Rod Moore

zdroj

Rod Mooreů je šlechtický rod z Údolí, který by měl ve znaku mít tři bronzové hlavice oštěpů na bílém poli s bronzovým cimbuřovitým okrajem. Ale není z nejdůležitějších a jeho členové se proslavili hlavně ve společnosti královských rodin. 

Jedním takovým byl ser Maladon Moore, člen královské gardy Maegora I. O něm se rozšířilo, že když náhle zemřela Maegorova první královna Ceryse Hightower, měl na její smrti podíl.  Každý dobře věděl, jak ji Maegor neměl rád. Jejich sňatek byl jen z církevního nátlaku ještě před jeho nástupem na trůn a vedle ní si vzal ještě pět dalších. Podle mnohých tak chtěl nechat Ceryse vyříznout jazyk po jakési hubaté poznámce, Maladon ji měl držet a jeho bílý bratr ser Owen Bush jí měl jazyk vyříznout, ale omylem ji při potyčce sekl do hrdla. Jestli je tato pověst pravdivá, se neprokázalo. 

Zato ale měl Maladon rozhodně prsty ve smrti třetí Maegorovy královny, Tyanny z Věže. Tu Maegor začal podezírat ze zrad vůči němu a jeho ostatním manželkám, tudíž poslal Maladona a Owena, aby ji zajali a odtáhli do sklepení, kde ji mínil mučením donutit k přiznání. Tyanna se přiznala rychle, dost možná, aby Maegora vyprovokovala k rychlé smrti (dost možná i pravdivě), a ten ji za přítomnosti Maladona zabil. 

Když o tři roky později Maegor zemřel a trůnu se chopil jeho synovec Jaehaerys I., Maladona obvinili z účasti na smrti Ceryse, což Maladon popíral, tvrdil, že zemřela na hašteřivost, a nakonec se ho nepodařilo odsoudit. Ovšem přišel o hlavu právě za účast na smrti Tyanny. 

Hned za Jeahaerysovy éry u dvora zase působila lady Perianne Moore neboli Pěkná Peri. Hezká, tak trochu duchaprázdná, podle velmistra Elysara běhna. Byla to tehdy spolu s Alys Turnberry nejoblíbenější společnice princezny Saery, devátého dítěte Jaehaeryse a královny Alysanne. 

Kromě nich Saera do své skupiny přijala ještě Jonaha Mootona, Roye Conningtona a Braxtona Beesburyho a trávili spolu každou hostinu, ples, lov, sokolničili, jednou spolu vypluli na Dračí kámen. Také se účastnili nebo alespoň nebránili Saeře ve spoustě schválností a neposlušností, protože Saera byla velice problematické dítě. Což se nakonec všem stalo osudným. 

Když bylo Peri zhruba 17, dotáhli ji jednoho dne před královnu, aby vypovídala ohledně jistého incidentu zahrnujícího Saeru a Jonaha, Roye, Braxtona a královského šaška Toma Tuřína v nevěstinci Modrá perla. Tam totiž Toma našla městská hlídka, jak se zoufale snaží bránit prostitutkám za velkého pobavení pánů, podle nichž to byl Saeřin nápad (což už nezopakovali před králem). Peri sice prakticky nic o tomto incidentu nevěděla, ale brzy začala plakat a prosit o odpuštění kvůli jiným. Přiznala, že se Saerou a Alys často hrály hry na líbání, nakonec bez oblečení, posléze se prý přidávali i mladí pánové, s nimiž Alys i Peri měly ze Saeřina donucení poměr. Královští rodiče tehdy spoléhali, že pro počestnost jejich dcery stačí dohled služebnictva, nicméně podle Peri je Saera vždy poslala pryč a služebnictvo přece dělá, co se mu řekne. Zvlášť, když jim Braxton vyhrožoval vyříznutím jazyka.

Lorďátkům ještě dal král šanci se zachránit. Alespoň Jonah se z problémů vyvlékl rychlou svatbou s Perianne. Zatímco Roy i Braxton záchranu odmítli. Roy si nechtěl vzít těhotnou Alys a odešel do exilu a Braxton si zvolil rozsouzení soubojem, v němž ho Jaehaerys zabil. Manželství Peri a Jonaha přitom mělo překvapivý úspěch, brzy se stali lordem a lady Panenského jezírka a měli spolu řádnou rodinu. Jen Saera asi rok po skandálu a pokusech o potrestání utekla z říše a Jaheaerys požádal Peri a Jonaha, aby mu hlásili, pokud by se ukázala – než se dvůr dozvěděl, že se stala nejprve prostitutkou v Lysu a poté majitelkou nevěstince ve Volantisu.

A nakonec ser Mandon Moore sloužil v královské gardě Roberta Baratheona. Tohoto schopného válečníka se světla šedýma, podivně mdlýma, mrtvýma očima, vlastně nikdo neměl moc rád, nikdo si s ním nebyl blízký. Podle Jaimeho Lannistera byl nebezpečný už tím, jak mu nešlo nic vyčíst z tváře, podle Tyriona Lannistera by ho rozhodně nikdo nenásledoval, podle Barristana Selmyho neměl žádné přátele a život kromě povinností. Dokonce ve své bílé gardistické zbroji působil jako mrtvola v rubáši. 

Z Údolí ho do Králova přístaviště někdy po korunovaci Roberta Baratheona přivedl pobočník Jon Arryn a Robert ho přijal do svých služeb. Po jeho smrti pokračoval ve službě i Joffreymu Baratheonovi, v seriálu byl třeba jedním z těch, kteří zaútočili na muže Neda Starka během jeho zatčení těsně po Robertově smrti. Také bez okolků plnil Joffreyho příkazy k bití Sansy Stark, jež zůstala v hlavním městě jako rukojmí. Nezdálo se, že o nich vůbec přemýšlí, stejně jako o ostatních příkazech královské rodiny. Či o čemkoli. Dokonce, když se s ním poprvé setkal Tyrion, prozradil mu, jak žoldák Bronn v Údolí zabil při rozsouzení soubojem sera Vardise Egena, s nímž se Mandon znal, ale Mandon na to nijak nereagoval. 

Také byl součástí eskorty princezny Myrcelly Baratheon, když ji královský dvůr vyprovázel na plavbu do Dorne. Měl za úkol být po cestě Sansin strážce, jenže když vypukla během cesty zpátky do hradu ve městě vzpoura kvůli hladu způsobenému počínající válkou pěti králů, Mandon se soustředil na Joffreyho, třeba usekl ruku někomu, kdo Joffreyho popadl za nohu, vedl ho do Rudé bašty, a Sansu zcela ignoroval. Tu zachránil před rozzuřenými měšťany až Sandor Clegane. 

A nejdůležitější úlohu měl v bitvě o Černovodu, když se město snažil dobýt Stannis Baratheon. Ještě před ní v seriálu pomáhal Cersei Lannister vydírat Tyriona a donutit ho k co největší ochraně Joffreyho. Zajal pro ni prostitutku Ros, již Cersei měla za Tyrionovu společnici Šae, což v knize s prostitutkou Alayayou provedli bratři Kettleblackové. A potom se účastnil samotné bitvy. 

V bojích měl Mandon, v seriálu ještě Boros Blount, strážit Joffreyho a Tyriona. A když se Joffrey stáhl ve vypjaté situaci k většímu bezpečí ke katapultům (v knize ho Cersei povolala zpět do Rudé bašty), zůstal právě s Tyrionem, s nímž i vyjel ke Královské bráně, jakmile zjistili, že ji Stannisovi muži chtějí prorazit. Tyrionovi se u brány nepodařilo donutit velícího Sandora shromáždit muže do útoku (Sandor zděšený použitím divokého ohně dezertoval), a tak se rozhodl vést útok sám s Mandonem nesoucím Joffreyho zástavu po boku. 

Mandon se během výpadu držel Tyriona celou dobu, byť přišel o oštěp a štít, a nakonec se s ním ocitl na Stannisových lodích tvořících částečně ztroskotaný a hořící most přes Černovodný proud. Tam Tyrion téměř spadl do vody, takže mu Mandon podal ruku. Když se po ní ale Tyrion natáhl, Mandon po něm sekl a usekl mu kus nosu. Tyrion ještě dokázal vyšplhat zpátky na palubu, tam už se však Mandon připravoval bodnout ho do hrdla. Naštěstí do něj strčil Tyrionův panoš Podrick Payne, Mandon přepadl do řeky, jeho těžká zbroj ho stála ke dnu a utopil se. 

V seriálové verzi zůstali oba na pevné zemi, už se zdálo, že Stannisův útok na bránu je odražen, takže si Tyrion sundal přilbu, načež se po něm Mandon ohnal, sekl ho přes obličej, a když se připravoval k další ráně, Podrick mu zabodl oštěp zezadu do hlavy. 

V knize se potom Tyrion domníval, že Mandona k jeho vraždě uplatila Cersei. Jenže nedokázal najít žádný důkaz a i Podrickovi, který se styděl, že gardistu takovým způsobem zabil, uložil vedle pochvaly radu, aby o tom nikde nemluvil. Protože na rozdíl od jiných jednoznačně věrných královně, nikdo si nebyl jistý, komu či čemu mohl být věrný Mandon a proč by Tyriona chtěl zabít. Navíc vedle Cersei mohli tuto smrt osnovat i další lidé ode dvora a na druhou stranu, se všemi omezeními váznoucími na gardistech a s údajnými žádnými Mandonovými zájmy, nedokázal přijít na nic, co mu kdokoli mohl slíbit. 

Zato v seriálu se Tyrion Cersei otevřeně dotázal, zda Mandona najala. Cersei na to odmítla odpovědět, tudíž Tyrionovi došlo, že to byl Joffrey a Cersei o tom ví nebo tuší. Však jen oni mohli poroučet královské gardě a podle něj nebyla Cersei natolik hloupá, aby jednala tak neobratně, zatímco Joffrey mohl doufat, že si toho v chaosu bitvy nikdo nevšimne navzdory přítomnosti spousty vojáků.

Další členové rodu nejsou známí a zatím poslední poznámka o Moorových tak přišla ve chvíli, kdy Jaime Lannister po návratu ze zajetí v Říčních krajinách a do gardy zjistil, že se nikdo nestaral o záznamy v Bílé knize a že se tam musí zanést ještě i smrt Mandona.

Mandon Moore
zdroj

Členové rodu Mooreů na začátku ságy:

  • ser Mandon Moore, člen královské gardy Roberta Baratheona

Žádné komentáře:

Okomentovat