Železná banka Braavosu

Železná banka Braavosu (Iron Bank of Braavos) sídlící v rozsáhlé budově v nejlepší části Braavosu nedaleko sídla Mořského lorda je jednou z nejbohatších institucí známého světa. Ukládá peníze mnoha mocným lidem, půjčuje peníze všem, kteří se jí zdají profitabilní, mezi jejími klienty je například i  tyrošský archon, pentoští magistři nebo Železný trůn. A tak je velmi známá. Má dokonce i svůj symbol – dva zlaté trojúhelníky zkřížené na způsob přesýpacích hodin se dvěma rukama vyčnívajícíma z místa, kde se setkávají, a vlastní lodě ukotvené v Purpurovém přístavu Braavosu. Přesto je proslulá i svou diskrétností a tajnůstkářstvím, takže se o ní dá velmi těžko něco hlubšího zjistit. Jen díky arcimistrovi Mattharovi a jeho spisu Původ Železné banky a Braavosu známe pár detailů z historie a způsobu obchodování.
Podle něj byla Železná banka založena krátce po založení Braavosu třiadvaceti nejlepšími obchodníky a řemeslníky – šestnácti muži a sedmi ženami. Každý z nich měl uložit své cennosti do největších trezorů v opuštěném železném dole (od něj název Železná banka), a jak se trezory plnily, vznikla nad nimi banka, aby bylo pro majitele snazší jejich bohatství spravovat. Každému z těchto třiadvaceti zakladatelů připadl klíč k podzemním trezorům a jejich potomci, nyní jich je kolem tisíce, tyto klíče dědili. Jsou proto známí jako držitelé klíčů a hrdě je viditelně nosí při formálních příležitostech. V současnosti už jde ale pouze o čistě ceremoniální rekvizitu, protože některé z původních rodin o své bohatství úplně přišly nebo vymřely, banka se dávno přestěhovala do lepší lokace a starý důl a původní historické sídlo ve městě slouží jen jako depozitář.

Z toho důvodu také neplatí, že by byla vedena výhradně držiteli klíčů. Některé z nejbohatších a nejmocnějších braavoských rodin jsou mladší než banka sama a přesto vlastní podíl v ní, účastní se tajných porad a mají hlas při volbě čelního představitele.

Nejde však o jedinou banku Essosu nebo snad rovnou světa. Všechna Svobodná města mají své vlastní banky, některé i více, banka je nebo minimálně nějakou dobu byla i v Králově přístavišti a Starém městě (Cersei Lannister uvažovala, že by banku měly založit její rodné Západní krajiny), akorát Železná je nejbohatší, nejmocnější a nejobávanější ohledně vymáhání dluhů. 

Říká se, že vždycky své peníze získá zpět, a pokud je její klient na mizině nebo dostatečně bláhový, aby nedodržoval dohodu, jednoduše podpoří jeho rivala či nástupce, a to klidně i když jde o prince nebo krále. Tento nový král, princ (majitel zařízení, kdokoli, koho banka podpořila) pak dluh zdědí a má povinnost ho splatit. Když to neudělá, potká ho stejný osud, jako jeho předchůdce. Nebo, jak se někde povídá, může dokonce dojít k najmutí Mužů bez tváře, slavné společnosti asasínů.

Nedělá to ale lehkomyslně a ať už zrovna banku spravuje kdokoli, dávají si velmi záležet, aby nic nepošpinilo jejich pověst a aby vždy dostáli svým závazkům. Proto například ještě před odhalením existence Braavosu ostatnímu světu (Braavos byl dlouho utajen, protože se tam schovávali uprchlí otroci), poslal mořský lord Uthero Zalyne posly ze Železné banky, aby vyjednávali s Valyrií a dokonce aby vnukům vlastníků lodí, které si zabrali uprchlíci, nahradili jejich ztrátu. Ale jen za lodě, nikdy ne za uprchlé otroky. 

zdroj

A když se Braavos konečně ukázal celému světu, upřeli zraky i na západ. Železná banka například obchodně jednala s bohatými Hightowery, správce pokladny Jaehaeryse I. si u ní půjčil značené prostředky, lady Elissa Farman získala prodejem tří ukradených dračích vajec mnoho zlata, které investovala do Železné banky, aby mohla postavit lodě. Což sice královskou rodinu velice popudilo, ale nakonec to mělo i dobrý dopad - banka totiž popřela, že o takto nečestném původu zlata ví, protože by to pro ni znamenalo černou kaňku na pověsti, a mořský lord Braavosu, aby se celá situace urovnala, banku přesvědčil, aby odpustila část dluhu sjednaného správcem královské pokladny. 

Královský rod se s bankou pak zapletl i o sto let později v době občanské války tanec draků. Tehdy ser Tyland Lannister, správce pokladny za zelenou stranu Aegona II., rozdělil královský poklad na čtvrtiny a jednu z nich svěřil Železné bance do úschovy. Když poté válku nevyhrála ani jedna ze stran a na trůn usedl Aegon III., začal Tyland vedle toho půjčovat zlato západozemským lordům, což se bance moc nelíbilo. A nad to musel Železný trůn zaplatit Braavosu i odškodné, když lord Alyn Velaryon zaútočil na jeho flotilu během války Tyroše, Myru a Lysu, k čemuž si pobočník Unwin Peake musel půjčit zase od Železné banky. Takže banka i město nakonec jednoznačně vyhrávaly.

Nedlouho na to se Železná banka dočkala ztráty prvního světového místa, v době rozmachu lysénského rodu Rogareů a jejich Banky Rogareů. Ti se totiž sňatky spojili se Železným trůnem i s Dorne a na čas ovládli celý Lys, tudíž byla jejich banka slavnější a vyheldávanější. Nakonec se jim ale vláda začala rozpadat pod rukama a dokonce si někteří myslí, že braavoští bankéři najali Muže bez tváře, aby zabili nejvlivnější bratry, Lysandra a Drazenka Rogarea, a po jejich smrti rod velmi rychle přišel o moc. Ať je to pravda nebo ne, banka Rogareů nakonec zkrachovala a ta Železná se opět dostala na výsluní. 

Proto si od ní půjčil spoustu peněz třeba i lord Cregan Stark, aby mohl nakoupit jídlo pro Seveřany v kruté zimě, a v půjčkách pokračovali i mnozí králové. Třeba Jaehaerys II. po sobě zanechal dluhy svému nástupci Aerysovi II., který ve své pošetilé megalomanii uvažoval, že rozšíří královskou flotilu a zaútočí na Braavos. A tyto dluhy pak s jeho pádem přešly i na novou královskou dynastii, Baratheony, která je ještě prohloubila během rozhazovačné vlády Roberta Baratheona následované válkou pěti králů. 

Koruna totiž na začátku války dlužila bance tři miliony zlatých dragonů, což zařídil Petyr Baeliš, aby měl na Robertovo nezřízené utrácení. Proto také do Králova přístaviště v knize dorazil Noho Dimittis, vyslanec z banky, a po neúspěšných pokusech vyjednat splátky nebo vůbec jednat s trůnem banka pozastavila veškeré půjčování peněz do Západozemí, začala vyžadovat návrat veškerých svých půjček v Sedmi královstvích a obrátila pozornost na Stannise Baratheona. Za ním proto vyrazil Tycho Nestoris, další vyslanec, když Stannis přebýval v Černém hradu na Zdi, kde navíc začal jednat s potenciálními novými klienty, Noční hlídkou. Ta si totiž už z vlastních prostředků nemůže dovolit krmit vlastní lidi v zatím poslední knize, natož až přijde krutá zima. A kromě toho se nevědomky zapletl do severských konspirací týkajících se loajality a zrady mezi severskými lordy a Stannisem a možná ještě může docela zamíchat kartami.

V seriálu se ovšem místo návštěv vyslanců v Západozemí ukázali naopak Stannis a Davos Mořský na schůzce s Nestorisem a dalšími dvěma představiteli banky v Braavosu, kde se snažili získat půjčku na financování žoldácké armády, a ke konci své vlády Cersei Lannister vyřídila s Nestorisem požadavky na splácení dluhů koruny vypleněním Vysoké zahrady. 

Žádné komentáře:

Okomentovat