Gryf

Gryf (Griffin), v některých překladech uváděn také jako pták noh, je ve světě Písně ledu a ohně a Hry o trůny děsivé, možná mýtické možná skutečné stvoření. I když se spíš považuje za mýtus. Ve skutečném světě je to legendární majestátní tvor, napůl lev a napůl orel, v Západozemí by podle dostupných ilustrací mohl vypadat stejně. 

Nejznámější legenda související s gryfem je z Údolí, kde měl před mnoha tisíci lety před příchodem Andalů Okřídlený rytíř porazit Gryfího krále na vrcholku hory Obrovo kopí (ačkoli tehdy rytíři tím pádem v Západozemí nebyli). Měl vyletět na obřím sokolovi s armádou orlů na vrcholek Obrova kopí, tam zabít Gryfího krále a získat tím Údolí, měl to být přítel obrů a mořského lidu a oženit se s dítětem lesa. Některé příběhy ho spojují i se serem Artysem Arrynem, zakladatelem rodu Arrynů přezdívaným Sokolí rytíř, protože v některých legendách vyprávěných mezi Arryny Okřídlený rytíř vyhnal První lidi z Údolí a První lidi tam porazil právě Artys. 

Nicméně podle mistra Yandela jde jen o další legendární postavy jako Lann Chytrý nebo Garth Zelenoruký a podle arcimistra Perestana by mohlo jít o příběh inspirovaný dračími jezdci. Což by znamenalo, že Andalové ve skutečnosti odešli z Essosu mnohem později než před obecně přijímanými šesti tisíci lety, protože tehdy Valyrijci, kteří je v době svého rozmachu dost utlačovali, ještě na dracích nelétali. 

zdroj

Kromě toho je ale gryf častým uměleckým námětem. V Qarthu je často chrličem kašny, na Dračím kameni je mezi děsivými chrliči všude po hradě, sochy gryfa jsou i ve Vaes Dothrak, což naznačuje, že některá z civilizací, kterou Dothrakové vydrancovali, mohla gryfa uctívat nebo používat v umění. A Tobho Mott v Králově přístavišti, jeden z mála kovářů schopných překovat valyrijskou ocel, si u své dílny postavil vedle jednorožčího rytíře i gryfího rytíře.

A nejznámější je gryf samozřejmě mezi rodem Conningtonů z Bouřlivých krajin. Ti sídlí v Gryfově hřadu, do něhož je přístup po Gryfově hrdle, mají ve znaku dva gryfy, hlava rodu používá pozlacené gryfovo křeslo a jejich válečný pokřik je Gryf! Gryf! V neznámé době byl dokonce lord velitel královské gardy ser Alyn Conningon přezdívaný Bledý gryf. 

Žádné komentáře:

Okomentovat