Nekorunovaní Targaryeni 11: Daenerys Targaryen

Daenerys Targaryen se narodila v sedmém měsíci roku 53 v Králově přístavišti jako druhé dítě krále Jaehaeryse I. a královny Alysanne. Ačkoli tou dobou už byla nejstarším dítětem, jelikož její starší bratr Aegon zemřel jen tři dny po narození o rok dříve. Její narození tak nesmírně potěšilo celou říši, kromě její sestřenice Aerey Targaryen, nejstarší dcery princezny Rhaeny, Jaehaerysovy starší sestry. Ta totiž byla Jaehaerysovou dědičkou, dokud zůstával bez potomků. 

Jako batole a potom rozverné dítě byla Daenerys silná, zdravá, zvědavá, odvážná, živá, roztomilá, smíšek často špinavý od hlíny a trávy. Mluvit začala už před prvními narozeninami, v roce a půl chodila a běhala. Přinášela radost každému, kdo ji poznal. Byla v podstatě miláčkem říše. V jejích dvou letech ji dokonce ser Simon Dondarrion korunoval na turnaji královnou lásky a krásy. 

Ten samý rok přitom její matka otěhotněla znovu a Daenerys zarputile toužila po sestře. A ačkoli se nakonec narodil chlapec Aemon, Daenerys si ho oblíbila. Stejně jako potom dalšího bratra Baelona. Moc ráda je komandovala, když se ve čtyřech letech zamilovala do létání na „drakovi“ na násadě od smetáku.  

Její matka tak věřila, že jako nejstarší a tak nadějné dítě by měla být dědičkou trůnu. Jen Jaehaerys za dědice od jeho narození považoval Aemona. Alysanne mu dávala najevo svou nespokojenost, Daenerys je přece starší, Jaehaerys si však stál za svým. Daenerys si vezme Aemona, bude jeho královnou a bude vládnout s ním. Což Alysanne zrovna neuspokojilo. A především se to nikdy nestalo.

V roce 60 trpěla říše epidemií smrtelné třesavky. Někdy na začátku roku i Daenerys probudila matku, že je jí zima. Všichni okamžitě začali jednat. Dávali jí obklady, horké polévky, vařící koupele, přikrývky, kožešiny, horké kameny, kopřivový čaj, mateřské mléko, septoni a septy se modlili, mistři se radili. Nemoc se horšila. Jaehaerys za úsvitu poslal havrany na Dračí kámen, aby tam dračí stráž ihned sebrala dráče a dovezla ho do Rudé bašty, to by Daenerys určitě mohlo pomoci! Zdraví jeho otce drak výrazně prospěl. Jenže bylo pozdě. Den a půl po prvních příznacích Daenerys v necelých sedmi letech zemřela. 

Alysanne její smrti naprosto zdrtila, přestala chodit na jednání rady, přestala se zabývat záležitostmi říše. Navíc dva měsíce na to zjistila, že je zase těhotná, a narodila se jí další holčička, Alyssa. Tak podobná Daenerys, až to Alysanne často rozplakalo. A zásah to byl pro celý rod jako takový. Jaehaerys k uklidnění církve a akceptaci incestních sňatků a zvyků Targaryenů, zejména po období krutých válek mezi církví a Maegorem Krutým, sestavil doktrínu exceptionalismu, jejíž součástí bylo, že Targaryeni jsou odlišní od ostatních lidí i v jejich nesmírné odolnosti proti nemocem, ba i smrtelným. Ačkoli se nakonec nezdá, že by se obavy vyplnily a doktrína naznala výraznější trhliny.

Zajímavostí ovšem je, že v první verzi rodokmenu Targaryenů podle knihy Svět ledu a ohně Daenerys nebyla. Místo ní se jako šesté dítě Jaehaeryse a Alysanne narodil princ Aeryn, jenž rovněž zemřel mladý. V kompletní verzi byl ale vyškrtnut a jako druhá v pořadí se objevila Daenerys, zatímco některým ostatním dětem autor zpřeházel pořadí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat