Malá rada

Malá rada (Small Council) je malá skupina lidí s velkými ambicemi. Jde o soukromý poradní orgán krále, který vznikl po sjednocení Západozemí do říše Sedmi království Aegonem Dobyvatelem. Ten se po své korunovaci spoléhal v různých věcech na skupinu rádců a od dob vlády Jaehaeryse I. Targaryena už fungoval ustálený oficiální orgán se sedmi členy po vzoru andalských tradic víry v Sedm.

zdroj

V jejím čele stojí samozřejmě král (což je jediná dědičná pozice v radě), který jmenuje ostatní členy a může je i odvolávat podle své vůle, ačkoli by se měl ohlížet na politické dopady. Je přitom obvyklé, že při nástupu nového krále na trůn se část nebo i celá malá rada obměňuje podle toho, kterým směrem chce dotyčný říší vést. A i pouze král má pravomoc uvádět rozhodnutí poradců v život, nebo si je vyslechnout a neřídit se jimi. Pouze v jeho nepřítomnosti královskou úlohu přebírá její předseda, pobočník krále fungující jako jeho zástupce, nebo, pokud je král příliš mladý, regent. Ostatní pozice jsou označované správce nebo mistr a ti, kdo do nich jsou jmenováni, jsou pak oslovováni jako lordi bez ohledu na jejich původ a fakt, jestli by jim jinak lordský titul náležel. Je proto možné, aby se i do nejvyšších pozic dostali neurození a záleží jen na králi, k čemu bude při jmenování svých rádců přihlížet. Funkce členů malé rady tedy jsou:

  • Pobočník krále - předseda malé rady za nepřítomnosti krále, mezi jehož povinností patří velení královským armádám, navrhování zákonů, výkon spravedlnosti a zajišťování každodenního chodu království, pokud je král indisponován, tak i přímo ze Železného trůnu. Na počátku ságy jím byl Jon Arryn a po něm Eddard Stark.
  • Správce pokladny – hlavní účetní celé říše, který má na starosti zaznamenávat příjmy a výdaje královské pokladny, dohlížet na královské úřady a vybírání daní a cel, zajišťovat poskytování a přijímání půjček a dohlížet na královské mincovny, přístavy, zdanění zemědělců, vinařů, loďařů, zpracovatelů vlny a podobně. Kupodivu velmi neoblíbená role, kterou na začátku ságy zastupoval Petyr Baeliš.
  • Mistr našeptávačů – v podstatě velitel zpravodajské služby a špionáže v Západozemí i zahraničí,  má shromažďovat informace z celého světa a především má být schopný včas odhalit nejrůznější komploty a hrozby pro říši. Právě tato pozice je nejotevřenější všem schopným špehům bez ohledu na původ a dokonce i na pohlaví, protože vyžaduje schopnosti a kontakty, které nejčestnější lordi většinou nemívají. Tento úřad však ještě nevytvořil Agon I., ale až jeho následníci, a na začátku ságy ho zastával Varys.
  • Mistr práva – pod některými králi zván i justiciár, hlavní právní poradce říše, má na starosti aplikaci práva a je i vrchním správcem žalářů v Rudé baště. Na začátku ságy v osobě Renlyho Baratheona.
  • Správce lodí – někdy rovněž zastává pozici lorda admirála královské flotily. Dohlíží tedy na královskou flotilu, na její stavbu, údržbu, zajišťování posádky a velení při námořních operacích, celkově se stará se o námořní obranu říše. Na začátku ságy post v rukách Stannise Baratheona, jehož Dračí kámen fungoval dlouhá léta i jako kotviště královské flotily.
  • Velmistr – mistr jmenovaný konkláve arcimistrů z Citadely a přidělený do Rudé bašty s úkolem sloužit celé říši coby poradce v odborných, vědeckých a filozofických záležitostech, tedy jediný člen, jehož volba nezávisí na králi. Ani jeho propuštění z rady, pokud ho tedy zároveň nepropustí i ze života. Na začátku ságy jím byl velmistr Pycelle.
  • Lord velitel Královské gardy – hlavní poradce ve vojenských záležitostech a velitel osobní ochranky krále, ačkoli v případě Barristana Selmyho, zastánce tohoto postu na začátku ságy, nebyla jeho účast na poradách žádoucí vzhledem k předchozí službě Targaryenům (v seriálu pak tvrdil, že vůbec členem rady nebyl).

Kromě těchto stálých členů se mohou setkání účastnit i další lidé. Mezi ně patří samozřejmě regent, a to i když se rozhodne účastnit nezletilý král, dále například lord velitel městské hlídky (v případě Janose Slynta mu za pomoc při zatčení Neda Starka připadlo stálé místo), zástupci aktuálních členů, další poradci, kteří dostanou pozvání, jako byli Oberyn Martell (v zastoupení svého bratra Dorana, jemuž zdravotní stav nedovoloval cestovat, po Oberynově smrti se měla uvolněného místa chopit jeho dcera Nymeria Písek), Nejvyšší septon či královna.

zdroj

Tak to alespoň fungovalo až do chvíle, kdy Cersei Lannister získala coby regentka nezletilého Tommena I. nad radou kompletní moc. V seriálu vytrvale pracovala na snižování počtu členů a přidala pozici mistra války, a v knize dokonce celou radu kompletně přeobsadila lidmi, u nichž očekávala oddanou věrnost přímo její osobě, přejmenovávala a slučovala pozice tak, aby žádný člen nebyl zván  mistr ani správce, neboť jí to připadalo jako ztráta kontroly, často se vracela ke starým, výjimečně používáním názvům úřadů jako lord justiciár, lord pokladník nebo velkoadmirál, a svým bystrým uvažováním ji prakticky rozložila. V seriálu se tyto škody částečně napravily na úplném konci, kdy nový král jmenoval zcela novou malou radu, ale jak vše dopadne v knize se zatím můžeme jen domýšlet.

Žádné komentáře:

Okomentovat