Maegi

Označení maegi může působit trochu zmateně. Primárně je to žena, která praktikuje krvavou magii, podle Mirri Maz Duur to znamená moudrá, v dothračtině se překlad nejvíce blíží výrazu čarodějnice. Muž praktikující krvavou magii je obvykle zván prostě krvavý mág (bloodmage). Navíc magei nebo krvavý mág nemusí praktikovat pouze krvavou magii, ale můžou ovládat více umění, být členy různých řádů či náboženství, které se ani nesoustředí na krvavou magii jako takovou, tedy se obvykle ani nenazývat maegi či mág. K tomu Dothrakové říkají maegi provozovatelům všech druhů magie. Ačkoli zvláště tu krvavou nenávidí, zakazují ji a tvrdí, že maegi léhají s démony, vysávají z mužů v noci život a sílu, a ty, koho podezírají jako maegi, mohou i zabít, aby jim zabránili je proklít. 

Nicméně přímo krvavá magie je druh magie založený na používání krve a obětech. Maegi a krvaví mágové tak mají pozoruhodné schopnosti, například dokážou věštit z krve, a provádí velmi děsivé rituály. Tato magie se proto považuje za nejtemnější a nejmocnější a zmínky o ní se nachází v mnohých kulturách.

zdroj

Už hrdina Azor Ahai, jenž měl podle jedné z legend ukončit Dlouhou noc, uspěl s výrobou legendárního meče Světlonoše, když zakalil ostří v srdci své milované ženy Nissy Nissy. Říká se, že po nocích provozují maegi a krvaví mágové své umění s poutači stínů na Dálném východě. Vítají je v Ašaji. Provozuje se ve svobodném městě Qohor. Podle mistra Pola, který v Qohoru pobýval, tam stále umí překovat valyrijskou ocel, protože znají a používají kouzla včetně krvavých obětí i novorozených otroků, jaká jsou k tomu potřeba. I tamější náboženství, Černá koza, vyžaduje krvavé obětiny.

Ve Valyrii zase byla všechna magie založena na krvi a ohni, krvaví mágové tam měli velkou moc, někteří pocházeli z rodin dračích jezdců. Septon Barth ve svém spisu Draci, okřídlení hadi a ještěři: Jejich nepřirozená historie teoretizoval, že z wyvernů vytvořili draky, také údajně v otrockých arénách v Gogossosu na Baziliščích ostrovech pářili otrokyně se zvířaty, aby rodily pololidské děti. 

Ani západ není v tomto směru pozadu. Podle Staré chůvy ze Zimohradu použil Harren Hoare při stavbě Harrenova lidskou krev zamíchanou do malty, a proto je nyní Harrenov prokletý. Danelle Lothston, jedna z pozdějších lady Harrenova, se údajně koupala v krvi a hodovala na lidském mase, provozovala temná umění a podle poddaných z okolí posílala obří netopýry, aby jí nosily děti. Shiera Hvězda moře, bastard Aegona IV. Targaryena, se údajně koupala v krvi, aby si udržela krásu. Randyll Tarly kdysi najal čaroděje z Qarthu, aby vyléčili jeho syna Sama ze zbabělosti, a ti ho neúspěšně koupali v krvi pratura. Což je důkaz toho, že maegi a krvavý mág může patřit k ledajakým řádům nebo vůbec žádným a neexistuje jeden, jaký by je zaštiťoval.

Dále Maggy Žába, věštkyně od Lannisportu, manželka obchodníka s kořením, jejichž potomci založili rod Spicerů. Pocházela z Essosu, nikdo si nedokázal pamatovat a vyslovovat její cizí jméno, tak jí říkali Maggy, patrně jako zkomolení slova maegi. Ta prodávala meducínu a nápoje lásky, dokázala věštit přesnou budoucnost, když ochutnala kapku krve, což předvedla třeba Cersei Lannister. V seriálové verzi ji potom nedaleko Parožnatého vrchu v neznámé době uštval a zabil Randyll Tarly, nicméně v knize se nikdy nepohybovala kolem Parožnatého vrchu, pouze u Lannisportu, a není známo, co se s ní stalo. 

Další maegi působí přímo v Essosu. Například jednooká prostitutka Yna ze Šťastného přístavu v Braavosu. I ta dokáže věštit po ochutnání kapky krve, ale na rozdíl od obávané Maggy má být milá. Nebo Mirri Maz Duur, lhazarénská boží žena a maegi. Ta tvrdila, že zná každé tajemství porodu, nikdy jí nezemřelo dítě, a měla mít spoustu různorodých znalostí. Kouzla a písně od její matky, rovněž boží ženy, porodní písně od měsíční pěvkyně Jogos Nhai, byliny od dothracké ženy, západozemskou medicínu a společný jazyk od mistra Marwyna, a krvavou magii od krvavého mága ze Stínozemí.

Proto také tvrdila, že dokáže zachránit člověka před smrtí krvavým obřadem, jenž po ní chtěla Daenerys Targaryen, když se khal Drogo ocitl na pokraji smrti kvůli zánětu. Obětovala k tomu Drogova hřebce, bez Daenerysina vědomí nenarozeného syna, a skutečně zachránila Drogovo tělo, které ale zůstalo v katatonickém stavu. Daenerys tak Droga „vysvobodila z utrpení“, na jeho pohřební hranici upálila za trest i Mirri a položila tam tři zkamenělá dračí vejce, načež sama vstoupila do plamenů. A ráno ji našli s vylíhlými draky – proto, že i toto byla magie, ačkoli ji použila instinktivně a neměla ani v úmyslu konkrétní cíl, natož konkrétní magii. 

A i Melisandru lze vedle toho, že je kněžkou R’hllora a poutačkou stínů, nazvat magei, neboť používá, alespoň se zdá, i krvavou magii. Například ve službách Selyse Baratheon obětovala několik lidí v době, kdy Stannis Baratheon bojoval na Černovodě. Žádala Stannise, aby jí vydal svého bastardího synovce Edrica Bouři. Věřila, že Edricova oběť probudí kamenného draka. Stannnis odmítl, ale Melisandra Edricovi přiložila alespoň pijavice (v seriálu to byl Gendry), které Stannis vhodil do ohně, zatímco prohlašoval jména Balon Greyjoy, Robb Stark a Joffrey Baratheon, načež všichni tři krátce na to skutečně zemřeli.

Než Stannisova armáda následně odplula ke Zdi, aby pomohla Noční hlídce při útoku divokých, obětovala plamenům lorda Alestera Florenta, který za Stannisovými zády vyjednával se Železným trůnem o míru, aby jim přál vítr, a skutečně měli úspěšnou plavbu. A nakonec, i když tehdy Melisandra přítomná nebyla, během Stannisova pochodu ze Zdi na Zimohrad jeho armádu uvěznila sněhová bouře a v pokusu bouři ukončit, vojáci královny Selyse, kteří konvertovali k R’hllorovi, obětovali čtyři muže obviněné z kanibalismu.

U všech těchto případů ale zůstává otázkou, jestli je to krvavá magie, nebo tyto rituály a obětiny lze považovat spíš za jeden z extrémistických obřadů ohnivého R’hllora, když lidi i krev obětovali v plamenech. Nebo zda kněží R’hllora používají jako součást svého náboženství krvavou magii. Jak je totiž nutné podotknout, magie v tomto světě žádná striktní pravidla nemá.

Žádné komentáře:

Okomentovat