Rod Slynt

zdroj

Rod Slyntů je jeden z nejnovějších šlechtických rodů, který při svém vzniku získal jako sídlo Harrenov uprostřed Říčních krajin, ale nyní žádné konkrétní sídlo nemá a poslední známý pobyt jeho členů byl v Králově přístavišti. A ve znaku má zakrvácený zlatý oštěp na poli noční černi s kostkovaným černozlatým lemem.

Tento rod byl založen na začátku vlády Joffreyho Baratheona, jenž do šlechtického stavu povýšil Janose Slynta, velitele Městské hlídky Králova přístaviště, a věnoval mu Harrenov včetně všech pozemků a příjmů coby dědičné léno, za služby království. Konkrétně za zatčení Eddarda Starka a jeho mužů po smrti Roberta Baratheona, když se Ned pokusil označit Joffreyho za bastarda a ne Robertova syna, převzít ho do péče a usadit na trůn Robertova bratra Stannise. Byla to však zvláštní volba.

Janos, zavalitý muž s buclatými tvářemi a plešatým temenem, žabím obličejem, postavou jako sud, spíš se sobeckou, bezohlednou mazaností než inteligencí, se narodil městskému řezníkovi. Měl ale štěstí, dal se mezi městskou hlídku, stal se kapitánem Železné brány a povýšil až na velitele Městské hlídky Králova přístaviště po smrti lorda Manlyho Stokewortha někdy za Robertovy vlády. Rychle se pak proslavil úplatností, prodáváním úřadů a povýšení, ke konci jeho působení mu už přes polovinu důstojníků odvádělo část svého platu.

Což se nakonec doneslo i pobočníku Jonu Arrynovi, jenž sehnal dva muže ochotné proti Janosovi svědčit. Jenže oba našli mrtvé a král Robert nechal Janose ve funkci i přes zprávy o korupci. Podle něj by mohl být jeho nástupce horší a Janos nakonec nebyl horší než předchozí velitelé. Patrně ho k takovému názoru přivedl Petyr Baeliš, jenž Janose nejspíš sám uplácel. Nicméně to není tak docela pravda, podle Stannise je velmi neobvyklé prodávat pozice a povýšení v hlídce tak otevřeně a často, jako to dělal Janos.

Zůstal proto velitelem i za pobočníkování Neda Starka, tudíž měl na starosti zajištění bezpečnosti během pobočníkova turnaje k Nedovu jmenování. K tomu žádal posily, načež ho Ned nechal najmout do hlídky padesát dalších mužů a slíbil mu dvacítku i z jeho vlastní domácí stráže. A tím zhruba jejich neutrální spolupráce skončila.

Ned odhalil nevěru královny Cersei Lannister s jejím vlastním bratrem, pravým otcem jejích dětí. Plánoval vše přiznat Robertovi, a když byl Robert smrtelně raněn na lovu, plánoval po jeho neodvratné smrti prohlásit novým králem Stannise. Proto počítal s potyčkou s lannisterskými strážemi a přes Petyra Baeliše si zkusil zajistit loajalitu městské hlídky. Petyr měl Janosovi a jeho mužům zaplatit šest tisíc zlatých, aby byli Nedovi k ruce a pomohli mu zajistit královnu s dětmi i trůn. Jenže když Robert zemřel a Ned skutečně prohlásil Joffreyho za nelegitimního, Janos namísto zatčení královny a princátek zradil, jak se dohodl s Petyrem. On a jeho zlaté pláště zabili Nedovy stráže, zatkli Neda a na trůně zůstal nový král Joffrey „Baratheon“. 

Joffrey pak Janose odměnil lordstvím Harrenova a jmenováním do malé rady. Ovšem neurozený Janos v tak vysoké pozici u dvora mezi šlechtici vyvolával odpor, zejména Tywin Lannister se zděsil, a naopak Janos mezi nimi byl cizinec neznalý poměrů a etikety. Jen mu to příliš nevadilo. Vylepšil si šatník, ještě více mu narostlo ego a zvolil si znak pro nový rod Slyntů. Podle Tywina absurdní a stejně dobře si do něj mohl vybrat krvavý sekáček na maso. 

Nicméně pár týdnů se Janosovi dařilo žít ve své nové pozici a podlézat Joffreymu. Dál pracoval pro městskou hlídku. Když třeba propustili Barristana Selmyho z Královské gardy, za nejen Janosova velkého pobavení, a Barristan odmítl nabídku na penzi a raději utekl sloužit někomu, kdo je ho hoden, pokusili se ho Janos a tři členové hlídky na královský rozkaz zadržet ve stájích. Barristan jednoho zabil, Janose a zbývající přejel na koni a utekl. Přemohl i muže, které za ním Janos poslal k městské bráně. Nebo později s Ilynem Paynem bez řečí vyplnil Joffreyho rozkaz popravit Neda Starka u Velkého Baelorova septa, ač to bylo v rozporu s plánem královského dvora. Rozkázal hlídce, aby Neda drželi, a ukázal pak jeho sťatou hlavu davu. Ostatně schvaloval velice tvrdé tresty, které Joffrey začal obecně vynášet. 

V seriálu také bránil vstoupit do přelidněného města uprchlíkům před válkou pěti králů rozpoutanou mezi Starky a Lannistery, na Joffreyho rozkaz dohlížel na vyvraždění bastardů Roberta Baratheona, kteří by mohli ukázat, jak jim jeho „legitimní“ děti nejsou vůbec podobné. Osobně zabil nemluvně Barru a brutálně vyslýchal kováře Tobho Motta, aby zjistil, kam utekl další bastard Gendry (v knize poslal na Cersein rozkaz vraždit své podřízené). A svého dědice Morrose, s žabí tváří po otci, udělal panošem, který dokonce vyjel do malého turnaje na oslavě Joffreyho dne jména. 

Potom ale do města dorazil Tyrion Lannister zastupující válčícího pobočníka Tywina. Ten Janosovi nevěřil, i na pokyn Tywina Slynty o Harrenov zase připravil. Nejprve předstíral přátelství, nechal Janose připravovat na cestu do Harrenova a sepsat seznam jeho vhodných náhradníků. Načež mu oznámil, že je nedůvěryhodný, podplacený oficír, vraždil děti, a proto ho posílá k Noční hlídce spolu s jeho údajnými spolehlivými nástupci. Které dokonce během cesty přikázal zavraždit. Harrenov pak získal Petyr Baeliš za zajištění spojenectví Tyrellů se Železným trůnem a Slyntové o svou pevnost přišli. Jejich rod nicméně nepřestal existovat. Morros zdědil lordský titul, měl získat nespecifikované, výrazně menší země a pevnost, a jeho mladší bratři Danos a Jothos se měli stát panoši, protože je Tyrion považoval za nevinné.

Od té doby se ale mladí Slyntové zdržovali u královského dvora a nových zemí se nejspíš ještě nedomohli. Z Danose se stalo páže, Morros se cvičil ve zbrani a podle mistra našeptavačů Varyse by nikdo z nich neváhal, pokud by dostal šanci se Tyrionovi za otcův osud pomstít. Což nakonec udělali.

Po otrávení krále Joffreyho svědčil Morros během soudu s podezřelým Tyrionem. Stejně jako mnozí přednesl upravená nebo vymyšlená svědectví – údajně viděl Tyriona dát jed do Joffreyho svatebního poháru a poté vylít zbývající otrávené víno, jakmile král padl. Bohužel, Tyrion ve zmatku a šoku po Joffreyho otravě skutečně zbytek vína z poháru vylil a Morros nebyl jediný, kdo to viděl. Tedy mu věřili a Slyntové zůstali u dvora.

zdroj

Jejich otec Janos pak měl dramatičtější osud. Zatímco mířil ke Zdi, vyslala Noční hlídka žádosti o posily ke všem, kteří se ve válce pěti králů prohlašovali králem. Táhla na ně armáda divokých, při osudné výpravě za Zeď přišli o mnoho členů, vzbouřenci zabili lorda velitele, potřebovali pomoc. Tywina rozzuřilo, že hlídka je ochotná uznat jakéhokoli krále, chtěl je za to vytrestat, donutit je uznat jen Joffreyho. Tak rozkázal odpovědět, že jejich žádosti nemůže vyhovět kvůli probíhající válce, ale zváží ji, pokud zvolí vhodného lorda velitele. K tomu označil Janose za věrného přítele a služebníka, aby ho protlačil co nejvýš. 

V seriálu pak dorazil na Černý hrad s Alliserem Thornem z hlídky, s nímž se rychle spřátelil, chvíli před divokými. Z nějakého důvodu se ihned vetřel mezi nejvýše postavené důstojníky a vyslýchal Jona Sněha, bastarda Neda Starka, po jeho misi mezi divokými. Nevěřil mu, že jeho činy byly součástí špionáže a ne zradou, nevěřil v existenci obrů v armádě divokých, chtěl Jona popravit. Čehož se nedomohl a začal se obávat, aby Jonova popularita v hlídce neznamenala problém při volbě nového lorda velitele. Navrhoval proto, aby Jona poslali do Krasterovy pevnosti, kde zůstávali vzbouřenci z hlídky. Ostatně i podle Jona bylo nutné je vyřídit dřív, než na ně narazí divocí a přinutí je dát jim informace. Janos doufal, že ho tam zabijí. Jenže Jon výpravu přežil. 

Nedlouho na to dorazili i dovocí a Janos s Alliserem, který dočasně hradu velel, dohlíželi na obranu vrcholku Zdi. Jen Alliser ještě na začátku bitvy sešel do hradu pomoci proti útoku z jihu a nechal velet Janose. Jenž neměl žádnou skutečnou zkušenost s velením v boji, zhroutil se, jakmile uviděl obry a ohromnou armádu. Člen hlídky Grenn mu proto oznámil, že ho Alliser naléhavě potřebuje dole, Janos mu to rád uvěřil, utekl, zamkl se v kuchyni, kde přečkal bitvu k náramnému pobavení ostatních bratrů, kteří lítě bojovali, a už nebyl doopravdy schopný o ničem příliš rozhodovat.

Zatímco v knize dorazil Janos s Alliserem ke konci bitvy s divokými, do bitvy nijak nepřispěl, spíš překážel, a nakonec se oba chopili velení Černého hradu. Až po bitvě konfrontoval Jona Sněha a jeho rozkazy od Qhorina Půlrukého infiltrovat divoké. Nevěřil jim, obvinil ho ze zrady, přiměl zajatého divokého, aby potvrdil, že Jon Qhorina zabil (což se událo ve chvíli, kdy by Qhorin stejně nepřežil a chtěl, aby to Jon udělal pro udržení krytí) a nechal Jona zatknout za porušení přísahy, zbabělost a dezerci. Chtěl Jona pověsit. Nebral na vědomí ujištění mistra Aemona, jak Jonovo vysvětlení stačí. Provokoval Jona označováním jeho otce Neda za zrádce, vyprovokoval ho k útoku a nechal ho za to zavřít do ledové cely. Ven ho dostal až dopis velitele Východní hlídky u moře, který na Aemonovu žádost dal Janosovi a Alliserovi jasně najevo, že nejsou lordi velitelé a nemají pravomoc Jona popravit. 

Janos tak alespoň Jona poslal zabít Mance Nájezdníka utábořeného po bitvě nedaleko Zdi pod záminkou jednání. Aby divocí Jona zabili. Což Jon musel přijmout, jinak by působil jako zrádce a jeho poprava by byla ospravedlněná. Ale dřív, než se mu mohlo něco stát, dorazila armáda Stannise Baratheona, která vyslyšela žádost hlídky o pomoc, a Mance zajali. 

Potom probíhala volba nového lorda velitele. Janos kandidoval, podporoval ho Alliser, později i Bowen Marsh (v seriálu nekandidoval, naopak podporoval kandidaturu Allisera). Snažil se přesvědčit i Stannise, aby ho podpořil, ale ten ho nesnášel kvůli korupci a pochlebování. Naopak popsal Janosovy hanebné činy v městské hlídce. Jen nakonec prohlásil, že pokud si ho i tak hlídka zvolí, akceptuje ho. Však měl vysokou šanci kvůli rivalitě mezi dvěma nejžhavějšími kandidáty. Teprve když je Samwell Tarly přesvědčil, aby oba podpořili Jona jako kompromis, Janos byl poražen.

Jon jako nový lord velitel potom začal sestavovat nové posádky pro opuštěné hrady Noční hlídky. Janose určil jako velitele hradu Šedá stráž a nařídil mu pomáhat s jeho obnovou. Věděl, že se musí zbavit jeho i Allisera, protože se ho nepochybně budou nadále snažit zničit, a rozhodl se Janose poslat pryč, zatímco nebezpečnějšího, chytřejšího Allisera mít pod dohledem, dokud mu neurčil misi za Zdí (v seriálu ho nechal celou dobu na Černém hradě)

Janos odmítl, velmi neuctivě v soukromí i veřejně. Odmítl to i jako přímý rozkaz. Jon ho tedy musel potrestat, protože jen ho uvěznit nebo donutit odejít na Šedou stráž, by způsobilo další problémy. Rozkázal ho nejprve pověsit, nakonec ho vlastnoručně sťal, zatímco Janos prosil o milost, odvolával se na přátele v Králově přístavišti (ostatně o událostech na Zdi skutečně poslal dopis do Rudé bašty). Jenže netušil, že jsou buď mrtví, jako tou dobou Tywin, bez moci, nebo se o něj dávno nezajímají.

Nepochybně se tak Janos za svůj pád zasloužil sám. Ovšem možná ho mírně postrčila i kletba Harrenova, podle níž vymře každý rod, který se ho kdy chopí. Tedy pokud se Slyntové, když do něj nikdy nevkročili, dají považovat za ty, kdo se ho chopil.

Janos Slynt
zdroj

Členové rodu Slyntů na začátku ságy:

  • lorda Janos Slynt, velitel Městské hlídky Králova přístaviště, poté lord Harrenova, člen Noční hlídky
    • lord Morros Slynt, nejstarší syn a dědic Janose, později lord nespecifikovaných zemí
    • Jothos Synt, druhý syn Janose
    • Danos Slynt, nejmladší syn Janose
    • lady Slynt, dcera Janose

Žádné komentáře:

Okomentovat