Vrána

Vrána (Crow) je černý pták, který žije jak ve skutečném světě, tak po celém známém světě Písně ledu a ohně a Hry o trůny. Je schopný pustit se do úrody, má rád hlavně sladkou kukuřici, tudíž lidé používají na svých polích strašáky na jejich odhánění. Tedy kromě Brana Starka, ten rád šplhal na rozbořenou starou věž Zimohradu, aby tam vrány krmil kukuřicí. Ale hojně hodují také na mase a jsou i mrchožrouti. Proto jsou jich často plná popraviště a bitevní pole, třeba bitvě, v níž Dothrakové definitivně porazili Sarnory a padly v ní desetitisíce lidí, se říká pole vran. A proto, když jsou běžným pohledem a součástí každodenního života, si vrány našly svou cestu i do kultury a pověstí či příběhů. 

zdroj

Klan z Měsíčních hor v Údolí se zve Kamenné vrány. Žoldácká společnost v Essosu se zástavou rozdělenou blesky na čtyři pole s vránou v každém z nich zase Bouřovrány. Vedlejší rodová větev Goodbrotherů na Železných ostrovech sídlí ve Vranohrotské pevnosti. Rod Morrigenů je z Vraního hnízda v Bouřlivých krajinách a má ve znaku letící černou vránu na tmavě zeleném poli. Jedna z lodí Noční hlídky ve Východní hlídce u moře se jmenuje Větrná vrána.

Potom se po vránách přezdívá spoustě lidí. Třeba Euron Greyjoy je známý jako Vraní oko, patrně po svém černém oku schovávaném pod páskou, a přizpůsobil tomu i osobní znak – rudé oko, nad nímž dvě vrány nesou černou korunu. K tomu duch Vysokého srdce, stará žena z Říčních krajin s vizemi budoucnosti ve snech, tvrdila, že měla děsivý sen o muži bez obličeje s utopenou vránou na rameni, který má znamenat hrozbu, což by mělo odkazovat právně na Eurona Greyjoye. Morsovi Umberovi se zase říká Vránojed, protože když jednou spal u cesty, vrána ho měla za mrtvolu a vyklovla mu oko. Podle Staré chůvy ze Zimohradu na to vránu popadl a ukousl jí hlavu. Členové Noční hlídky odívaní v černém jsou také někdy zvaní vrány, rekrutérům cestujícím po říši se říká putující vrány, divocí jim říkají černé vrány a lordu veliteli lord Vrána. 

Samozřejmě nelze zapomenout na Bryndena Řeku. O něm se nejprve tvrdilo, když byl pobočníkem krále, že vrány jsou jeho špehové a donáší mu tajemství, proto byl schopen dlouho svírat Sedm království jako policejní stát (také se mu říkalo Krvevran, ale to od havrana, ne vrány). Poté, když se ocitl na Zdi, tedy mezi „vranami“ Noční hlídky, se nakonec stal „lordem Vránou“. A nakonec, když zmizel za Zdí, stal se zelenověštcem dětí lesa a získal i jméno Tříoká vrána  (v seriálu to byla jiná postava zvoucí se Tříoký havran). Tak totiž ve snech navštěvoval měniče Brana Starka, aby ho přiměl cestovat za ním na sever. 

Hlídková plošina na hlavním stěžni lodi se zase často zve vraní hnízdo a námořník v něm vraní oko. A velice nepříjemným mučicím popravčím nástrojem jsou vraní klece. Jsou to železné, úzké klece pověšené ze sloupů, kam se zavírají obvykle nazí lidé, aby neměli ochranu před živly, bez jídla a vody, a vrány do nich mohou libovolně klovat. Nemůžou uvnitř přitom sedět, ani se otočit, a někdy do úzkého prostoru nacpou i dva najednou. Obvykle za krádež, znásilnění, vraždu nebo pytláctví, kdy tam zůstávají, dokud nezemřou, někdy jsou tam jen dočasně jako součást mučení.

Žádné komentáře:

Okomentovat