Panter

Panter (Panther) je velká kočkovitá šelma se skvrnitou srstí (tedy by mohla odpovídat spíše levhartovi), která dorůstá větší velikosti než lev. Je to lovec s ladnými pohyby, k nimž lidé často připodobňují mrštné chvaty schopných bojovníků. A přirozeně se vyskytuje pouze na Letních ostrovech, kde se panteři potulují pod baldachýnem hustých větví v deštných pralesích.

zdroj

Poté, co Letní ostrované zjistili existenci zemí za rozsáhlým mořem a započali svou éru objevování a obchodu, je ale objevil i zbytek světa a zejména mezi dračími lordy Valyrie se stalo módním pořizovat si na ostrovech panteří koťata. Proto jsou nyní oblíbeným doplňkem menažerií po celém světě, jednoho pantera měl například i Illyrio Mopatis v Pentosu. 

A samozřejmě jsou i uměleckým motivem a v Západozemí by se měli vyskytovat jako heraldické zvíře. Alespoň Arya Stark viděla pantera mezi zástavami lordů a kapitánů Tywina Lannistera, jen není jasné, komu má patřit. Zatímco rod Santagarů z Dorne má ve znaku skvrnitého levharta a rod Vhaitů tři naopak černé levharty, tedy patrně může být pojem panter a levhart v některých případech zaměňovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat