně jako Viserys zaslepit, jen opačným způsobem. Její představa o osvobození a pomoci začala být čím dál pokřivenější a její společníci se nakonec začali obávat, že nemůže u moci zůstat.

A ani poslední Targaryen v Západozemí, stoletý Aemon, mistr na Černém hradě, jenž se vyhnul krvavému masakru proto, že na něj buď už dávno všichni zapomněli (v knize byl už dokonce prastrýcem mrtvého Aeryse II. a tím praprastrýcem jak Daenerys a Viseryse, tak bratrů Baratheonů, v seriálu jeho starým strýcem), nebo nikomu po dvojnásobné přísaze, jíž se vzdal rodiny i titulů, nestál za pozornost, nemohl svůj rod zachránit.

Byl moudrým a dobrým mužem, který hodlal dostát svému slovu, a jak tvrdil, stejně jako všichni, kdo se kdy připojili k Noční hlídce, byl i on testován, zda to dokáže. U něj se to stalo třikrát a nejtěžší zkouška byla právě válka Uchvatitele. Jenže i kdyby chtěl, už tehdy byl příliš starý, než aby mohl zasáhnout, a vedle rad lordům velitelům hlídky přemýšlel leda o tom, zda až zemře, uslyší své sestry zpívat jejich dětem, popovídá si s mladším bratrem Eggem a uvidí konečně šťastného nejstaršího bratra Daerona.

Protože je ale rod Targaryenů tím zdaleka nejdetailněji popsaným rodem a téměř všichni jeho členové mají svůj kanonický příběh, je na místě věnovat se mu více do hloubky. Články o historii jejich vlády byly spíše příběhy jednotlivých králů a říše jako takové a na královny, mladší sourozence a jiné potomky než dědice v nich zbývalo málo místa, nebo byly jejich osudy jen naznačené a roztroušené podle toho, v jakých důležitých událostech kolem jiných lidí hráli roli. Každý z nich, od dobytí Západozemí po začátek ságy, tedy dostane i svůj vlastní historický článek v odkazech pod jmény níže, v sérii Nekorunovaní Targaryenyi. Jen odkazy u zmíněných králů budou stále směřovat k výše uvedené historii vlády.

Aegon I. Targaryen - historie vlády I, II

Jahearys I. Targaryen - historie vlády
(Maegor II. Targaryen

Aegon III. Targaryen - historie vlády
  • Daeron I. Targaryen, syn Aegona III. a Daenaery Velaryon - historie vlády
  • Baelor I. Targaryen, syn Aegona III. a Daenaery Velaryon - historie vlády
  • Daena Targaryen, dcera Aegona III. a Daenaery Velaryon, krátce manželka Baelora I.
  • Rhaena Targaryen, dcera Aegona III. a Daenaery Velaryon
  • Elaena Targaryen, dcera Aegona III. a Daenaery Velaryon
Viserys II. Targaryen - historie vlády
  • Aegon IV. Targaryen, syn Viseryse II. a Larry Rogare - historie vlády
  • Naerys Targaryen, dcera Viseryse II. a Larry Rogare, sestra a manželka Aegona IV.
    • Daeron II. Targaryen, syn Aegona IV. a Naerys - historie vlády
      • Baelor Targaryen, syn Daerona II. a Myriah Martell
        • Valarr Targaryen, syn Baelora a Jeny Dondarrion
        • Matarys Targaryen, syn Baelora a Jeny Dondarrion
      • Aerys I. Targaryen, syn Daerona II. a Myriah Martell - historie vlády
      • Rhaegel Targaryen, syn Daerona II. a Myriha Martell
        • Aelor Targaryen, syn Rhaegela a Alys Arryn
        • Aelora Targaryen, dcera Rhaegela a Alys Arryn
        • Daenora Targaryen, dcera Rhaegela a Alys Arryn, manželka Aeriona
      • Maekar I. Targaryen, syn Daerona II. a Myriah Martell - historie vlády
        • Daeron Targaryen, syn Maekara I. a Dyanny Dayne
          • Vaella Targaryen, dcera Daerona a Kiery z Tyroše
        • Aerion Targaryen, syn Maekara I. a Dyanny Dayne
          • Maegor Targaryen, syn Aeriona a Daenory
        • Aemon Targaryen, syn Maekara I. a Dyanny Dayne
        • Daella Targaryen, dcera Maekara I. a Dyanny Dayne
        • Aegon V. Targaryen, syn Maekara I. a Dyanny Dayne - historie vlády
        • Rhae Targaryen, dcera Maekara I. a Dyanny Dayne
    • Daenerys Targaryen, dcera Aegona IV. a Naerys
  • Aemon Targaryen, syn Viseryse II. a Larry Rogare
Aegon V. Targaryen - historie vlády
  • Duncan Targaryen, syn Aegona V. a Bethy Blackwood
  • Jaehaerys II. Targaryen, syn Aegona V. a Bethy Blackwood - historie vlády
  • Shaera Targaryen, dcera Aegona V. a Bethy Blackwood, sestra a manželka Jaehaeryse II.
    • Aerys II. Targaryen, syn Jaehaeryse II. a Shaery - historie vlády I, II, III
    • Rhaella Targaryen, dcera Jaehaeryse II. a Shaery, sestra a manželka Aeryse II.
      • Rhaegar Targaryen, syn Aeryse II. a Rhaelly
        • Rhaenys Targaryen, dcera Rhaegara a Elii Martell
        • Aegon Targaryen, syn Rhaegara a Elii Martell
      • Daeron Targaryen, syn Aeryse II. a Rhaelly
      • Aegon Targaryen, syn Aeryse II. a Rhaelly
      • Jaehaerys Targaryen, syn Aeryse II. a Rhaelly
      • Viserys (III.) Targaryen, syn Aeryse II. a Rhaelly
      • Daenerys Targaryen, dcera Aeryse II. a Rhaelly
  • Daeron Targaryen, syn Aegona V. a Bethy Blackwood
  • Rhaelle Targaryen, dcera Aegona V. a Bethy Blackwood

Daenerys Targaryen
zdroj

Členové rodu Targaryenů na začátku ságy:

  • princ Viserys Targaryen, přezdívaný Žebrácký král, druhý syn a dědic Aeryse II. a Rhaelly Targaryen, samozvaný král Andalů, Rhoynů a Prvních lidí, lord Sedmi království a Ochránce říše
  • khaleesi Daenerys Targaryen, přezdívaná Za bouře zrozená, Nespálená, Matka draků, Mhysa, Stříbrná paní, Lamačka okovů, dcera Aeryse II. a Rhaelly Targaryen, přisvojující si tituly královna Andalů, Rhoynů a Prvních lidí, lady Sedmi království a Ochránkyně říše, královna Meereenu
  • v seriálu Jon Sníh, pravým jménem údajně Aegon Targaryen, údajně manželský syn prince Rhaegara Targaryena a Lyanny Stark, některými považován za právoplatného krále Andalů, Rhoynů a Prvních lidí, lorda Sedmi království a Ochránce říše, krátce lord velitel Noční hlídky a král Severu
  • mistr Aemon Targaryen, mistr Černého hradu, člen Noční hlídky
  • ser Brynden Řeka, v knize přezdívaný Krvevran a Tříoká vrána, legitimizovaný syn Aegona IV. a Melissy Blackwood, pobočník krále, později lord velitel Noční hlídky, poslední zelenověštec (v seriálu jiná osoba)

Žádné komentáře:

Okomentovat