Nekorunovaní Targaryeni 15: Maegelle Targaryen

Princezna Maegelle Targaryen se narodila v roce 62 po dobytí Západozemí Targaryeny jako šesté dítě Jaehaeryse I. Targaryena a jeho sestry a královny Alysanne. Tehdy už ale měla jen tři starší sourozence, protože nejstarší dva zemřeli v dětství. Jako malá byla mírná, tichá, svědomitá, mimořádně bystrá, zbožná. Prý si každou noc před spaním čela ze Sedmicípé hvězdy, hlavního náboženského spisku víry v Sedm. 

Také rychle přilnula ke starší sestře Alysse a všude ji pronásledovala, k Alyssině vzteku a k pobavení jejich staršího bratra Baelona, protože Alyssa Baelonovi dělávala totéž. Alyssa dělala, co mohla, aby se Maegelle vyhnula, nelíbilo se jí mimino pletoucí se jí pod nohama, ač sama nebyla o mnoho starší. Nicméně Maegelle to příliš nevadilo. A v roce 64 se navíc sama stala malým strážným andílkem, a to jejich mladší sestry Daelly, která se docela upnula k Maegelle. 

V deseti letech ji však zaslíbili církvi a poslali jako novicku do Hvězdného septa ve Starém městě, tehdejšího centra víry. Rychle si tam vysloužila pověst soucitné dívky, během jejích studií se ukázalo její nadání na léčení nemocných, zejména se ráda starala o nemocné děti, a horlivě chtěla složit náboženský slib. Také se tam později skutečně stala septou. Královna Alysanne tehdy prohlásila, že to bylo na vzdání díků Matce za požehnání tolika dětmi. Maegelle totiž přibyla hromada mladších sourozenců. V roce 63 Vaegon, 64 Daella, 67 Saera, 71 Viserra, 73 Gaemon, který ale zemřel po pouhých třech měsících, 77 Valerion, který se bohužel nedožil ani roku, a 80 Gael. Kromě nich přibyly Maegelle i neteři a synovci, v roce 74 Rhaenys od Aemona a v roce 77 a 81 Viserys a Daemon od Baelona a Alyssy.

Ohledně nich a ostatně i ohledně svých rodičů potom byla Maegelle jedním z mála, kdo dokázal udržet chladnou hlavu, vidět obě jejich stránky a s lecčím jim pomoci nebo alespoň rozumně zhodnotit situaci. Když třeba dospívala Daella, ale zůstávala ustrašená, choulostivá, nic jí nevyhovovalo, nic jí nešlo a odmítala jednoho nápadníka za druhým, Maegelle varovala matku, že musí najít řešení, protože církev by si ji nevzala. Daella nedokázala pořádně předčítat modlitby. Bohužel, Daella skončila v roce 81 provdaná za lorda Rodrika Arryna a následujícího roku zemřela při porodu.

Jen o tři roky později přišla Maegelle o oblíbenou sestru Alyssu, která rovněž zemřela po porodu třetího dítěte, které ji nepřežilo o více než půl roku. Ba co víc, tehdy přišla i o neoblíbenou sestru Saeru, s níž se rodičům snažila pomoci. Tehdy se totiž provalilo, že Saera a její dámy udržovaly nemanželský poměr se třemi svými společníky. Tato skutečnost a následné vzdorovité chování Saery Jaehaeryse natolik rozčílily, že byl připravený se jí vzdát, a když se Saera pokusila utéct, poslal ji do Starého města k církvi, kde se jí měla Maegelle ujmout. Saera se měla stát novickou tichých sester, přičemž mnozí věřili, že to Jaehaerys zamýšlel jako dočasnou lekci a Maegelle měla Saeře pomoci se vykoupit. 

Jak moc Maegelle do Saeřina života u církve zasahovala, není známo. Nicméně Saera vydržela přísné podmínky pouze rok a půl, než utekla ze septa, z města a nakonec se vynořila za Úzkým mořem. A aby toho nebylo málo, jen o tři roky později zemřela i Maegellina sestra Viserra při opilé projížďce Královým přístavištěm těsně před svým odplutím za snoubencem do Bílého přístavu.

Maegelle si proto zajistila povolení odjet, aby byla nějakou dobu po boku matky, protože ta tímto přišla o všechny dcery kromě ní a malé Gael. Nakonec Alysanne začala Jaehaeryse prosit, aby dovolil Saeře vrátit se domů, protože potřebuje své děti. Jaehaerys odmítl, nazval Saeru lysénskou děvkou, poručil Alysanne, ať ji pohřbí, protože je pro ně mrtvá. To mezi ně zaselo velký rozkol, později zaznamenávaný jako období prvního nesváru. Trvalo něco přes dva roky, Alysanne během nich žila na Dračím kameni, zatímco Jaehaerys cestoval po říši. Brzy si toho všimli všichni poddaní, lordi dokonce králi začali podsouvat své dcery a princové se snažili několikrát ho přimět, aby se vrátil domů. To se ale povedlo až Maegelle.

Tehdy už musela být Maegelle zpátky u svých církevních povinností a Jaehaerys ji  navštívil ve Starém městě. Promlouvali spolu a Maegelle ho přesvědčila, aby se s matkou usmířil, pomohla mu k tomu najít cestu. Velkou roli hrálo její naléhání, aby se mohli společně jako jednotná rodina účastnit svatby Jaehaerysovy nejstarší vnučky Rhaenys plánované na rok 90. 

Jenže už v roce 92 se odehrála další tragédie, po níž musela Maegelle zasáhnout. Při obraně ostrova Tarth před myrskými piráty a vyhnanci zemřel korunní princ Aemon. Jaehaerys na to zvolil jako svého nového dědice jeho mladšího bratra Baelona namísto Aemonovy dcery Rhaenys, což rozčílilo Alysanne. Neměla za to, že by existoval důvod preferovat muže nad ženou, zvláště když obvyklý andalský zvyk byl, že dcera pána dědí před jeho mladšími bratry – a zvláště, když Rhaenys už tehdy porodila své první a ne poslední dítě. To zahájilo období druhého nesváru. Alysanne se opět přesunula na Dračí kámen, kde zůstala až do roku 94, dokud je Maegelle znovu neusmířila. 

Bohužel, samotnou ji nečekal o nic veselejší nebo delší osud. Po zvládnutí rodinné krize se totiž opět vrátila ke svým povinnostem v církvi a starala se o děti nakažené šedým lupem. Vysoce nakažlivou nemocí, která zanechává kůži tvrdou, mrtvou a popraskanou jako šedý kámen, útočí na jazyk, oči, ztěžuje dýchání, až napadne i orgány a kosti a dožene nakažené k šílenství a smrti. Maegelle se touto nemocí od ošetřovaných dětí nakazila a v roce 96, v čtyřiatřiceti letech, zemřela. 

Žádné komentáře:

Okomentovat