Společnost koček

zdroj

Společnost koček (Company of the Cat) se říká také Kočky a je to žoldácká armáda čítají tři tisíce mužů. Není známo, kdy byla založena, ale muselo to být minimálně před několika dekádami, protože bojovali proti relativně mladým Větrem hnaným ve Svárlivých zemích a od té doby se mezi sebou nesnáší. Krvavovous, kapitán Koček s rozježeným plnovousem, rudými licousy a dlouhými copy, uřvaný obr s nesmírným záluskem pro krveprolévání a žádnou chutí pro mír, neurvalý, hřmotný u stolu, milovník jídla a žen, zve Větrem hnané starými šedivými dědky v hadrech a nenávidí jejich kapitána Otrhaného prince.

Aktuálně se s nimi ale můžou snadno setkat znovu, protože jsou na stejném bojišti a sjednali si je stejní páni. Obě společnosti mají smlouvu s městem Yunkai, které se vrátilo k otrokářství a sehnalo žoldáky hned, jak od něj odešla Daenerys Targaryen během svého osvoboditelského tažení po Zálivu otrokářů (aniž do města vstoupila, pouze ho donutila navenek zakázat otroctví). Rozhodlo se jí postavit, začalo shánět spojence a roznášet o Daenerys lži. Chce totiž navrátit otrokářství do celého zálivu.

Potom vojáky včetně Koček poslalo obléhat město Astapor, kde Daenerys zasáhla radikálněji a nastolila nový režim. Podařilo se jim ho porazit a vyplenit. A ač někteří yunkaiští velitelé stáli o mír alespoň s Meereenem, většina chtěla útok, tudíž přišlo i obléhání Meereenu. Po svatbě Daenerys s Meereeňanem Hizdahrem zo Loraq byl sice vyhlášen mír s Yunkai, což Krvavovouse zklamalo, protože se těšil na vyplenění Meereenu, který si zálibě obhlížel, ale situace vůbec není dobrá. Ještě by se mohl dočkat.

Daenerys v Meereenu přijala yunkaiskou delegaci, včetně Krvavovouse, na oslavu uzavření míru. Zatímco musela jako záruku bezpečí této delegace poslat rukojmí Yunkaicům. Jenže krátce po svatbě zmizela z města na drakovi Drogonovi a v chaosu, který přílet Drogona přinesl, zemřel jeden člen delegace – ušlapal ho dav. Mír proto padl a obléhání obnovili. Krvavovous také navrhoval, aby rukojmí poslali zpátky katapultem. A byť jeho návrh nezvítězil, částečně za pravdu mu dal nový velitel Yunkaiců. Zabili tři rukojmí a do města doručili hlavu jednoho ze zajatců. K tomu se Krvavovousovi může splnit i přání o bitvě, protože k velké, rozhodující bitvě se nepochybně schyluje.

Žádné komentáře:

Okomentovat