Železná flotila

Železná flotila (Iron Fleet) je spolu s královskou a s flotilou Redwyneů jednou ze tří nejmocnějších flotil Západozemí. Je to největší soubor válečných veslic čítající sto lodí a jak napovídá její název, patří k Železným ostrovům. Konkrétně je to flotila Trůnu z mořského kamene, na němž v současné době sedí Greyjoyové. A alespoň v současné podobě obávané flotily vznikla až nedávno. 

zdroj

Lord Quellon Greyjoy, otec Balona Greyjoye, toužil upevnit pouta se zbytkem Sedmi království, jenže zemřel během Robertovy rebelie. Balon naopak odvolal jeho reformy a toužil po nezávislosti. Během pouhých pěti let od počátku svého plánování sestavil Železnou flotilu z lodí blížících se velikostí galérám, tedy třikrát větších než jsou obvyklé válečné veslice Železných, byť menších než jsou válečné koráby rodů z kontinentu, se zabudovanými škorpiony a plamenomety. Na každou loď pak dosadil Železného kapitána, v čele všech stanul jeho bratr, lord kapitán Železné flotily Victarion Greyjoy, a podle něj začali chlapci z ostrovů rychle snít o tom, jak jednou budou mít tu čest veslovat pro flotilu. 

Není to tak celá námořní síla Železných ostrovů. Každý lord tam má své vlastní lodě a ostrovy jich mohou shromáždit asi 500. Jen většina z nich není dost silná a velká, aby se Železné flotile vyrovnala, je vhodná spíše pro nájezdy na pobřeží a záleží na vůli lordů, k čemu je kdy poskytnou. Železná flotila byla naopak sestavena jako trvalá, nejlepší námořní jednotka Železných ostrovů jako takových. Jejím hlavním cílem je od začátku ničit nebo blokovat velké nepřátelské lodě a umožnit menším lodím Železných přistát a vysadit válečníky.

Také hned slavila velký úspěch. Po zahájení Greyjoyovy rebelie spálila flotilu Lannisterů u Lannisportu. Akorát ji později v námořní bitvě u Krásného ostrova porazili Stannis Baratheon a Paxter Redwyne – uvěznili ji v kleštích a zničili, takže král Robert mohl vtrhnout přímo na ostrovy a donutit Balona opět se podřídit Železnému trůnu. 

Balon nicméně nezávislost vyhlásil znovu, na počátku války pěti králů rozpoutané původně mezi Starky a Lannistery. Rozhodl se k tomu podniknout invazi na relativně vyprázdněný Sever. Poslal Victariona, aby se Železnou flotilou (od časů první rebelie přestavěná) vyplul po úžině Slanokopí a Horečnaté řece hluboko od Šíje, odkud by snadno mohl dojít ke Kailinské držbě chránící Sever před útokem z jihu, což se mu podařilo a Kailinskou držbu zabral.

Když pak Victarion slyšel, že Balon zemřel a kněz Aeron Greyjoy svolal královolbu, s devíti desetinami flotily odplul (o jednu loď cestou přišel kvůli silným větrům a velkým vlnám). Do Kailinské držby se už nevrátil, zbylé lodě na Horečnaté řece nakonec spálili Ryswellové a Dustinové, kteří proti Železným na Severu bojovali.

Victarion měl stejně vyšší cíl, kandidoval na královolbě. Jenže králem zvolili jeho dalšího bratra Eurona. Ten rozhodl zaútočit na Západozemí lepším způsobem než Balon a Victarion s ním a s flotilou vyrazil na Štítové ostrovy v Rovině. Tam přišli o šest lodí v nakonec vítězné námořní bitvě, ostrovy dobyli a díky tomu mohou ohrožovat samotné Staré město. A následně Euron poslal Victariona s opravenou flotilou do Zálivu otrokářů, aby mu přivezl Daenerys Targaryen a její draky. Tvrdil, že má v plánu se s ní oženit a získat celé Západozemí. Právě díky tomu, že Železná flotila nečítá všechny lodě Železných, tak na rozdíl od seriálu nepotřeboval stavět nové. Pro tažení proti Rovině měl k dispozici ještě stovky lodí svých vazalů.

Ze Štítových ostrovů tak vyplulo 93 lodí Železné flotily, po cestě zajali několik dalších (jednu v Redwyneových úžinách, pět podél pobřeží Dorne). A jakmile naložili zásoby na Kamenoschodech, rozdělil Victarion flotilu do tří eskader, vyslal je vpřed  různými cestami, aby neriskoval všechny lodě najednou, a měli se znovu setkat na Ostrově cedrů v Zálivu otrokářů.

Na Ostrov cedrů nakonec dorazilo jen 45 lodí. 22 z Victarionovy eskadry, 14 z větší a pomalejší eskadry Ralfa Kulhavce, která plula kolem Lysu, a jen 9 z rychlé eskadry Rudého Ralfa Stonehouse, která plula kolem Baziliščích ostrovů. Jednu loď tak nechali na ostrově, aby informovala případné opozdilce, a cestou zabrali obchodní nebo rybářské lodě, na jaké narazili, byť nebyly vhodné pro válku. Takže nakonec k Meereenu mířilo 61 lodí snažících se předehnat flotilu Volantisu, která hodlá zaútočit na Daenerys kvůli spojenectví s otrokáři ze zálivu.

Z lodí na cestě k Meereenu jsou to Bezhlavá Jeyne, Dýka (kapitán Daegon Pastýř), Strach, Prstový tanečník (pojmenovaná po prstovém tanci se sekerkou), Marná naděje, Hoře (loď s černými plachtami a kapitánem Rodrikem Sparrem), Železný polibek, Železná paní, Železné vítězství (Victarionova vlajková loď), Železné křídlo, Polibek krakatice, Krahujec (tři nejrychlejší), Železný vítr, Větrný drak (kapitán Manfryd Merlyn), Nářek (kapitán Tom Codd), Leviatan, Lord Dagon (pojmenovaná po lordu Dagonovi Greyjoyovi), lord Quellon (kapitán Ralf Kulhavec, pojmenovaná po lordu Quellonovi Greyjoyovi), Panina zhouba (nejspíš pojmenovaná po králi Joronovi I. Blacktydovi přezdívaném Zhouba dívek), Havranokrmič (nejspíš pojmenovaná po Regnarovi Drummovi přezdívaném Požírač krkavců), Žnecův vítr, Rudý Šprýmař (kapitán Rudý Ralf Stonehouse), Sedm lebek, Nevolníkova zhouba, Válečné kladivo, Válečníkovo děvče, Bílá vdova, Strast.

Tvrdá ruka (nejspíš pojmenovaná po králi Harwynovi Hoareovi přezdívaném Pevná ruka) se potopila už při dobývání Štítových ostrovů, Rudý příliv a Dračí hostina se potopily po cestě na východ, když se srazily v bouři, Žraloka silně poničily bouře, takže to byl on, kdo zůstal na Ostrově cedrů, a Šedý duch, Železná msta a Lord Vickon (pojmenovaná po prvním lordu Želených ostrovů po dobytí Targaryeny, Vickonovi Greyjoyovi), byly naposledy zmíněny při cestě na královolbu.

A ze známých lodí, které k flotile přibyly po cestě na východ, to jsou další. Vznešená paní, velká koga, která mířila do Starého města s nákladem nasolených tresek, velrybího oleje, nakládaných sleďů a Železnému vítězství padla za oběť v Redwyneových úžinách. Ve zveřejněné kapitole dosud nevydané knihy se jejím kapitánem stal Wulfe Jednouch a loď byla postavena do čela zajatých nákladních a rybářských lodí, které Victarion vyslal k Meereenu jako první – ozbrojenci se tam schovávali za zbožím, a měli skrývat pravý účel plavby, dokud se nedostanou přímo k městu. 

Pak Duch a Stín, původně galéry Nového Ghisu, které pluly z Meereenu a Yunkai na jih k Novému Ghisu pro zásoby a legionáře, ale zabraly je Železné křídlo, Krahujec a Polibek krakatice. Victarion sťal jejich kapitány, protože podle nich je Daenerys mrtvá, což odmítal akceptovat, zabil posádku kromě zotročených veslařů, které formálně osvobodil, ale donutil je veslovat dál pro jeho flotilu, a přejmenoval ji na Duch a Stín, protože věřil, že se s nimi vrací strašit Yunkai.

Hněv rudého boha, původně Ghiskarský úsvit, obchodní loď vracející se k Novému Ghisu, kde ji u ostrova Ghozai zajala Nářek. Victarion utopil jejího kapitána jako oběť Potopenému bohu a přejmenoval ji k poctě R’hllora, jehož kněz, jehož zachránili z jedné z potápějících se lodí, mu nyní pomáhá. 

Výkřik, původně Holubice, plula z Myru s nákladem myrské krajky, koberců a sladkých zelených vín. U zálivu ji zajala Železná flotila, přejmenovala ji a Victarion si nechal kapitánův dalekohled i posádku. Podle něj tam totiž nebyli žádní otroci ani otrokáři, ale cenní svobodní Myřané a zkušení námořníci, kteří mu mohou být užiteční a nebo za ně může být výkupné.

A Výkřik otrokáře, původně Svolná panna, nákladní loď s dvaceti chlapci a osmdesáti děvčaty mířícími k výcviku pro polštářové domy v Lysu. Tu Železná flotila zajala v zálivu, přejmenovala ji, otrokáře zabili a ačkoli Victarion osvobodil zotročené veslaře, donutil je veslovat pro flotilu. Formálně osvobodil i převážené otroky, ale děvčata rozdělil mezi své kapitány (jako solné manželky, tedy v podstatě nevolnice), chlapce utopil a obětoval sedm nejhezčích děvčat Potopenému bohu a R’hllorovi - vyslal je na zapáleném člunu na moře.

zdroj

V seriálu ale měla Železná flotila trochu jinou úlohu. Zejména tam nevystupoval Victarion Greyjoy a po královolbě, kde byl králem zvolen Euron, většinu flotily zabrali Yara (v knize Aša) a Theon Greyjoyové. Zamířili s ní na východ, aby k Daenerys dorazili dříve než Euron, který si musel sehnat nové lodě. V Meereenu s ní pak uzavřeli spojenectví, když jí slíbili výměnou za nezávislost Železných ostrovů a pomoc se sesazením Eurona převoz její armády do Západozemí. Což také učinili a převezli ji na Dračí kámen. 

Euron zatím zbývající lodě na ostrovech začal zvát pravou Železnou flotilou a postavil se na stranu Cersei Lannister, když bylo jasné, že s ním Daenerys žádné spojenectví neuzavře. Nabídl jí svou ruku, a když si Cersei nebyla jistá, nakolik mu může věřit, slíbil jí prokázat svou důvěryhodnost velkým darem. Konkrétně, Euronova Železná flotila napadla Yařinu Železnou flotilu a způsobila jí zásadní ztráty. K tomu Euron zajal dornské Písečné hady, kteří pomáhali Daenerys získat Dorne, a Yaru. Cersei tak slíbila vyhovět jeho žádosti o ruku, jakmile skončí válka proti Daenerys, načež Euron, aby se své odměny vůbec dočkal, vyplul se svou Železnou flotilou ke Casterlyově skále, zničit další část lodí Daenerys obléhající Skálu. 

Když se mu i tento útok podařil, vrátil se ke Královu přístavišti, zakotvil v Černovodném zálivu a účastnil se setkání, kde byla prezentována hrozba Jiných (bílých chodců). Načež Euron tvrdil, že raději odpluje zpátky domů, než se něčemu takovému postavit, ale ve skutečnosti na Cerseiny rozkazy odplul vyzvednout v Essosu žoldáckou Zlatou společnost. I to se mu bezpečně podařilo, na zpáteční cestě dokonce díky škorpionům flotily úspěšně zabil draka Rhaegala, zlikvidoval většinu zbývajících lodí Daenerys a zajal i Daenerysinu blízkou přítelkyni Missandei. Teprve během poslední bitvy o Královo přístaviště, kdy Daenerys nemilosrdně likvidovala vše, co ji stálo v cestě, byla i Euronova Železná flotila zničena. 

Žádné komentáře:

Okomentovat