Rod Kettleblack

zdroj

Kettleblackové jsou zbrusu nový rytířský rod z Korunních zemí s černým kotlíkem na červeném poli s černým vnitřním lemem ve znaku. Nejsou ale usazení rytíři se zeměmi a rytíři jsou stejně až v poslední generaci. Do té doby patrně neměla jejich rodina ani jméno, protože nejstarší známý Kettleblack se jmenuje zkrátka Oswell, jemuž se říkalo Černý kotel, v originále Kettleblack. 

To je starý, vysoký, prošedivělý, ale silný voják ve službách Petyra Baeliše. Má větrem ošlehaný obličej, křivé zuby, vyčnělé klouby na rukou, dlouhé bílé vlasy, mluví jako každý jiný vesničan a ve službách Petyra je tak dlouho, že není pochyb, že sám šlechticem nikdy nebyl a jeho synové se mezi šlechtu vetřeli kvůli Petyrově plánu na destabilizaci říše.

Těmi syny jsou tři vysocí, tmavovlasí mladíci se zahnutým nosem, bez skrupulí, negramotní, ale na druhou stranu umí být přívětiví, vetřít se do přízně. Akorát podle Tyriona Lannistera jsou zákeřní, vulgární, jen ne tak nebezpeční jako jeho žoldák Bronn. Nejstarší Osmund měří skoro dva metry, je velice svalnatý, má huňaté obočí, ostře střižený plnovous, úzké tváře, široká ramena a myslí, že on a Osfryd jsou silnější než Osney. Podle Jaimeho Lannistera je tupec, rozhodně ne tak schopný jako Loras Tyrell. Prostřední Osfryd má dlouhé vlasy, převislý černý knír, krutý úsměv, je vyšší než Osney, podle Cersei Lannister je krutější a méně přátelský než jeho bratři. Nejmladší Osney chodí oholen, s vlasy dlouhými k límci a měl by být nejméně schopný z bratrů.

Všichni tři také na začátku války pěti králů rozpoutané mezi Starky a Lannistery vystupovali jako žoldáci, které Petyr Baeliš vyslal do Králova přístaviště se specifickým úmyslem. Královna Cersei chtěla mít jí věrné strážné, aby mohla konkurovat Tyrionovým žoldákům, a rovněž potřebovala doplnit chybějící domácí stráže, tudíž pověřila svého bratrance Lancela, aby nějaké našel. Ten sehnal Osmunda, Osfryda a Osneyho, aniž by tušil, že už je před ním najal Tyrion a do jejích služeb je nastrčil jako své špehy. Aniž by Tyrion sám tušil, že právě za tímto úkolem, špehovat oba dva, je vyslal Petyr. Každý z nich se tak dočkal trojnásobného platu a nového úkolu. 

Osmund (v některých knihách chybně jmenován Oswald) se prohlašoval za potulného rytíře. Prý bojoval jako žoldák na Kamenoschodech a ve Svárlivých zemích za Lys a Tyroš s Galantními muži, a tam ho měl na rytíře pasovat dnes už mrtvý ser Robert Kámen. Neověřitelná, možná zcela smyšlená historka. Cersei s ním prý od začátku hodně flirtovala, a když propustila z Královské gardy sera Borose Blounta za to, že se nechal přepadnout a porazit při eskortě prince Tommena z města před bitvou o Černovodu se Stannisem Baratheonem (v seriálu Tommen zůstal v Rudé baště), jmenovala Osmunda na jeho místo. On i jeho bratři se pak v Rudé baště rychle stali oblíbenci, snadno vycházeli se služebnictvem i urozenými, hlavně díky smyslu pro humor, a i přes Osmundův slib celibátu údajně nejlépe všichni vycházeli se služebnými děvčaty.

Osfryd se zase stal kapitánem Cerseiny nové domácí stráže a Osney jedním z jejích strážných. Proto také zatýkal prostitutku, již Cersei považovala za Tyrionovu společnici Šae, aby ho mohla vydírat a donutit udržet v nadcházející bitvě její děti naživu, a vysloužil si za to čtyři hluboké škrábance na tváři. 

Přímo během bitvy o Černovodu pak měl Osmund za úkol chránit krále Joffreyho, zatímco Osfryd a Osney zprostředkovávali Cersei zprávy o probíhající bitvě. Osfryd také rozháněl obchodníky, kteří se chtěli ukrýt v Rudé baště. Poté přinesli novinky o Stannisově útoku na Blátivou bránu do města, načež Cersei rozkázala stáhnout krále do bezpečí hradu. Osfryd se ohradil, že Tyrion pro morálku mužů rozkázal opak, a Cersei hrozila poslat Kettleblacky přímo do bojů, z nichž je dosud držela, pokud ji neposlechnou. Načež tento králův útěk opravdu znamenal značný pokles odhodlání vojáků.

Po bitvě, již vyhráli Lannisterové, pak Osmund a zbývající přeživší členové Královské gardy hodiny a hodiny pasovali na rytíře šest set bojovníků, včetně Osneyho a Osfryda, ač ti se vůbec nedostali k bitvě a neprokázali tak žádnou statečnost. Osfryd také Osneymu věnoval černého hřebce jménem Půlnoc.

Osmund pak pokračoval ve službě v Královské gardě. Například dostal v knize za úkol přitáhnou Sansu Stark do septa na její vynucenou svatbu s Tyrionem a rozumně ji přesvědčil, aby šla dobrovolně. Účastnil se i osudové svatby Joffreyho, kde se ho snažil zachránit od domnělého dušení a roztrhnul mu límec. Po králově smrti zase hlídal septum s mrtvým, nepoznal Jaimeho, tedy svého lorda velitele, když tam v tu chvíli otrhaný dorazil po své anabázi v Říčních krajinách, a snažil se ho vyhnat pryč.

A když z Joffreyho smrti obvinili Tyriona, byli všichni tři Kettleblackové předvoláni jako svědci obžaloby. Osfryd i Osney zmínili, jak Tyrion vyhrožoval Cersei pomstou, jen vynechali, že tak učinil až poté, co Cersei nechala zbičovat údajnou Šae. Ovšem Osmund si svědectví zcela vymyslel. Přísahal, že mu Joffrey prozradil, jak ho Tyrion míní zabít a stát se králem.

Těžko říct, zda takovým obviněním věřil i Jaime, ale Osmund si ho rozhodně nezískal ani potom. Nepřesvědčil ho o pravdivosti své tvrzené minulosti, Jaimemu se nelíbilo jeho vtipkování o podezřelých z Joffreyho vraždy, vysmívání se Borosovi, když z něj učinili ochutnavače nového krále Tommena. Akorát uměl bojovat, byl užitečný, a tak ho Jaime musel akceptovat. A hořce litoval.

Když totiž Jaime pomohl Tyrionovi po prohraném soudu utéct, přiznal mu, že jeho první neurozená žena Tyša nebyla prostitutkou toužící po zlatu, jak mu namluvil s otcem, nýbrž nevinný, zamilovaný sirotek a její osud zakončený hromadným znásilněním a vyhnáním byl naprosto nezasloužený. Ve vzteku proto Tyrion Jaimemu mimo jiné prozradil, že Cersei mu byla nevěrná s Osmundem – jen se spletl, protože Cersei udržovala poměr s Osneym. A vůbec začala bratry Kettleblacky využívat k čím dál špinavější práci. 

Těsně po Tyrionově útěku, při němž zabil svého otce Tywina i Šae, jim rozkázala zbavit se mrtvoly Šae a zabít dva Tyrionovy žalářníky. Což Jaimeho rozčílilo, protože ony muže uspali, tedy za Tyrionův útěk nemohli. Z Osfryda zase učinila nového kapitána městské hlídky, když ten starý vyrazil s Jaimem do Říčních krajin urovnávat poslední rebelie, ačkoli neměl žádné zkušenosti a neuměl číst. Alespoň Jaime si vymohl, aby ho v Královské gardě nezastupoval Osmund, ale Loras Tyrell. Naopak ve vzteku zvažoval Osmunda vykleštit a poslat na Zeď. A Osneymu rovnou uložila zabít Nejvyššího septona. Bála se, co mu o ní mohl napovídat Lancel po náhlém obrácení na víru, a navíc ho do úřadu dosadil ještě Tyrion. Osney se tak vplížil do Velkého Baelorova septa a udusil Nejvyššího septona polštářem. Načež s ním za odměnu Cersei strávila noc.

Během té doby nezahálel ani jejich otec Oswell. Pomohl Petyrovi těsně po Joffreyho svatbě dostat Sansu Stark na loď do Údolí, tedy věděl o Sansině pravé totožnosti, ačkoli ji v Údolí vydávali za Petyrova bastarda (v seriálu neteř) Alayne, ale nikdo nepochyboval o jeho loajalitě. Potom sloužil dál Petyrovi během jeho pobytu v Orlím hnízdě a manželství s Lysou Arryn, i po její smrti. A dokonce Tyrion během svého útěku ze Západozemí zjistil, že trpaslíci, kteří sehráli scénku na Joffreyho svatbě a měli zejména Tyriona rozčílit, najal někdo jménem Osmund nebo Oswald, možná Oswell, tedy byli součástí Petyrových machinací. Ovšem Osmund začal být podle Petyra značně nespolehlivým.

Čemuž se nelze divit. Ocital se hlouběji a hlouběji v Cerseiiných spárech. Cersei se totiž rozhodla zničit Margaery Tyrell, manželku krále Tommena, i její rodinu, vymyslela, že ji Osney svede a Osmund je načapá. Tommen potom měl Osneyho poslat na Zeď k Noční hlídce, kde by zabil nového lorda velitele Jona Sněha (rovněž ho považovala za nepřítele), a poté mu udělit milost a lordský titul. A aby mohl být blízko Margaery, jmenovala ho Tommenovým přísežným štítem. 

Osneymu se ovšem vůbec nedařilo, a tak Cersei vymyslela nový plán. Po Tommenově korunovaci vrátila církvi pravomoc nad souzením šlechticů, aby si z ní udělala spojence. Poslala ho tedy za novým Nejvyšším septonem – Nejvyšším vrabčákem, aby se falešně přiznal k poměru s Margaery, což pro ni jako pro manželku krále znamenalo velezradu, a se dvěma jejími sestřenicemi. Potom s ním znovu strávila noc, aby ho přesvědčila splnit její pokyny. Vedle toho s Osmundem vyslechla velmistra Pycelleho, jenž přiznal, že si u něj Margaery měla objednat kontraceptivní měsíční čaj, a obvinila oblíbeného Modrého barda z poměru s Margaery. Mučením ho donutila podvolit se přiznání a nacvičit jména dalších údajných milenců – včetně Osneyho. Modrý bard na to v rukách církve jmenoval řadu mužů a Osney se skutečně přiznal, tudíž církev Margaery zatkla.

Nicméně když další den Cersei vyrazila Margaery navštívit v její cele ve Velkém Baelorově septu, nečekaně ji zatkli také. Stejně jako, jak zjistila, Osneyho, jenž tak nedostal svou šanci vyžádat si odchod na Zeď. Nejvyššímu vrabčákovi se totiž nezdálo, jak se Osney nadšeně přiznal. Nechal ho zbičovat a Osney odvyprávěl jiný příběh, včetně Cerseina rozkazu k vraždě předchozího Nejvyššího septona. Čímž si zpečetil osud, má být popraven za bohovraždu. Cersei se tím zhroutil svět. Netušila, co všechno, pravdivého či ne, mohlo ještě vyplout na povrch, a tak se přiznala k poměru s Lancelem a Osneym (aby jí umožnili vyčkat jejího soudu v Rudé baště místo v cele v septu), a nepravdivě k poměru s Osmundem a Osfrydem (z opatrnosti)

Toho využil nový Tommenův regent Kevan Lannister, jemuž se bratři nikdy nezamlouvali. Osfryda i Osmunda zbavil úřadů a nechal je zavřít do kobky. Pokud se k poměru s Cersei přiznají, chtěl je poslat na Zeď, pokud ne, nechat je prokázat svou verzi v rozsouzení soubojem. Ovšem utkali by se se serem Robertem Strongem, monstrózně silným Gregorem Cleganem přivedeným temnými uměními zpátky k životu. Je tedy docela možné, že jak rod Kettleblacků vznikl až v poslední generaci, také s touto generací skončí. 

Akorát v seriálu nebyli žádní Kettleblackové jmenovaní, ačkoli alespoň jedním z nejmenovaných gardistů Tommena mohl být i Kettleblack. A pokud tomu tak bylo, zůstali gardisty i královny Cersei a zemřeli nejpozději při plenění Králova přístaviště Daenerys Targaryen.

Členové rodu Kettleblacků na začátku ságy:

  • Oswell, zvaný Černý kotel
    • ser Osmund Kettleblack, nejstarší syn Oswella, později člen Královské gardy Joffreyho Baratheona a Tommena Baratheona
    • ser Osfryd Kettleblack, druhý syn Oswella, později kapitán stráží Cersei Lannister a velitel Městské hlídky Králova přístaviště
    • ser Osney Kettleblack, syn Oswella

Žádné komentáře:

Okomentovat