Nekorunovaní Targaryeni 9: Rhaella Targaryen

Princezna Rhaella Targaryen se narodila princi Aegonovi a jeho starší sestře a manželce Rhaeně, dětem krále Aenyse I. Targaryena, v roce 42, jako mladší dvojče princezny Aerey, s níž si byla od nerozeznání podobná. Obě měly stříbrozlaté vlasy a fialové oči.

Rhaella na útěku

Narodily se v Casterlyově skále ve velmi ošemetné situaci. Incestní svatba jejich rodičů vyvolala ohromné pozdvižení a nevoli v církvi, a když se hned po obřadu vydali na královskou cestu do Západních krajin, v Chřástalově se ocitli v obležení Nuzných druhů, jedné ze dvou odnoží církevních Bojovníků víry. Už tak nemocného Aenyse tato skutečnost úplně vyřídila, krátce na to zemřel a hned po jeho pohřbu se objevil jeho mladší bratr Maegor a prohlásil se králem. Bez ohledu na nároky svých synovců a neteří, tedy i korunního prince – otce dvojčat si přivlastnil královskou korunu a Železný trůn. Na druhou stranu to přimělo Nuzné druhy vyrazit na pochod do hlavního města, aby se mohli postavit této nové nepřístojnosti, a Aegonovi a Rhaeně to dalo možnost utéct do Casterlyovy skály, kde se schovali a kde se děvčata narodila.

Byl jim ale sotva rok, když přišla o otce. Aegon se rozhodl domoci svých nároků silou a padl v boji u jezera Boží oko v bitvě proti Maegorovi. Ostatní sourozence jejich rodičů přitom Maegor držel v zajetí a Rhaena se začala obávat o bezpečí děvčat. Rhaellu i Aereu proto přestrojila a poslala je k přátelům tak, aby ani ona nevěděla, kam zmizely, aby to nemohla prozradit ani na mučení. Sama pak zamířila na Krásný ostrov u pobřeží Západních krajin.

Jenže v roce 47 pro ni Maegor poslal, aby se stala jeho další manželkou. Zoufale sháněl dědice, jeho dosavadní tři ženy mu žádného nedaly, tak se rozhodl oženit se třemi dalšími najednou, všemi prověřenými matkami, včetně Rhaeny. Ta odjela, aby Maegor nepřiletěl zničit Krásný ostrov a zbytečně neublížil lordům Farmanům, ovšem patrně plánovala mu co nejvíc odporovat. Jen než dorazila do hlavního města.

Ukázalo se, že Tyanna z Věže, třetí žena Maegora, jež mu sloužila i jako mistr našeptavačů, obě děvčata našla, přivedla je do města také a využila je, aby Rhaenu donutila ke spolupráci. Po svatbě poslali mladší Rhaellu do Starého města jako církevní novicku, navzdory Maegorově válce s církví, zatímco Aereu nechali ve městě a Maegor ji prohlásil svou dědičkou, dokud nebude mít vlastního syna. Zároveň vydědil Rhaellina strýce Jaehaeryse, posledního žijícího Aenysova syna, který mu dokázal utéct. 

Novicka Rhaella

Rok po svatbě Rhaellina matka Rhaena naštěstí Maegorovi i s Aereou také utekla. Do Bouřlivého konce, kde se pravým králem prohlásil právě Jaehaerys. Maegora to neskutečně rozzuřilo. Poslal jezdce do Starého města s rozkazem pro lorda Hightowera, aby Rhaellu sťal jako trest za Rhaeninu zradu. Ovšem lord Hightower zásadně odmítl, místo toho posla uvěznil. 

Možná právě díky tomu, že Rhaella nebyla na rozdíl od své sestry osobně vystavena hrůze Králova přístaviště za Maegorovy vlády, byla smělejší, větší, tvrdohlavější, prý postrach sept, které ji měly ve Starém městě na starost. Až do smrti Maegora a korunovace Jaehaeryse, rovněž v Hvězdném septu ve Starém městě. 

Ta se odehrála v roce 48 a Rhaella se tehdy poprvé po dlouhé době znovu shledala s matkou a svou sestrou. Která měla poté zamířit s králem do Králova přístaviště, protože byl zatím bezdětný a ona proto jeho dočasnou dědičkou, zatímco Rhaena se hodlala vrátit na Krásný ostrov. A právě když se vydali na tuto zpáteční cestu, nešlo přehlédnout, k jaké záhadné změně došlo. 

zdroj

Od odjezdu královské rodiny ze Starého města se najednou Rhaella oddala modlitbám a studiu, nikdy už nebylo potřeba ji trestat, stala se výrazně tišší a pokornější, zkrátka úplně jako bývala Aerea. Zatímco Aerea se rozdivočela, přesně, jako bývala Rhaella. To vedlo k velmi rozšířeným spekulacím, že někdo, hlavní podezření padlo na Rhaenu a její matku Alyssu Velaryon, využil přítomnosti obou dívek a vyměnil je tak, jak to vyhovovalo jejich povahám. Jen se to nikdy nepotvrdilo. Což neznamená, že nikdy ani nehrálo roli.

Nedlouho poté, v roce 50, totiž pozdvižení způsobil i Jaehaerys. Potají se oženil se svou poslední sestrou Alysanne. Nebyl ještě plnoletý, neměl k tomu svolení a jeho rádci chtěli zabránit dalšímu možnému konfliktu s církví kvůli královskému incestu. Obřad prozatím utajili a snažili se přijít na způsob, jak ho anulovat. Nejvíc situace pila krev lordu Rogaru Baratheonovi, když pro Alysanne původně zamýšleli jeho nejmladšího bratra Orryna.

Všechny pokusy o přesvědčení královské dvojice k rozchodu se nakonec ukázaly marnými. Rogar tak vymyslel jiný plán. Navrhoval ponechat Jaehaeryse stranou, alespoň prozatím, a korunovat místo něj snáze ovladatelnou Aereu. Královna regentka a Jaehaerysova matka Alyssa to rezolutně odmítla. Považovala takový nápad za zrádný a přesto, že už byla za Rogara provdaná, ho nekompromisně zbavila úřadu. 

Jenže Rogar se nechtěl vzdát. Ještě téže noci jeho bratr Ronnal a tucet mužů vpadli do Aereiných komnat, aby ji odvezli do Bouřlivého konce. Ovšem Aerea už byla v přestrojení schovaná jinde. Rogar tak poslal Orryna do Hvězdného septa ve Starém městě s požadavkem, aby Nejvyšší septon vydal Rhaellu Bouřlivému konci, protože ji tam „nutně potřebují“. Byla stále novicka, nesložila žádné církevní sliby, mohla tak volně studia opustit. Plánoval ji donutit přiznat, že je ve skutečnosti Aerea, ať už je to pravda nebo ne, aby mohl ve svém plánu pokračovat. Ale ani to mu nevyšlo. 

Církev odmítla spolupracovat. Zatímco Orryn počítal, že septy snadno vystraší, septa Karolyn mu moc nevěřila a pod záminkou, že pro Rhaellu pošle, poslala pro Nejvyššího septona. Takže místo malé Rhaelly před Orrynem stanulo třicet ozbrojených septonů a na cestě bylo čtyřicet rytířů lorda Donnela Hightowera (tedy alespoň to Orrynovi namluvili). Orryn se raději vzdal a přiznal. Rhaella zůstala v septu, Orrynt v zajetí a Rogar se stáhl domů. Později se ze všeho museli rovněž zodpovídat Jaehaerysovi a Orryn skončil v exilu.

Další osobní kontakt tak měla Rhaella se svou rodinou až o čtyři roky později. To se ve Starém městě konala volba nového Nejvyššího septona a Jaehaerys a Alysanne se ukázali, aby se ji pokusili ovlivnit, aby nebyl zvolen ten, kdo jim není zrovna nakloněn. Rhaella byla tehdy stále novicka a spolu s Alysanne strávila den mezi septami starajícími se o nemocné a chudé. Alysanne ji tehdy měla za vzdělanou a zbožnou, jen se Rhaella asi nikdy nezbavila své „nově nalezené“ stydlivosti, protože prý i často koktala a červenala se. 

Nedlouho poté se Rhaella setkala znovu i se svou matkou. Její sestra Aerea totiž s Rhaenou nějaký čas žila na Dračím kameni a byla tam velice nešťastná, takže jednoho dne nasedla na draka Baleriona a zmizela. Nikdo netušil kam, nikdo ji nemohl najít. Rhaena navštívila Staré město v naději, že Aerea vyhledala Rhaellu. Marně, a navíc tato návštěva otevřela další ránu. Tehdy si Rhaena uvědomila, že Rhaelle byla snad ještě horší matkou než Aeree, když se s ní ani neviděla. Dokonce jí i přiznala lítost nad tím, že se víc nesnažila. Rhaella ji ale objala a prohlásila, že měla nejlepší matku, jakou si může dítě přát, Matku na nebesích (jeden z aspektů boha Sedmi), a Rhaena by jí měla být vděčná.

Septa Rhaella

Od té doby zůstaly Rhaella a Rhaena v určitém kontaktu. Aerea se do Západozemí vrátila v roce 56 a ihned po návratu zemřela na záhadnou a brutální nemoc, kterou se nakazila v neznámých dálkách. Rhaena poté zanevřela na všechno, hlavně na Královo přístaviště a Dračí kámen, a nechala se ubytovat v téměř opuštěném Harrenově, kde nevyhledávala ničí společnost. S výjimkou každoročních cest za Rhaellou do Starého města, a to až do Rhaeniny smrti v roce 73.

Tehdy už k tomu byla Rhaella septou. Složila své sliby v 16 letech roce 58, kdy ji také Nejvyšší septon poslal reprezentovat na turnaj do Králova přístaviště pořádaný k desátému výročí vlády Jaehaeryse I. Říká se, že když ji viděla Alysanne, tak plakala. Nejen radostí, ale i proto, že byla přesným obrazem toho, jak by vypadala nešťastně zesnulá Aerea. 

Kdy potom Rhaella zemřela a z jakých důvodů, není známo. Zůstala septou, patrně dál sloužila v Hvězdném septu, tudíž lze předpokládat, že mohla zemřít v pokročilejším věku pravděpodobně nejpozději na sklonku dlouhé Jaehaerysovy vlády. Protože v době, kdy říše řešila nepříjemnou krizi s jeho nejasným nástupcem, už se o septě Rhaelle nikdo nezmiňoval. 

Žádné komentáře:

Okomentovat