Ježci

Ježci (Caltrops) si říkala skupina třinácti šlechticů z Roviny v období tance draků, občanské války mezi Rhaenyrou Targaryen a Aegonem II. o Železný trůn po smrti jejich otce Viseryse I. Všichni byli součástí armády Hightowerů, tedy na straně Aegonových zelených, protože jeho matka byla z rodu Hightowerů. Patřili mezi ně lordi Marq Ambrose, Owen Fossoway, George Graceford, Leygood, Unwin Peake, Richard Rodden, rytíři ser Hobert Hightower, ser Tyler Norcross, ser Victor Risley, ser Jon Roxton a tři další nejmenovaní muži. A tato skupina vznikla s jediným, zdánlivě prostým cílem. Zabít Ulfa Bílého a Hugha Kladiva.

Ulf a Hugh byli neurození dračí jezdci bojující za Rhaenyru. Rekrutovala je z řad potomků valyrijských záletníků na Dračím kameni, když přišla o několik vlastních jezdců s draky a potřebovala osedlat nové. Oba pro ni vyrazili na dracích Vermithorovi a Stříbrokřídlé proti této zelené armádě z Roviny k tržnímu městečku Tumbleton. Jenže během bitvy o město zradili, když přešli k zeleným. Zelení díky nim vyhráli, vyplenili město, popravili ty, kteří se jim vzdali, jenže také přišli o velení. De facto velel ser Hobert Hightower, nejvyšší hodnost ze zbývající armády jeho lordského příbuzné, ovšem nebyl vůbec efektivní. Navíc se důstojníci nedokázali dohodnout na dalším postupu. 

Princ Daeron, nejmladší z Aegonových sourozenců, chtěl pokračovat ke Královu přístavišti, tou dobou ovládanému Rhaenyrou. Ulfovi a Hughovi se moc nechtělo mu v tom asistovat. Unwin Peake radil počkat, až dorazí posily lorda Borrose Baratheona z Bouřlivého konce, ačkoli ten se zatím přímé účasti ve válce vyhýbal. Hobert se chtěl vrátit zpátky kvůli nedostatku zásob. Potom se k nim donesly zprávy o nepokojích v Králově přístavišti, takže mladší šlechtici jako Jon Roxton, ser Roger Corne a nakonec i Unwin chtěli vyrazit dál. Hobert však dál hlásal opatrnost a Ulf a Hugh zůstávali tvrdohlaví. Takže nakonec zůstali ve městě, dohadovali se, jejich muži dezertovali nebo podléhali nemocem a situace byla čím dál problematičtější. I kvůli dračím jezdcům.

Princ Daeron nejprve Ulfa, jenž se usadil v hostinci U Jezevce sprosťáka, za odměnu jmenoval lordem Drsného mostu, jenže ten ho nepovažoval za dostatečný a chtěl Vysokou zahradu. Také si podle královského šaška Hříbečka (jeho paměti je třeba brát s velkou skepsí) našel zábavu, s níž Daeron hluboce nesouhlasil. Každou noc znásilnil tři panny a Stříbrokřídlé předhazoval ty, které ho neuspokojily.

Hugh, jenž místo stále nových milenek zabral vdovu po rytíři, jehož zabil v bitvě, si zase začal říkat lord Kladivo a ani jemu to nestačilo. Toužil být rovnou králem. K tomu získal podporu skupiny vojáků, kteří uvěřili jakémusi údajnému prastarému proroctví o povstání nového krále, až na draka padne kladivo. Tehdy se to nejvíc sesypalo. Když vznesl takový svůj nárok na trůn, Daeron mu chrstnul víno do obličeje. Hugh mu začal vyhrožovat, že mu asi bude muset vynahradit, jestli ho otec málo tloukl. Druhý den si nasadil korunu z černého železa, tu mu z hlavy srazil Roger Corne, Hugh na oplátku přibyl tři podkovy k Rogerově lebce a rozpoutala se brutální rvačka mezi Hughovými a Rogerovými muži. Skončila třemi mrtvými a dvanácti zraněnými. Bylo jasné, že se musí něco udělat. 

zdroj

Unwin a trochu zdráhavý Hobert svolali jedenáct dalších důvěryhodných lordů a rytířů do sklepa hostince Krvaví ježci (od toho se spiklencům začalo říkat Ježci), aby se rozhodli, jak se dvěma zrádci naložit. Respektive evidentně se jich museli jednou provždy zbavit. S opilcem Ulfem to podle nich mohlo být celkem snadné, jenže velký, silný Hugh měl řadu oddaných poskoků. Navíc měli oba dva draky.

Po dlouhých úvahách se nakonec rozhodli zabít Ulfa a Hugha ještě v Tumbletonu a jejich draky si přisvojit. Unwin připravil příkazy k jejich popravě, Owen Fossoway přivedl prince Daerona, jenž horlivě připojil svou pečeť, a o dva dny později měli celou akci spustit. Nedochovalo se jen, jak přesně plánovali postupovat, protože k ní nikdy nedošlo.

Rhaenyra už po Ulfově a Hughově zradě nevěřila ani ostatním neurozeným dračím jezdcům. Jeden z nich, ser Addam, legitimizovaný Velaryon, chtěl hájit svou čest tím, že získá Tumbleton zpátky. Shromáždil v Říčních krajinách armádu z veteránů, čerstvých chlapců a starců, přesvědčil Tullye, aby se konečně přidali do bojů, a vyrazil se 4000 muži k městu. 

V den, kdy Ježci plánovali svůj zásah vůči dvěma zrádcům, je tak probudily zvuky bitvy. Říční lordi dorazili před rozedněním s menšími počty, nicméně s velkým překvapením, zástupy rytířů útočily ze severu a západu, lučištníci stříleli šípy, Addamův drak pálil tábory u města i budovy ve městě. Ulf spal U Jezevce sprosťáka, nikomu se nepodařilo ho probudit, naopak Hugh vyběhl ke stáji za Vermithorem. Zelení včetně Ježků tak museli vyrazit do boje, ale nehodlali ani vzdát svůj plán. Jon Roxton využil příležitosti. Hugha bodl svým valyrijským mečem a rozpáral mu břich. Ovšem hned na to se na něj vrhli Hughovi muži, zabili ho údajně když se nezvládl ubránit poté, co uklouznul na Hughových vnitřnostech, a stal se jednou z prvních obětí mezi Ježky. Zdaleka ne jedinou.

Zelení vyjeli z města, aby čelili nepříteli. Draci zuřili. Plál oheň. Za zelené padla tisícovka mužů (za Addamovy černé jen stovka). Včetně prince Daerona a z Ježků kromě Jona ještě Owena Fossowaye, Marqa Ambrose a čtyř dalších. Kromě Stříbrokřídlé dokonce i všichni ostatní draci. Za soumraku se pak zelení stáhli zpátky, zapečetit brány a bitva skončila. Vyhráli ji černí, akorát neměli žádné vybavení na obléhání a museli odtáhnout. Ani neměli důvod zůstávat, bylo jasné, že původně velká armáda Hightowerů nemůže ve válce pokračovat. Dál však pokračovali zbylí Ježci.

Richard Rodden zemřel do druhého dne kvůli svým zraněním. Zbývali tak ještě čtyři spiklenci včetně hlavních vůdců Unwina a Hoberta a ti se stále potřebovali vypořádat s Ulfem. Ten bitvu přežil, se značnou opicí ji prospal. A jakmile ho ráno zpravili o Hughově smrti, prohlásil, že to on teď vznese nárok na Želený trůn.

Hobert za ním proto přišel pod záminkou plánování útoku na Královo přístaviště. Pokud chce Železný trůn, musí se ho přece chopit. K tomu přinesl dva soudky vína, dornské červené a stromovinské zlaté. Otrávené. Ulf měl totiž rád sladké staré ročníky, takže Hobert plánoval mu nalévat stromovinské a pít červené. Jenže Ulfovi se nezdálo, jak se Hobert chová. Potil se, koktal, byl až podivně veselý. Nařídil tedy odložit červené na později a trval na tom, aby si i Hobert dal stromovinské. Hobert mohl plán Ježků vzdát. Místo toho se rozhodl obětovat. Aby mu Ulf věřil, napil se. Jakmile to Ulf uviděl, vypil tři poháry, než stihl Hobert požádat o další pro sebe. Načež vlivem pomalu působícího jedu usnul. Hobert pak vyskočil a snažil se jed vyzvracet, ovšem bylo pozdě. Do hodiny byli oba mrtví.

Tak skončili Ježci splněním svého stanoveného cíle, byť ne tak, jak si zrovna představovali, a ne v počtu, v jakém si představovali. Z nejvýše postavených Ježků zůstal jen Unwin a i ten musel uznat svou porážku. Armáda zelených v Tumbletonu už vůbec nebyla ve stavu schopném účastnit se jakýchkoli dalších bojů, takže ji nakonec vzal zpátky do jižní Roviny. 

Žádné komentáře:

Okomentovat