Rod Santagar

zdroj

Rod Santagarů je rod usazených rytířů, byť v minulosti to byli dokonce králové, se skvrnitým levhartem třímajícím zlatou sekeru na šikmo polceném modrobílém poli ve znaku. Sídlí ve Skvrnodřevě ve východním Dorne, tedy podle spisu Daerona I. Targaryena by se jednalo o slané Dorny, kteří mívají výrazné rhoynské rysy jako olivovou pleť a černé vlasy. Původně to ale byl andalský rod.

Rod založili andalští dobrodruzi, kteří se během invaze Andalů do Západozemí vydali až do Dorne a vytvořili si tam vlastní království. Jen nebylo řečeno, kdy o svou suverenitu přišli. Nejpozději se tak muselo stát během Nymeriiných válek za sjednocení Dorne pod vládou Martellů. Tehdy také mezi ně hojně pronikl rhoynský vliv. Alespoň podle Daerona I., který většinu východních Dornů označil za slané. Také si poznamenal, že rytíř vládnoucí Skvrnodřevu tehdy měl ve zvyku ustájit své cenné písečné oře ve vlastní síni místo ve venkovních stájích. 

Jen to není nejvlivnější rod, byť jsou důležití a blízcí vazalové Martellů. Dědička sera Symona Santagara, Flekatá Sylva (říká se jí tak kvůli pihám, jen přátelé předstírají, že to odkazuje na její pozici dědičky Skvrnodřeva a skvrnitého levharta ve znaku) je třeba přítelkyní knižní dědičky celého Dorne, Arianne Martell. Strávili spolu dětství ve Vodních zahradách, kde obvykle tvořili nerozlučnou skupinu s Arianninou bastardí sestřenicí Tyene Písek, Garinem od Zelenokrvavice a Andreyem Daltem. 

Tudíž Arianne na konci války pěti králů přizvala Sylvu ke svému tajnému plánu. Chtěla zasít rozkol mezi Lannistery, kteří se brutální vraždou její tety Elii při Robertově rebelii dopustili neodpustitelného, nikdy nepřiznaného zločinu na její rodině, a také posílit svá práva, protože měla za to, že ji otec hodlá nahradit jejím mladším bratrem. Rozhodla se proto korunovat princeznu Myrcellu Baratheon, tou dobou přebývající v Dorne a zasnoubenou s jejím nejmladším bratrem, protože podle dornského práva by Myrcella měla přednost před malým králem Tommenem. Což by snadno mezi nimi vyvolalo konflikt.

Věděla ale, že její otec Doran s tím nikdy nebude souhlasit, a tak plánovali, kde by všechno měli provést. Arianne počítala se Sylvou, jenže musela zamítnout hledání pomoci u Symona. Měla ho za příliš svědomitého a ne dostatečně silného, aby se ho její otec mohl obávat. Rozhodla se tak pro Ullery.

Ovšem během cesty skrz Dorne Arianninu skupinu našli Doranovi vojáci a většinu konspirátorů zadrželi, Sylvu mezi nimi. Nad většinou Doran vynesl tresty, sám totiž spřádal jiné plány na pomstu Lannisterům a ten Ariannin je značně ohrozil, akorát Sylvu se rozhodl nepotrestat a nechat její osud na Symonovi. A ten ji rychle zasnoubil s velmi starým lordem Eldonem Estermontem z Bouřlivých krajin, poslal ji na Estermont a měla by se odehrát jejich svatba.

Mnohem horší osud měl ještě jejich příbuzný ser Aron Santagar, zbrojmistr Rudé bašty, podle sera Rodrika Cassela ze Zimohradu domýšlivý, ale čestný muž. Proto za ním také v knize zamířili lady Catelyn Stark a Rodrik, když v Králově přístavišti pátrali po vlastníkovi dýky z valyrijské oceli, kterou se na Zimohradu snažil najatý vrah zabít malého Brana Starka. Jen jim nedokázal příliš poradit.

Posléze se účastnil pobočníkova turnaje ke jmenování Neda Starka pobočníkem krále, kde ho porazil lord Jason Mallister. A ve službě zůstal i po smrti krále Roberta Baratheona a nástupu Joffreyho Baratheona na trůn, i když podle Sansy Stark tou dobou působil docela sklíčeně.

Plnil dál své povinnosti, staral se o výcvik malého tehdy ještě prince Tommena, dokonce cvičil Podricka Paynea, nesl královskou zástavu, když královský dvůr vyprovázel princeznu Myrcellu na cestu do Dorne. Jenže když na cestě zpět do hradu vypukla vzpoura a hladovějící měšťané začali zběsile útočit na přítomné šlechtice, dav strhl Arona ze sedla, roztrhal zástavu a pustil se i do rytíře. Čtyři muži ho drželi na zemi a střídali se v tom, že ho dlažební kostkou bili do hlavy přes jeho helmu. Sandor Clegane se ho ještě pokoušel zachránit, zabil jednoho z útočníků a rozehnal ostatní, ale bylo pozdě. Aronovo tělo nakonec našli v příkopu s rudou kaší místo hlavy.

Aron Santagar
zdroj

Členové rodu Santagarů na začátku ságy:

  • ser Symon Santagar, Rytíř Skvrnodřeva
    • lady Sylva Santagar, přezdívaná Flekatá Sylva, dědička Symona, manželka lorda Eldona Estermonta

S neznámými příbuzenskými vztahy:

  • ser Aron Santagar, zbrojmistr Rudé bašty

Žádné komentáře:

Okomentovat