Královská garda

Královskou gardu (Kingsguard) tvoří sedm rytířů, kteří by měli být nejzkušenějšími a nejlepšími bojovníky v Západozemí, protože slouží jako tělesná stráž králi, případně i jeho rodině. Stejně jako všechny ostatní královské funkce, i tato instituce vznikla po dobytí Západozemí Aegonem Dobyvatelem. Tehdy nepřátelští Dornové se totiž pokusili o atentát a královna Visenya navrhla založit osobní královskou ochranku – Královskou, v případě vládnoucí královny Královninu, gardu o sedmi členech podle Sedmi království a víry v Sedm.

zdroj
Tato první sestava a uvedení do úřadu tak bylo nepochybně sledované a ritualizované, vybraní rytíři poklekli před králem, skládali mu svou přísahu a od pobočníka či lorda velitele dostali bílý plášť před zraky celého dvora a za pomazání Nejvyšším septonem, ale může jít i o komornější přijetí při jiných příležitostech jako jsou turnaje nebo rovnou válečné porady, záleží vždy na okolnostech, za kterých se místo v gardě uvolní. Třeba po nástupu Jaehaeryse I. na Železný trůn bylo v gardě hned pět volných míst, a tak jeho matka navrhla, aby do ní dosadil šampiony turnaje, který se měl pořádat k její svatbě s lordem Rogarem Baratheonem. Jaehaerys souhlasil s tím, že se pro zájemce nebude pořádat klání, ale předvedou své schopnosti na zemi, a následovaly tak souboje stovek rytířů a turnaj se proslavil jako válka o bílé pláště. Mimo jiné se ho účastnila i lady Jonquil Darke, z níž se později stala přísežná strážkyně Jaehaerysovy královny.

Na rozdíl od ní, od domácí stráže nebo městské hlídky ale gardisté skládají přísahu, která je doživotně zavazuje do služby a zakazuje jim vlastnit půdu, oženit se nebo mít děti. Tato přísaha byla inspirována Noční hlídkou, jež se zříká stejných věcí. Mohou jim však zůstat zachované nedědičné tituly. Když v řadách gardy sloužili rytíři z rodu Martellů a Targaryenů, byl jim uchován titul princ, někteří z lordů velitelů byli současně pobočníky krále nebo Jaime Lannister určitou dobu po smrti Jona Arryna formálně držel titul strážce východu. A na druhou stranu Joffrey Baratheon zavedl precedens pro přijetí válečníka mimo rytířský stav, když po odchodu Barristana Selmyho zařadil mezi svou gardu i Sandora Cleganea.

Jediným titulem, který lze naopak získat výhradně v souvislosti s gardou, je ještě titul lorda velitele. To je obvykle člen gardy, jehož vybere král do jejího čela a umožní mu tak zasedat v malé radě jako poradci ve vojenských záležitostech. Rovněž spravuje Bílou knihu, do níž jsou zapisovány skutky každého rytíře, který kdy v gardě sloužil. Právě lord velitel do ní má činit zápisy, zatímco třikrát ročně septoni z Velkého Baelorova septa přidávají ilustrace.

Ani lord velitel se ale od ostatních členů neliší vzhledem. Až na výjimky totiž Královská garda na brnění nebo zbroji nenosí výzdobu nebo erby. Jejich uniformou jsou bílé pláště a zbroj se stříbrnými sponami, v seriálu zlaté brnění, proto jsou přezdíváni bílé pláště nebo bílé meče. Maximálně je jim dovoleno používat ozdobné brože, spony nebo ozdoby na přilbách a jen oni smí nosit čistě bílý štít. Je u nich totiž ceněn spíš vzhled, jenž je nespojuje s žádnými rody a propůjčuje jim důvěryhodnost. Protože člen gardy by měl být diskrétní a věrný, neměl by být slyšet, pokud to není žádáno, a neměl by stranit žádnému rodu nebo skupině. Očekává se totiž, že garda bude zasvěcena do osobních životů královské rodiny a jejích plánů, a proto je mlčenlivost a nenápadnost velmi podstatnou hodnotou.

Důležitá je samozřejmě také spolehlivost. S povinností chránit krále a ty, které určí, je nutné mít možnost spolehnout se na všechny členy gardy. Proto by mělo jít o opravdu prověřené, schopné rytíře, kteří se velmi dobře znají a jejich loajalita náleží pouze koruně. Ostatně jsou gardisty na doživotí, a to bez ohledu na jejich fyzické či mentální schopnosti, takže pokud některý z nich nemůže povinnosti gardisty nadále vykonávat, musí být ostatní schopni převzít je na sebe. A jaké povinnosti to přesně jsou?

Především chránit krále před újmou. Dále poslouchat královy příkazy, chránit jeho tajemství, radit mu, pokud je požádá o radu, bránit jeho jméno a čest. Král také může rozhodnout, že tuto ochranu budou poskytovat jeho rodině nebo dalším osobám. Rovněž je základní povinností gardy chránit královnu, pouze ne před králem, a nesmí ublížit žádnému členu královské rodiny. Hlídají je proto ve dne v noci, doprovází je na cestách, alespoň jeden gardista vždy stráží komnatu malé rady při jejích zasedáních a pokud je nutná schůzka všech členů gardy, svěřují svou úlohu na nezbytnou dobu jiným důvěryhodným rytířům, případě přísežným štítům, soukromým ochráncům jednotlivých členů královy rodiny.

Královská garda však není jediným přísežným bratrstvem zavázaným k ochraně krále, která se v sáze objevila. V době války pěti králů podobnou instituci založil Renly Baratheon, když vznesl po Robertově smrti nárok na trůn, a nazval ji Duhová garda po dalším ze symbolu víry v Sedm (v seriálu pouze Královská garda Renlyho Baratheona) – její členové nosili duhové pláště a brnění v jedné z barev duhy, v seriálu bronzovou zbroj, zelené pláště a helmy s miniaturní jelení hlavou.

A podobnou věc udělala i Daenerys Targaryen po vylíhnutí draků, ačkoli její Královninu gardu tvořili místo rytířů dothračtí pokrevní jezdci, Jorah Mormont a Barristan Selmy, v knize pak ještě eunuch Silný Belwas, a nikdy se jako v Západozemí nezřekli svou přísahou žádných práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat