Štít

Hrad Štít (Pyke) je nyní sídlem rodu Greyjoyů, kteří se titulují lord Žnec ze Štítu, a od dobytí Západozemí Aegonem Targaryenem a zvolení Greyjoyů lenními pány i mocenským centrem Železných ostrovů. Jde o starodávnou pevnost na pobřeží menšího ostrova Štít a právě on měl dát neúrodnému kusu země v moři jméno. Tedy podle jeho lordů. Obyvatelé z okolí tvrdí, že se Štít říkalo ostrovu vždycky.

zdroj

Kdy byl hrad postaven, po čem pojmenován a kdo ho původně vlastnil se totiž vůbec neví, jen se zdá, že v něm kdysi sídlili i jiní králové Železných než jen Greyjoyové. Vzhledem k obecné nechuti Železných k učencům a vzácnosti písemných záznamů se to nejspíš už ani nezjistí. A ani hrad sám nevypadá jako dřív. Býval rozsáhlejší, ale nestabilní podloží a neustálý útok moře způsobily, že se některé části zhroutily do vody a zbývající věže stojí na řetězci pustých kamenných sloupů, které zbyly z původních skal. Pohybovat se kolem něj, především za bouře, proto může být dost dobrodružné. Věže jsou navíc propojené kymácejícími se lanovými mosty, což nebezpečí ještě zvyšuje.

Zároveň trochu i vypadá, jako by byl ve skutečnosti celý jen jakýmsi podivným skalním útvarem. Jeho zdi jsou ze stejného šedočerného kamene, z něhož je i zbytek ostrova, a během tisíců let vše bez rozdílu pokryl zelený lišejník. Stejně šedočerné hradby pak hrad oddělují od padesátiakrového mysu se stájemi, kotci a stodolami a především jednoho konce širokého kamenného mostu, který spojuje ostrov Štít s největším z okolních ostrůvku a o něco tak rozšiřuje plochu celé pevnosti.

Hradby ale nakonec nejsou zase tolik potřeba. Čtyři nejdůležitější obytné věže Štítu stojí každá na vlastním útesu a další věže a přístavky na skalách za nimi. Spojené jsou klenutými pasážemi podpíranými sloupy nebo dlouhými kymácejícími se dřevěnými nebo lanovými mosty – kdo se například chce dostat do Mořské věže, musí přejít tři mosty, z nichž poslední je extrémně nestabilní.

Velká věž je na největším útesu a je spojená s Krvavou věží krytým kamenným chodníkem. Jde v podstatě o dlouhou, zakouřenou síň, v níž je umístěn Trůn z mořského kamene, pradávný trůn Železných ostrovů, jehož přísežným ochráncem je Železná flotila. A je to asi vůbec nejzajímavější objekt na celých ostrovech, protože je to křeslo vyrobené z jednolitého kusu mastného černého kamene ve tvaru krakena, podle legend ho našli První lidé na břehu ostrova Starý Wyk, když na ostrovy přišli, a nikdo neví, kdo ho vyrobil. Někteří mají za to, že ho přivezli lidé zpoza Moře zapadajícího slunce, jiní, že je dílem jakýchsi Hlubokých z moří, a nejzcestovalejší mistři si všimli jeho podobností s dalšími záhadnými stavbami rozesetými po Essosu a Sothoryosu. Nicméně ať pochází odkudkoli, momentálně je ve velké síni Velké věže Štítu a Aeron Greyjoy, kněz Potopeného boha, zarytě tvrdí, že na něj může usednout pouze zbožný Železný a rozhodně ne neznaboh či žena. Ač jeho bratr Euron poznamenal, že si na něj sedl mnohokrát a nikdy neprotestovalo.

Krvavá věž neboli Věž pro hosty je dál jednou z největších částí hradu. Její síně jsou větší a lépe vybavené než ostatní a pojmenovaná byla před tisíci lety, když v ní byli synové říčního krále Bernarra II. Justmana, tehdy rukojmí Železných, zavražděni a rozřezáni na kusy. Bernarr totiž nebyl schopný včas zaplatit požadovaný tribut, a tak mu krutí Železní poslali jen jejich kousky.

Samostatný útes dál obývají i Kuchyňská věž a Mořská věž, která stojí na nejkrajnějším útesu. Ta je nejstarší částí hradu a je kulatá a vysoká. Její základy jsou bílé po staletých sprškách soli a nyní už stojí značně nakřivo, což ovšem neodrazuje vládnoucího lorda od toho, aby právě v ní měl svůj solár a osobní komnaty.

Vstup za hradby ohraničující Štít pak zabezpečuje strážnice s padací mříží oddělená od Velké věže vysokým mostem a umístěná ve střední části zdi. Celé toto prostředí pro své obyvatele dlouho vytvářelo dojem, že jde o pochmurné, avšak nedobytné místo, které může postupně ukusovat jediný nepřítel - moře. Poté, co lord Balon Greyjoy vyhlásil nezávislost a rozpoutal rebelii, král Robert I. Baratheon a jeho vazalové vyrazili na západní pobřeží zarazit drancování a samozvaného krále Železných ostrovů, Stannis Baratheon dovedl královskou flotilu přímo na ostrov a dokázal vytrhat ze zdí celé kameny a probourat se dovnitř, se však ukázalo, že se pletli.

Do hradu vtrhli první muži – Thoros z Myru a Jorah Mormont. Velmi rychle a za malých ztrát zabezpečili předmostí, znemožnili Železným jakýkoli pohyb po ostrově a hradu, a rebelie byla prakticky v koncích. Dodnes přitom existuje palčivá vzpomínka na tyto události, a to zářivé světlé kameny v místech, kde byla téměř stržená věž opravena.

Bezútěšnost hradu ještě dokresluje i nemožnost vybudovat kotviště. To tedy u hradu chybí i přesto, že Greyjoyové jsou stejně jako ostatní Železní pirátské krve, a všechny tamější lodě musí kotvit v blízkém Panském přístavu. A odsud je třeba absolvovat buď únavnou cestu pěšky, nebo si sehnat koně.

zdroj

A kromě toho, že se Štít používá pro název ostrova a hradu, funguje také jako příjmení bastardů urozených rodičů ze Železných ostrovů. Ačkoli není znám původ ani tohoto jména a před dobytím Západozemí Targaryeny vládlo Železným mnoho královských dynastií, často i z jiných ostrovů než Štítu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat