Staré město

Staré město (Oldtown) leží v Rovině v ústí řeky Medovíny v Šeptajícím zálivu u pobřeží Moře zapadajícího slunce, na konci Růžové cesty z Králova přístaviště a Vysoké zahrady. Je druhé největší město Západozemí, skoro stejně velké jako Královo přístaviště a zároveň je nejstarší. Vládne mu rod Hightowerů, vazalové rodu Tyrellů, ale jeho největší význam se odvozuje i od dalších obyvatel.

zdroj

Je čistější a hezčí než Královo přístaviště a je lépe spravované. Hlavní město říše totiž vyrostlo rychle během prvního století nového režimu Targaryenů a nikdo nebyl schopen výstavbu jakkoli plánovat, jak se tam nahrnula spousta nových obyvatel hledajících štěstí, tudíž se tam objevilo mnoho slumů, špíny, svérázné architektury. Kdežto Staré město je tisíce let staré, rozrůstalo se pomalu ve velmi dobře plánovaných krocích, nemá vyloženě slumy a ghetta, je lépe organizované a přehlednější a lépe se tam udržuje hygiena – proto mnozí tvrdí, že má květinovou vůni jako vdovský parfém. 

Tomu přispívá i fakt, že všechny ulice, i když jde o bludiště úzkých uliček, alejí a tržišť jako Zlodějský trh a Hadrnická ulička, jsou dlážděné a podstatná část města je postavená z kamene, stejně jako vysoké, silné hradby a většina tamějších mostů až na pár dřevěných výjimek. Což na druhou stranu zase znamená, že během vlhkých dnů je tam mokro a kluzko a v létě přes den často dusno a parno, takže tehdy ožívá spíš v noci.

Je také rozdělené řekou Medovínou, v níž se na území města nachází několik ostrůvků. Na jednom spojeném s městem starým prkenným mostem stojí 600 let starý hostinec U Brku a korbele, vysoká, dřevěná budova s osvětlenou terasou, kde se prodává velmi silný mošt a rádi tam chodí novicové z Citadely nejen pro pití – některá děvčata z obsluhy tam za odměnu špásují s muži. 

Na Ostrově bitev v ústí stojí Vysoká věž, obrovský maják a sídlo rodu Hightowerů, s 244 metry údajně nejvyšší věž světa, ještě vyšší než Zeď. V horním toku se pak na několika ostrůvcích a na obou březích řeky rozkládají věže a dómy Citadely propojené obloukovými kamennými mosty, na nichž stojí další budovy, kde chlapci a muži studují všechny dostupné vědy, aby se stali mistry, tedy je to centrum vědy v Západozemí a považuje se za největší sídlo vědomostí ve známém světě.

Podél řeky zase běží říční silnice a jeden její břeh lemují cechovní domy, zatímco u dolního toku se tyčí Hvězdné septum s černými mramorovými stěnami a obloukovými okny, vystavěné lordem Tristonem Hightowerem jako sídlo Nejvyšších septonů a centrum víry v Západozemí, až do doby Baelora I. Targaryena. U něj jsou i sídla oddaných, Matčin dům pro septy a tiché sestry a široké náměstí. Kromě něj, protože vedle hostinců je Staré město proslavené právě septy, lze najít minimálně ještě sedm dalších postavených na příkaz lorda Damona Hightowera. Jsou to například Námořnické septum u přístavu, Panské septum nebo Sedm svatyní s velkými zahradami u řeky. A protože jde o přístav, kde probíhá mezinárodní obchod, jsou tu také chrámy jiných náboženství, jako chrámy pro lid z Letních ostrovů nebo Rudý chrám R’hllora na nábřeží.

Žije i podzemí města, kde se nachází krysí díry se zvířecími zápasy, kde se uzavírají sázky na nejúspěšnějšího zabijáka krys, a nevěstince s poněkud horší pověstí než ty na povrchu. A v okolí města, na jeho okrajích a v zahradách se pěstují melouny, broskve, granátová jablka a různé květiny. Na to vše dohlíží posádka Městské hlídky Starého města, jíž v době hlavního příběhu velel ser Moryn Tyrell, strýc lorda Mace Tyrella.

Je to celkově nejbohatší a druhé nejlidnatější město Západozemí, druhý největší přístav spoléhající na mezinárodní obchod, a proto není divu, že i jeho vládci, rod Hightowerů, se řadí mezi nejbohatší a nejvlivnější šlechtice. Vlastní dokonce banku Starého města, také byli původně králi z Vysoké věže, ale později přísahali věrnost králům Roviny Gardenerům a po dobytí Roviny Aegonem I. Targaryenem se stali mocnými vazaly Tyrellů.

zdroj

Není akorát známo, kdy bylo město založeno. Nejstarší runy Prvních lidí i záznamy mistrů tvrdí, že v ústí Medovíny měli od úsvitu věků sídliště lidé spolu s dětmi lesa. Mistr Jellicoe má za to, že první osídlení tam bylo zřízeno jako obchodní uzel pro obchodníky z Valyrie, Starého Ghisu a Letních ostrovů, aby tam při svých zaoceánských plavbách mohli doplňovat zásoby a obchodovat se staršími rasami – dětmi lesa a obry, ještě předtím, než se do Západozemí dostali První lidé. Však základna Vysoké věže a její podzemní prostory se zdají být pozůstatkem jakési pradávné stavby z černého mastného kamene, které žádní Západozemci vyrobit neuměli, ale které jsou k nalezení i v některých dalších ruinách na různých místech světa. Jenže na druhou stranu Valyrie měla vyrazit na zámořské objevy až v době, kdy už v Západozemí vládli Andalové, pokud jsou historické záznamy pravdivé.

Většina se nicméně shoduje, že původní městečko jako takové, jaké se už městečkem dalo zvát, založili První lidé a že v té době se v přístavu skutečně čile obchodovalo. Nejspíš někdy tehdy se tam usadili i Hightowerové, právě v pevnosti z mastného černého kamene na Ostrově bojů. Měl to být legendární král Uthor, jenž postupně na vrcholku staré pevnosti postavil čtyři dřevěné majáky a pak si u Brana Stavitele nebo jeho syna Brandona Starka vyžádal stavbu páté kamenné věže. Přičemž jeho mladší syn, postižený, avšak zvídavý princ Peremore, ke dvoru zval všemožné učence, léčitele, kněží a kouzelníky, a jeho starší bratr po jeho smrti věnoval těmto mudrcům část zemí u Medovíny a nechal tak vzniknout Citadele. 

Takový rozrůstající se vliv a bohatství samozřejmě přitahovaly i zločin. Současný ptačinec Citadely byl tehdy údajně pevností pirátského lorda, který vykrádal lodě v zálivu, a město se stávalo častým cílem i dalších nepřátelských králů, pirátů a nájezdníků. Navíc bylo obehnáno jen dřevěnou palisádou a zákopy, takže nakonec ho během jediného století vyplenili král Samwell Dayne, král Qhored Hoare nebo král Gyles I. Gardener, jenž údajně prodal do otroctví tři čtvrtiny obyvatel. Jen se nikomu nepovedlo dobýt Vysokou věž a město si plně přivlastnit. Otho II. Hightower, král z Vysoké věže, proto nakonec vystavěl velké kamenné hradby, jež bezpečí velmi posílily. 

Když pak král Lymond Hightower souhlasil se sňatkem dcery krále Garlanda II. Gardenera a naopak, padlo i nebezpečí představované zbylou mocí Roviny, protože tím se Staré město připojilo k jejich království – a to ještě předtím stihl posílit hradby, když vyhrál nad Theonem III. Greyjoyem a uvrhl jeho válečníky do nevolnictví a práce na hradbách. Stejným způsobem město Hightowerové zachránili před hrozbou postupujících Andalů, protože místo, aby riskovali útok, se lord Dorian Hightower oženil s andalskou princeznou a jeho vnuk Damon konvertoval k víře v Sedm. Z města se i díky tomu, že Damonova syna Tristona vychovával po Damonově smrti septon Robeson, stalo centrum víry. Triston učinil z Robesona prvního Nejvyššího septona, na jeho počest vztyčil Hvězdné septum a jeho syn započal tradici darování křišťálové koruny Nejvyšším septonům.

zdroj

Staroměstský Nejvyšší septon měl nakonec takovou moc, že i vláda Targaryenů v Západozemí a s ní celý nový letopočet se datuje od momentu, kdy před Targaryeny Staré město na radu Nejvyššího septona pokleklo a kdy Aegona I. Nejvyšší septon korunoval králem Sedmi království. 

Tehdy bylo také Staré město největším městem říše a nacházela se v něm i s ohledem na významnou náboženskou stránku kapitula Válečníkových synů, jednoho ze dvou řádů Bojovníků víry. Kteří se ale už jen o dvě generace později přidali k povstání jednak proti hříšným targareneským zvykům mnohoženství a incestu a jednak proti Maegorovi I., jenž jako mladší bratr zesnulého Aenyse uzmul korunu a trůn Aenysovým dětem. 

Zatímco Aenys totiž často nechtěně způsobil v církvi nepříjemný rozruch, Maegor se proti ní postavil zcela otevřeně a zahájil s ní krvavou válku. Nic na tom nezměnilo, že jeho první manželkou byla na naléhání Nejvyššího septona jeho neteř, lady Ceryse Hightower. Bojovníci víry hodlali krutého krále sesadit, a tak přivedli nebezpečí i hlavnímu městu. Ser Joffrey Doggett, jeden z velitelů Válečníkových synů, shromáždil dvoutisícovou armádu a vyrazil do Starého města pro požehnání Nejvyššího septona. Nejprve se k němu připojil i lord Martyn Hightower, když svolal vazaly, a Nejvyšší septon proti králi zapáleně kázal. 

Ale když se u města objevil Maegor se svou matkou Visenyou na jejich dracích, nezbývalo, než se před ním sklonit – zejména, když zarputilý Nejvyšší septon Hightower „náhle zemřel“. Aby si Maegor zajistil poslušnost, půl roku držel ve městě svůj dvůr, rozpustil kapitulu Válečníkových synů, zvolen byl nový Nejvyšší septon, jenž se snažil být Maegorovi po chuti, a formálně se udobřil s Ceryse, která ho opustila poté, co přijal další manželky. Akorát oddaní věřící z jiných koutů říše nebyli tímto vývojem nadšeni, takže Maegor musel ve svém tažení proti církvi pokračovat a Staré město víceméně zachránilo pouze to, že se jeho bitvy a nakonec i smrt odehrávaly jinde a že po něm na trůn nastoupil Jaehaerys I., vyjednávač a smírce. Ač ten také nějakou dobu ve Starém městě pořádal zasedání dvora k vyřešení celého konfliktu, jeho zničením nehrozil. 

O sto let později se Staré město dostalo do války znovu. Rozhořela se totiž občanská válka tanec draků a Hightowerové byli jedněmi z jejích čelních hráčů, když proti sobě stáli poloviční sourozenci Rhaenyra Targaryen a Aegon Targaryen, syn královny Alicent Hightower. Proto také ser Tyland Lannister na začátku války, když ještě Aegon ovládal hlavní město, poslal třetinu královského podkladu do úschovy ve Starém městě, aby se ho nezmocnila Rhaenyra, a lord Ormund Hightower shromáždil armádu, kterou spolu s Alicentiným nejmladším synem Dareonem vedl ze Starého města směrem ke Královu přístavišti.

Jenže Ormund a ser Bryndon Hightower, nejlepší rytíř Starého města, padli rukou lorda Rodericka Dustina během první bitvy u Tumbletonu, armáda zůstala bez jasného velení přešlapovat na místě, ocitla se pod novými útoky a nakonec se k hlavnímu městu nikdy nedostala. 

Krátce po tanci draků za vlády Aegona III. zase proběhl pokus o určitou modernizaci nejen Starého města. Ke královskému dvoru se s královým bratrem Viserysem dostala rodina jeho manželky, bohatý rod Rogareů z Lysu, a ti v Králově přístavišti otevřeli pobočku jejich slavné banky Rogareů s úmyslem rozrůst se i do dalších měst. Spolu s jejich rodem sice zkrachovala, jenže Hightowerové, na rozdíl od mnoha jiných, jí nikdy nesvěřili své bohatství. Naopak se nechali inspirovat, otevřeli Banku Starého města (za pomoci jednoho z Rogareů), čímž do města přinesli novou instituci, nové investory, nové pozice a nový kapitál, a ještě víc zbohatli.

Na druhou stranu se katastrofám nemohlo Staré město vyhýbat do nekonečna. V roce 209 například proběhla kontinentem epidemie velké jarní nemoci, při níž velmi trpělo. O několik let později, v mládí velmistra Pycelleho, se zase rozpoutala epidemie šedého moru, smrtelnější verze šedého lupu, a pomřela polovina města a tři čtvrtiny Citadely. Aby zpomalil šíření nemoci, zavřel lord Quenton Hightower brány, spálil všechny lodě v přístavu a nechal zabít každého, kdo se pokusil utéct. Velmi nepopulární opatření, nicméně velmi úspěšné, mor nakonec vymizel. Akorát, když v den, kdy opatření zrušil, vyjel se svým mladým synem do ulic, přeživší je stáhli z koňů a podřízli. Dost možná tehdy přišlo Staré město o titul nejlidnatějšího města. Ještě století před začátkem příběhu totiž asi překonávalo populaci Králova přístaviště, ale na začátku války pěti králů už ztratilo dech. Což v seriálu „napravila“ finální bitva s Daenerys Targaryen, která Královo přístaviště vypálila.

Kromě toho bylo ale Staré město domovem i cílem mnoha slavných osob. Ze Starého města byl například zpěvák Orland působící na dvoře Roberta Baratheona. Allard Mořský, syn Davose Mořského, měl ve Starém městě děvče. Staré město navštívil už jako dítě Varys, když byl ještě členem herecké skupiny. Po Greyjoyově rebelii tam strávil osm let železný lord Baelor Blacktyde jako rukojmí a pochytil mnoho z pevninské kultury. Nebo ho v dětství navštívili Oberyn Martell a Elia Martell na cestě do Casterlyovy skály a ve Vysoké věži se Elie dvořil Baelor Hightower. Oberyn tam později studoval i v Citadele, kde ukul šest článků mistrovského řetězu, než studií zanechal, a možná v té době zplodil s tamější prostitutkou dceru Obaru Písek. Tu si nakonec odvedl do výchovy ve Vodních zahradách a její matka se na to upila k smrti. Obara od té doby Staré město nenávidí a v odpověď na smrt svého otce v knize navrhovala jeho vyplenění. 

S Citadelou a prostitutkami tam zhruba o padesát let dřív měl své zkušenosti i Hother Umber z opačného konce kontinentu. Když totiž studoval v Citadele, zaplatil si služby prostitutky, vykuchal ji a vysloužil si přezdívku Děvkozhouba. Údajně proto, že mu zatajila, že je muž – i když není jisté, zda tato skutečnost doopravdy Hotherovi vadila a zda příčina nebyla jinde. 

A Citadela samozřejmě hrála a ještě bude hrát důležitou roli i v samotném příběhu. Po svém zvolení lordem velitelem Noční hlídky poslal Jon Sníh Samwella Tarlyho do Starého města, aby studoval na mistra pro Černý hrad, zatímco Citadelu požádal, aby na Zeď poslala někoho nového. V seriálu vše skončilo fiaskem a Samovým útěkem ze studií, ale v knize se Sam, jenž původně studovat vůbec nechtěl, setkal s akolytou Allearsem, jenž by mohl být Sarellou Písek, další Oberynovou dcerou, v přestrojení, a s jeho pomocí s arcimistrem Marwynem, který se zabývá magií a rozhodl se najít Daenerys Targaryen. Nicméně také se tam Staré město dostalo do největšího ohrožení od dob děsivých epidemií, pod přímou hrozbu útoku nelítostného, šíleného Eurona Greyjoye. 

Žádné komentáře:

Okomentovat