Nekorunovaní Targaryeni 22: Gael Targaryen

Princezna Gael Targaryen se narodila v zimě roku 80 jako třinácté a poslední dítě krále Jaehaeryse I. a královny Alysanne Targaryen. Říkalo se jí proto Zimní dítě – ač podle některých i proto, že se narodila v zimě královniných plodných dní, jelikož té bylo už čtyřiačtyřicet a než s Gael otěhotněla, prosila Jaehaeryse, aby se již o žádné děti nesnažil, maje na paměti osud jejich matky. Ovšem Jaehaerys to odmítl a narodila se Gael, o níž se nejvíce starali velmistr Elysar a septa Lyra, která ji měla na starost během prvního roku života.

zdroj

Jako malá byla Gael drobná a pobledlá, a vyrostla do milé, ale velice plaché, křehké a prostoduché dívky. Nicméně pro svou matku i tak zůstala neskutečnou oporou. Když totiž během pouhých pěti let zemřely Alysanniny dcery Alyssa, Daella a Viserra a Saera se ocitla v exilu v Essosu, zatímco Maegelle a Vaegon plnili své povinnosti u církve a v Citadele a nedlouho na to zemřel i korunní princ Aemon, tudíž nový dědic trůnu Baelon musel plnit hromadu nových povinností, mohla ji utěšovat právě jen malá Gael. Gael se tak stala doslova matčiným stínem, všude ji doprovázela a dokonce s ní i spala v posteli. 

Ostatně nejspíš byla Alysanne i Gaelinou jedinou opravdovou společnicí, protože ani s těmi sourozenci, s nimiž se během svého života ještě mohla poznat, neměla Gael žádný zvláštní vztah. Všichni byli o mnoho starší než ona, nebo zemřeli či odešli z domova, když byla ještě malé dítě, a ani s jejich dětmi se nejspíš s ohledem na svou plachost a preferování matky vůbec nesblížila. Žila tak ponejvíce jako sotva viděná princezna, zdá se, že její rodiče se pro ni ani nesnažili najít nápadníky, možná se obávali, že pro její jednoduchost o ni nikdo nebude stát. Zůstávala tak jako stín v Rudé baště až do svých devatenácti let.

Tehdy, v roce 99, náhle zmizela ze dvora. Byla oznámena smutná novina, Gael zemřela na letní horečku. Nicméně po smrti královny Alysanne o pouhý rok později a krále Jaehaeryse v roce 103 se ukázalo, že okolnosti Gaeliny smrti byly mnohem smutnější. Svedl ji potulný zpěvák a přivedl ji do jiného stavu. A když Gael porodila mrtvého syna, byla tak zlomená žalem, že se vrhla do Černovodného zálivu a utopila se. 

Podle některých se z této ztráty její poslední dcery královna nikdy nevzpamatovala, nesnesla další pobyt v Králově přístavišti, přestěhovala se na Dračí kámen a její žal po všech mrtvých dětech výrazně přispěl k jejímu brzkému skonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat