Prsty

Prsty (Fingers) byla osobní stráž dvou pobočníků krále v době regentství Aegona III. Targaryena. Každý důležitý šlechtic u královského dvora obvykle má svou osobní stráž, takže by na tom nebylo nic zvláštního. Ovšem Prsty se vymykaly obyčejům jak svým složením, tak tím, do čeho všeho se připletly. 

Podezřívavý, nedůvěřivý, velice ambiciozní lord Unwin Peake se krátce po občanské válce tanec draků mezi polovičními sourozenci Rhaenyrou Targaryen a Aegonem II. o Železný trůn stal jedním z regentů nezletilého krále Aegona III., posledního dostupného mužského potomka válčících stran. Nebyl u dvora nejoblíbenější, ale využil první velké poválečné katastrofy, epidemie smrtící zimní horečky, která zabila pobočníka a většinu ze sedmi regentů vyhnala ode dvora zpátky do jejich panství, aby se postarali o vlastní lid. 

K ruce mu totiž z rady regentů zbyli jen churavý lord Mooton a poddajný velmistr Munkun. Unwin tak prohlásil, že ostatní regenti, kteří město opustili, se místa v radě takovým jednáním vzdali, za podpory Munkuna odvolal (nejen) všechna ustanovení učiněná Aegonem III., na uvolněná místa dosadil vlastní lidi, sám se jmenoval novým pobočníkem a lordem ochráncem říše, a obklopil se osobní stráží. 

zdroj

Najal si k tomu deset žoldáků oddaných pouze jemu, štědře placeným zlatem. Začalo se jim proto říkat Prsty, protože jich bylo deset a sloužili pobočníkovi, v originále Hand – ruka. Ani oni ale nebyli nijak oblíbení. Aegon III. je neměl rád, docela řádili po městě. Hlavně kapitán Tessario Tygr, přezdívaný královským šaškem Hříbečkem Tessario Palec coby „hlavní z Prstů“. Byl to volantský dobrodruh, měl na tváři a zádech vytetované tygří pruhy, což znamená, že kdysi sloužil jako otrocká městská stráž Volantisu, byl drzý, sprostý, prchlivý. 

Jednou třeba zabil sera Robina Masseyho, jehož Aegon III. původně jmenoval do Královské gardy, kvůli koni, kterého si oba přáli koupit. Nebo sotva dva roky po válce s Prsty rád asistoval při Unwinově snaze veřejně předvést, jakou drží nad královstvím moc. Vyprázdnil sklepení Rudé bašty a všechny delikventy veřejně potrestal ve svátek Otce na nebesích. Prsty přitom pomáhaly se stínáním vězňů u brány Rudé bašty. 

A pak se Unwin i Prsty ocitli v ještě horším světle. Ještě téhož roku náhle zemřela královna Jaehaera – skočila do příkopu kolem Maegorovy pevnosti. Ale říkalo se, že ji snad zabili. Podle arcimistra Gyldaina přicházel jak podezřelý v úvahu jen Unwin a ser Mervyn, gardista u Jaehaeřiných dveří, Unwinův člověk, nebo jeden z Prstů, mohli děvče vyhodit na jeho příkaz do příkopu. Královský šašek Hříbeček tvrdil, že Mervyn mohl nechat jednoho z Prstů vejít za Jaehaerou. Mistr Yandel podezírá Tessaria. Podle Gyldayna proto, že Aegon a Jaehaera byly velmi traumatizované děti, od nichž nečekali žádné potomky, a tak by se následníkem trůnu stal potomek Aegonovy poloviční sestry Baely a Uwinem nenáviděného Alyna Velaryona. Tudíž prý chtěl novou královnu s větší šancí na jiného dědice. 

K tomu sedm dní po Jaehaeřině smrti Unwin prohlásil novou nevěstou svou dceru, s čímž nesouhlasilo mnoho lordů a dam, a tak nakonec uspořádal ples ke dni Panny, kde si král měl vybrat sám. Ač se snažil mnohé z účastnic zdiskreditovat či rovnou fyzicky vyřadit, dost možná za pomoci nejen Prstů, a svou dceru protlačit všemi prostředky, plán mu nevyšel, Aegon si zvolil Daenaeru Velaryon. Navíc následující rok po další těžké spolupráci s ostatními regenty, kdy mu moc začala vyklouzávat, vyhrožoval odstoupením, s čímž ostatní souhlasili, a Unwin opustil město. Prsty ale přenechal svému nástupci, lordu Thaddeusi Rowanovi. Král má svá gardu, a tak ji má prý mít i pobočník. Tudíž to nebylo zdaleka naposledy, kdy měly Prsty v něčem prsty.

Do města se totiž vrátil Aegonův bratr Viserys ztracený během války, a to rovnou s manželkou Larrou Rogare a jejími bratry z Lysu. Jeden z nich, Roggerio, si otevřel nevěstinec Mořská panna a i tam Tessario způsobil rozruch. Roggerio si totiž na své drahé prostitutky dával velký pozor a Tessariovi tam zakázal vstup, když jednu z nich uhodil. 

A hlavně měly prsty v pádu Rogareů. Nedlouho poté, co se ukázali u dvora, začali mít značný vliv na nejvyšší šlechtické kruhy a Západozemci se toho vlivu báli. Také je nesnášeli pro jejich cizí původ a cizí zvyky. Několik lidí tak zosnovalo zásah proti Rogareům, přišli s falešnými obviněními z pokusu o velezradu, vraždu Aegona III. a uchvácení trůnu přes Viseryse. I v tom měl podle některých prsty Unwin, byť na dálku. Protože když se začalo za domnělou velezradu zatýkat, mezi zatčenými se ocitl i Thaddeus, aniž by se ho Prsty jakkoli pokusily chránit. Jen mu to nikdy nikdo nedokázal.

Nicméně Aegon žádným obviněním nevěřil a nakonec se ukázala pravda. Vyjevilo se, že neexistovalo spiknutí Rogareů proti králi, že Thaddeus byl nevinný, naopak že šlechta konspirovala proti Rogareům, a začalo nové kolo zatýkání. Tentokrát se mezi zatčenými ocitly i Prsty včetně Tessaria. Zadržení udávali, že se měl komplotu účastnit, a na to ho zatkli v hostinci u Říční brány, kde se snažil dojednat velrybářskou loď a útěk do Ibbenu. A když došlo i na jeho výslech u mučení, přiznal, že chtěl Rogarey mrtvé. Na rozdíl od mnohých šlechticů ne kvůli úřadům nebo strachu o to, kdo skončí na Železné trůně. Prý pro zlato, ženy a pomstu. Prý mu slíbili mužství, život a nevěstinec Roggeria. Nepřiznal ale, kdo mu je slíbil, a když ho mučili ještě intenzivněji, udal několik jmen, která se vším mohla i nemusela souviset, a zemřel. Z ostatních Prstů pak někteří zemřeli při potyčkách během zatýkání a těm zbývajícím bylo dovoleno připojit se k Noční hlídce. 

Žádné komentáře:

Okomentovat