Lannisport

zdroj

Lannisport je velké město s přibližně 250 000 obyvateli na pobřeží Moře zapadajícího slunce na západě Západozemí o něco dále než kilometr jižně od Casterlyovy skály, sídla rodu Lannisterů, strážců Západu. Je tak největší město v Západních krajinách, jedno z pěti měst v Sedmi královstvích, a je větší než Bílý přístav nebo Město racků. Zároveň je jedním z hlavních přístavů království, kde svou flotilu kotví Lannisterové, a důležitým obchodním uzlem, kde se setkává Říční cesta z Řekotočí, Zlatá cesta z Králova přístaviště a Mořská cesta z Vysoké Zahrady. A není překvapení, že toto město v Západních krajinách je proslavené pro zpracovávání zlata. Mimo to tam ještě vyrábí kořeněné medové víno a na druhou stranu se tam daří i víře. Je tam velký Matčin dům, kde se matkou představenou stala třeba lady Elinor Costayne poté, co byla donucena provdat se za Maegora Krutého a po jeho smrti se rozhodla raději dát k církvi.

Navzdory svému jménu a faktu, že lord Casterlyovy skály je strážcem západu a Štítem Lannisportu, ale město neovládá přímo on. V současnosti je to rod Lannisterů z Lannisportu, příbuzní rodu z Casterlyovy skály. A kromě nich ve městě žijí ještě další menší příbuzné rody, jako Lannysové, Lannettsové a Lantellsové, z nichž spousta má pověstné zlaté vlasy, odvozuje svůj původ od Lana Chytrého a nemá zvláštní důvod rozutíkat se z bohatého domova do světa.

Znamená to však také, že tato ani jiná rodinná větev nikdy nezískala žádné vysoké tituly. Zatímco se totiž předci Tywina Lannistera stali králi Skály, Lannisportští se soustředili na růst a opevňování města. Říká se, že jedna méně důležiá rodová větev kdysi odešla z Casterlyovy skály a díky majetku, který si odtamtud odnesla, rozvinula nedalekou vesnici do městečka a poté města, které dále prosperovalo díky svému přístavu a velkým možnostem rybolovu. Město pak opevnili a až do příchodu Andalů se mu mohlo rovnat jen Staré město v Rovině. A po celou tu dobu samozřejmě mohli počítat i s přízní svých mocnější bratranců, králů Skály. Ač tedy v některých případech byla víc než podivná - třeba králi Loreonovi V. se mělo říkat královna Lorea, protože se rád převlékal za prostitutku a procházel se v docích.

Tento rozmach a blízkost Železných ostrovů ovšem taky zapříčinily, že se město často stávalo terčem nájezdů Železných. Což se ostatně vzhledem k úrodnému okolí i moři a zásobám zlata děje do současnosti a nejen velmi dobře trénovaná Městská hlídka Lannisportu má co na práci.

Například před dobytím a sjednocením Západozemí bylo město alespoň třikrát vypáleno a čelilo dvěma tuctům nájezdů. Během tance draků, občanské války mezi targaryenskými dědici, došlo k vypálení lannisportské flotily a drancování lordem Daltonem Greyjoyem. Během rebelie Blackfyrů, legitimizovaných targaryenských bastardů, město čelilo dalšímu napadení. Nelze zapomenout ani na Greyjoyovu rebelii, kdy město znovu přišlo o flotilu rukou Železných. Připočíst se může i třeba epidemie moru nebo neúměrné zvyšování přístavních poplatků během hry antipatií mezi Tywinem Lannisterem a Šíleným králem Aerysem II. A skutečnost, že se na turnaji v Lannisportu pořádaném k vítězství v Greyjoyově rebelii zamiloval lord Jorah Mormont do lady Lynesse Hightower a vzal si ji tam rovnou za manželku, také nelze považovat za pozitivní, protože jejich manželství skončilo katastrofálně.

Tedy lze toto město klidně označit za rudozlatý klenot západu, kde pod taktovkou jednoho z nejambicióz­nějších rodů protéká totéž, co v jeho žilách – krev a zlato.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat