Nekorunovaní Targaryeni 10: Aegon Targaryen

Aegon Targaryen se narodil v roce 52 jako první potomek krále Jaehaeryse I. Targaryena a jeho sestry manželky, královny Alysanne, když jim bylo 18 a 16. Bylo to tedy už nějakou dobu po začátku jejich vlády a měl být i zkouškou, jak dobře se vypořádali s jedním ze zásadních problémů, s církví. Když jejich předchůdce Maegor Krutý vedl proti církvi tažení a ta zase už od časů jejich otce Aenyse hlásala, jak jsou incestní praktiky Targaryenů odporné.

Vypořádali se s tímto problémem tak, že vypracovali za pomoci septonů Oswycka a Bartha doktrínu exceptionalismu. Ta pravila, že Víra v Sedm se zrodila v Andalosu, kde Sedm ve svatých textech určilo incest za zrůdnost. Targaryeni však tomuto nepodléhají, podle doktríny nejsou jako ostatní lidé. Létají na dracích, od zkázy Valyrie jako jediní na světě, jsou imunní vůči běžným nemocem a i smrtelné nemoci si na ně nepřijdou, nepochází z Andalosu jako církev, nýbrž z Valyrie, kde byly jiné zákony a zvyky. Valyrijci včetně Targaryenů si brali své příbuzné, k tomu je stvořili bohové, a lidé nemají právo to odsuzovat. Jsou zkrátka nadřazení nad zákony Sedmi.

zdroj

Rok po jejich oficiální, veřejné svatbě, v roce 51, tak Alysanne otěhotněla bez odsuzování a kázání církve. Navzdory tomu se rozhodla doprovázet Jaehaeryse na jeho první královské cestě. Projeli Korunní země, Říční krajiny až do Panenského jezírka, odkud chtěli vyrazit do Údolí. V Panenském jezírku se Alysanne přála vykoupat v místních lázních v Jonquilině jezírku, posvátném, údajně požehnaném jezírku s léčivými účinky, kolem něhož rod Mootonů postavil zařízení, kam smí pouze ženy.

Jenže ne všechny svaté sestry starající se o lázně doktrínu uznávaly. Některé věřily, že královna čeká zrůdu svého bratra a jezírko svou přítomností znesvětí. Proto na ni zaútočily a jen díky tomu, že před Alysanne skočily její dámy, se jí nic nestalo (na rozdíl od jedné z dam, která podlehla zraněním). Výkřiky potom přivolaly rytíře královské gardy zvenčí a ti dvě útočnice zabili a třetí ušetřili pro výslech. 

Alysanne potom v roce 52 v Králově přístavišti porodila syna Aegona. Pojmenovala ho s Jaehaerysem na počest jejich dědečka Aegona Dobyvatele a jejich padlého nejstaršího bratra, prince Aegona, jemuž Maegor Krutý uzmul trůn, zabil ho a jen kvůli tomu na něj nakonec usedl Jaehaerys. Ovšem porod byl předčasný a Aegon za tři dny zemřel. 

Královská dvojice tak byla znovu bez vlastního dědice, jímž se opět dočasně stala jejich neteř Aerea, vlastně jediná dostupná dědička, a Alysanne ze všeho vinila útok. Myslela si, že kdyby měla tehdy v Panenském jezírku klid a mohla se vykoupat v posvátných vodách, Aegon by žil. 

Žádné komentáře:

Okomentovat