Šepoty

Šepoty (Whispers) jsou zřícenina na špičce poloostrova Prasklepeto v severovýchodních Korunních zemích na kraji útesu u Úzkého moře. Bývalo to sídlo rodu Crabbů, podle Dicka Crabba je to už tisíc let ruina, ale možná je to jen hyperbola, protože se nedochovaly záznamy o době, kdy se Crabbové přestěhovali.

zdroj

Z toho, co se z hradu uchovalo, lze usoudit na trojhranný půdorys s částečně zachovanými čtvercovými věžemi v rozích a na stavbu z neomítnutého kamene. Míval i maják, akorát ten v posledních dvou až třech dekádách spadl a nyní leží v moři patnáct metrů pod hradem, kotviště ve velké pašerácké zátoce a boží háj. Ten se však nyní už rozrostl v les, takže i na nádvoří a v rozvalinách rostou strážní borovice a mladé čarostromy a popadané hradby přerůstá jedovatá kvěcha. K tomu je tam už jen jeden čerstvý hrob.

Nicméně hrad obestírá i pár zajímavostí. Předně jeho jméno vychází ze strašidelného zvuku moře narážejícího do děr v útesu a odrážejícího se v jeskyních pod hradem. Patrně byl slýchat už v dávné době, kdy Šepoty postavili, a nekonečná eroze ho jen zesiluje. Ač podle legendy má jméno ještě jeden původ.

Kdysi tam žil ser Clarence Crabb, proslulý rytíř Prasklepeta, který kdykoli zabil muže, a to včetně lordů, rytířů, pirátů, údajných čarodějů a jednoho krále Šerodolu, usekl jim hlavu a přinesl ji domů. Tam ji jeho žena, lesní čarodějka, políbila a oživila. Hlavy spolu potom šeptem hovořily a radily Clarencovi, načež se jeho sídlu začalo říkat Šepoty. Jak se ale měl hrad jmenovat předtím, pokud by skutečně Šepoty vycházely z šeptajících hlav, už nikdo nedodává. 

zdroj

Jak to bylo doopravdy s Clarencem ani není vůbec jisté. Nicméně Crabbové na hradě skutečně žili a existují dodnes. Byli to lordi Prasklepeta z Prvních lidí, konkrétně z místní hašteřivé chásky, která odmítala autoritu jakéhokoli dobyvačného andalského krále. Získala je až Visenya Targaryen na začátku dobývání Západozemí díky své dračici a slibu, že budou zavázáni přímo Železnému trůnu a nebudou nad sebou mít žádného správce. Tou dobou už ale dost možná Šepoty byly opuštěné a Crabbové, tak jako tak málo významný rod, sídlili jinde.

Nyní tedy Šepoty využívají akorát pašeráci a psanci. Dick Crabb například navrhnul pašeráckou zátoku v Šepotech bývalým žoldákům, nyní psancům z Chrabrých kumpánů, kteří hledali cestu přes moře do Essosu, aby utekli před Lannistery i Boltony, protože ve válce pěti králů zradili obě strany. Jenže opomněl dodat, že kvůli erozi, pádu majáku a stavu Šepotů tam lodě nekotví už třicet let, a tak se tři žoldáci utábořili v ruinách. 

Bohužel na to, že nějakého šaška (jedním z Chrabrých kumpánů byl i sadistický šašek Střapáč) poslal Dick Crabb do Šepotů, narazila i Brienne z Tarthu, když v knize hledala Sansu Stark, aby ji dostala do bezpečí, jak přislíbila její matce a Jaimemu Lannisterovi. Naposledy viděli Sansu právě v doprovodu šaška, Dontose Hollarda. Měla za to, že šašek obelhaný Dickem mohl být Dontos, a tak vyhledala Dicka, aby ji a panoše Podricka Paynea zavedl do Šepotů.

Z opatrnosti mu neřekla přesně, koho hledá, Dick chtěl odměnu za doprovod, takže ani on se nesnažil být příliš konkrétní, a když potom dorazili do hradu, nepřekvapivě je tři Chrabří kumpáni a žádná Sansa přepadli. Zabili Dicka, Brienne vybila je (předtím Střapáče donutila vykopat Dickovi hrob) a jejich hlavy, tak trochu jako narážku na legendy Šepotů, odvezla do Panenského jezírka Randyllovi Tarlymu, který ho spravuje, aby je nabodl nad brány. Alespoň jejich krvavé hlasy tak v Šepotech určitě strašit nebudou.

Žádné komentáře:

Okomentovat