Nekorunovaní Targaryeni 14: Alyssa Targaryen

Princezna Alyssa Targaryen pojmenovaná po své babičce Alysse Velaryon se narodila v roce 60 jako páté dítě krále Jaehaeryse I. a královny Alysanne. Tedy podle knihy Svět ledu a ohně měla být druhým dítětem a jejich nejstarší dcerou, ale v knize Oheň a krev byl zpřesněn rodokmen Targaryenů, došlo tam k několika změnám v pořadí dětí Jaehaeryse a Alysanne a Alyssa byla jednou z nich.

Narodila se ke konci roku, v němž zemřela princezna Daenerys, a jako malá jí byla tak moc podobná, že to bylo pro jejich matku Alysanne velice těžké. Ale jak Alyssa dospívala, jejich podoba mizela. Byla hubená, měla podlouhlý obličej, špinavě blonďaté šmodrchavé vlasy bez náznaku stříbra, jedno oko fialové a jedno zelené, velké uši a křivý úsměv. Od šesti let také pokroucený nos, protože si ho zlomila.

Osobností byla podobná staršímu bratrovi Baelonovi – jako malá se nechovala, jak se očekává od děvčete, oblékala se v chlapeckých šatech, raději jezdila, šplhala, bojovala s dřevěnými meči a vyhýbala se společnosti děvčat, podle arcimistra Gyldayna měla srdce válečnice, a odmítala jíst ovesnou kaši. Byla silná, rychlá, plná života, nakonec prohlašovala, že je stejně nestydatá holka jako jakákoli hospodská v Králově přístavišti. A podobně divoké to měla i s ostatními sourozenci.

Co se naučila chodit, všude pronásledovala svého o 4 roky staršího bratra Baelona, což Baelona otravovalo, ale jejich nejstarší bratr Aemon se tomu smál, protože to samé dělal Baelon jemu. Když jí byly dva, narodila se její sestra Maegelle a začala se zase lepit na Alyssu, což otravovalo Alyssu a bavilo Baelona. Alyssa se proto své sestře vyhýbala, jak jen mohla. Na druhou stranu se zastávala Daelly narozené v roce 64, ačkoli ta se jí bála, asi vycházela s Viserrou narozenou v roce 71 a Gael narozenou v roce 80.

Zato měla pifku na Vaegona narozeného v roce 63, jenž nikdy nevycházel s nikým z rodiny. Jednou třeba urazil Daellu tak, že ji dohnal k pláči, a Alyssa mu na hlavu vylila džbán bílého vína. Jindy zase Baelon začal Vaegona bez zájmu o zbraně cvičit, a když už nevěděl kudy kam, přivedl Alyssu oblečenou ve zbroji, protože doufal, že když bude čelit ženě, bude se Vaegon víc snažit. Alyssa mu připomněla roztržku mezi ním a Daellou, posmívala se Vaegonovi, jak poskakovala kolem něj, ponížila ho a Daella se dívala – a Vaegon se jen naštval, zahodil meč a utekl. Nemusela se ani se Saerou narozenou v roce 67 stejně jako všechny její sestry. Moc si jen neužila bratry Gaemona narozeného v roce 73 a Valeriona narozeného v roce 77, protože se žádný nedožil ani jednoho roku. 

Nejblíž si ale pořád byla s Baelonem. Když kvůli smrti Daenerys například hledali jejich rodiče novou nevěstu pro korunního prince Aemona a na přetřes přišla i Alyssa jako jeho nejstarší žijící sestra, Alysanne nakonec pevně odmítla s tvrzením, že Alyssa je zjevně pro Baelona. Jejich vztah se ještě utužil v roce 72 na turnaji v Šerodolu pořádaném ke svatbě lorda Darklyna, ačkoli ho vyhrál Aemon a ne Baelon. Po něm se stali nerozlučnými a následující rok je zasnoubili. 

A v roce 75 se konečně konala jejich svatba. Tedy Alyssu a Baelona mnohem víc zajímalo následující uvedení na lože, o němž se v dalších dnech začaly šířit necudné drby, jako že jejich výkřiky rozkoše mohly být slyšet až do Šerodolu. K tomu si tentýž rok Alyssa přivlastnila draka. Chtěla Baleriona, ale dračí stráž v Dračím doupěti ji přesvědčila, aby si našla nějakého rychlejšího, než byl starý Černý děs. Tak si nakonec vybrala Meleys, Rudou královnu, na níž ještě nikdo nelétal. A potom už trávila všechen volný čas s Baelonem na dracích nebo v posteli. 

zdroj

Přesto první dítě porodila až v roce 77. Pojmenovali ho Viserys, a i když jí radili, aby to nedělala, Alyssa zavázala teprve devítidenního novorozence do plenek a proletěla se s ním na Meleys. V roce 81 porodila syna Daemona a čtrnáct dní po porodu s ním udělala totéž. Jen to nebylo tak šťastné období, jak Alyssa doufala. Zároveň totiž přišla o milovanou sestru Daellu, protože tu též v roce 81 provdali za lorda Rodrika Arryna, ona rok na to porodila a zemřela při porodu. 

V roce 83 pak bylo oznámeno další Alyssino těhotenství a následující rok porodila syna Aegona. Jenže to byl dlouhý a těžký porod a Alyssa se z něj nikdy nevzpamatovala. Navzdory jejímu prohlášení, jak chce Baelonovi dát dvacet synů, jeho vlastní armádu, zemřela po půl roce ve čtyřiadvaceti letech a Aegon půl roku po ní. Její smrt Baelona naprosto zničila.

Jen v seriálu Rod draka se muselo jednat o odlišné letopočty, protože Viserys tvrdil, že Daemon byl Alyssin oblíbený syn, jelikož měli podobnou osobnost a šlo mu to lépe s mečem. V knize to tak sotva mohlo být, když zemřela v Daemonových třech letech po půl roce stonání. 

Žádné komentáře:

Okomentovat