Nekorunovaní Targaryeni 26: Baelon Targaryen

Princ Baelon Targaryen se narodil v roce 105 jako formálně uznávané druhé (nicméně fakticky třetí nebo čtvrté živé) dítě krále Viseryse I. Targaryena a královny Aemmy Arryn. Po narození jejich nejstarší Rhaenyry totiž Aemma porodila dvě mrtvé děti, dvakrát potratila a v knize se jí narodil jeden, v seriálu Rod draka dva synové, kteří zemřeli v kolébce (nejsou ale známá jejich jména ani to, zda přežili alespoň pár hodin, proto zde nejsou uvedení). Což mělo velký dopad na její zdraví, ale Aemma trvala na plnění své povinnosti k říši. Jen soukromě, alespoň v seriálu, sdělila manželovi, že pokud ani současné těhotenství nebude úspěšné, nechce to zkoušet znovu. 

Co se týče jejího povědomí o úspěšnosti, v knize dítě porodila, než nakonec zemřela. V seriálu (vedle toho, že tam Viserys ještě před porodem uspořádal Dědicův turnaj, ačkoli nemohl dopředu tušit, zda a co se narodí) převzala knižní osud Baelonovy praprababičky Alyssy Velaryon. Velmistr Mellos tam sdělil Viserysovi, že Aemma nemůže porodit přirozeně, ani se jí nedaří pomoci, a zemře. Jediná možnost, jak zachránit dítě, tak zůstala ho vyříznout. Viserys s tím souhlasil, aniž by Aemmu informoval a dovolil jí vůbec rozloučit se, nechal brutální zákrok provést a Aemma při něm zemřela. 

Viserys pak malého pojmenoval po svém otci Baelonovi a považoval ho za svého vymodleného dědice trůnu. Jenže Baelonovi se nedařilo. V knižní verzi zemřel pouhý den po své matce, v seriálu nevydržel víc než několik hodin, a byl zpopelněn se svou matkou na hranici, kterou zapálila dračice Syrax jeho sestry. 

zdroj

A zatímco dvůr želel smrti následníka trůnu a královny, Baelonův strýc Damon se svými přáteli v nevěstinci vtipkoval o dědicovi na jeden den. Když se o tom dozvěděl Viserys, rozzuřil se, a protože se říše tak jako tak obávala, aby se mizera Daemon nestal králem po něm, jmenoval dědičkou Rhaenyru. 

Žádné komentáře:

Okomentovat