Aegon, Visenya a Rhaenys

Aegon, Visenya a Rhaenys je souostroví ležící několik týdnů (alespoň dva) plavby jihozápadně od Starého města. Nachází se ještě jižněji než Letní ostrovy a západněji než jakákoli známá pevnina. Leží tedy v Moři zapadajícího slunce, které omývá západní pobřeží Západozemí a zhruba na úrovni západního Západozemí je i jeho hranice s jižním Letním mořem. Žijí v něm, tedy nejspíš i kolem ostrovů, mečouni, tuleni, velryby, mnoho druhů ryb, krakeni a leviatani, a dál na západ a jih za ostrovy je zcela neznámé. 

zdroj

Všechny tři ostrovy, Aegon, Visenya i Rhaenys, jsou velmi malé. Dohromady odpovídají asi ploše Dračího kamene, přičemž největší, Aegon, dosahuje o něco málo víc než třetiny Dračího kamene, a působí spíš jako hora v doprovodu dvou kopců. Tedy jsou hornaté, respektive je tvoří hornaté výběžky čnící z moře. Navzdory tomu je tam krásně. Je tam k nalezení dostatek zdrojů, vyvěrá tam mnoho pramenů, potoky poskytují spoustu pitné vody, roste tam spousta jedlých rostlin, ořechů i ovoce neznámého jinde ve světě, a k nalezení je i neznámé koření. Žijí tam divoká zvířata jako divoká prasata a obrovské, líné šedé ještěrky velké jako jelen, jejichž kousnutí může způsobit infekci. 

Jen lidé tyto ostrovy neobývají. Nachází se v otevřeném oceánu, tak daleko na západ a tak daleko od všech obchodních tras, že není známo, že by je v lidské historii někdo objevil – a to ani Letní ostrované nebo Qarthéňané, kteří mají mít zmapovanou rozsáhlejší oblast než Západozemci. Až v první části vlády Jaehaeryse Targaryena, v roce 56 po dobytí Západozemí Targaryeny, na ně narazila lady Alys Westhill, pravým jménem Elissa Farman. V přestrojení se vyhýbala královskému dvoru, své rodině a chtěla uspokojit svou touhu po objevování moře. 

Alys tehdy vedla expedici na západ na své lodi Lovec slunce v doprovodu lodí Lady Meredith a Podzimní měsíc stejně tak dobrodružných serů Eustáce a Normana Hightowerů. Po asi dvou týdnech od vyplutí ze Starého města však tato expedice vplula do ničivé bouře, která potopila Podzimní měsíc a Lovce slunce odvála z kurzu. Když se bouře uklidnila, posádka Lovce slunce zpozorovala ptáky kroužící kolem zamlženého horského vrcholu a následovala je k pevnině. Ke svému štěstí objevila neznámé ostrůvky, kam s pomocí tří člunů dotáhli i vážně poškozenou lady Meredith a zachránili alespoň tu. 

Na ostrovech námořníci zůstali čtrnáct dní kvůli opravám a doplnění zásob, a protože nebyly na žádné mapě a byly tři, Alys je pojmenovala Aegon, Visenya a Rhaenys po Aegonovi Dobyvateli a jeho sestrách-manželkách. Potom odplula dál na západ a už ji nikdo nikdy neviděl, zatímco Lady Meredith se vydala zpátky, protože Eustác už nic nového objevovat nechtěl. Podle něj na ostrovech našli dostatečný ráj a dost bohatství, aby nemuseli nikam dál, a navíc si dost dobrodružství užil i při zpáteční cestě. 

Odchytil tři z oněch zvláštních ještěrek, jenže jedna z nich během plavby kousla kormidelníka, tomu zezelenala noha a museli mu ji uříznout. Poškození lodi a setkání s hejnem leviatanů ho pak dostala mimo plánovanou trasu až na pobřeží Sothoryosu, kde přišel o další část posádky. Až je naštěstí zachránili námořníci z Letních ostrovů. Tak se alespoň Eustác mohl vrátit domů a oficiálně oznámit existenci zbrusu nové země. Byť jen zemičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat