Vymřelé rody: Cargyll

zdroj

Rod Cargyll byl urozený rod z Korunních zemí. Není známo jeho sídlo ani jeho slova, ani zda šlo o rod rytířský nebo lordský. Jen ve znaku měl mít zlatou husu na pozadí z šikmých červených a černých pruhů a jeho nejslavnějšími členy byli dva rytíři, členové Královské gardy Viseryse I. Targaryena. 

Byli to serové Arryk a Erryk Cargyllové, jednovaječná dvojčata, která od sebe nedokázali rozeznat ani jejich bílí bratři. Oba byli velmi schopní rytíři, oba se třeba účastnili turnaje v Panenském jezírku na oslavu nástupu Viseryse I. na trůn, kde je ale oba z koně shodil další gardista, ser Criston Cole. A oba sehráli poněkud tragickou roli u v machinacích na královském dvoře.

Podle septona Eustáce to byl právě ser Arryk, kdo našel prince Daemona a jeho neteř, Viserysovu formální dědičku Rhaenyru, v posteli. Dvorní šašek Hříbeček tvrdil, že Daemon učil Rhaenyru, jak svést sera Cristona, do něhož byla zamilovaná. Což je jedna verze, existuje jich víc a ať to bylo jakkoli, aféra skončila Daemonovým exilem.

Rhaenyra se potom provdala za sera Laenora Velaryona a nějakou dobu neměla s Daemonem nic společného. Jenže také měla velice blízko k seru Harwinu Strongovi, svému přísežnému štítu. A když se jí narodili synové, podezřele neměli žádné valyrijské rysy svých rodičů, zato byli docela silně, strongovsky stavění. Mnoho lidí na to naráželo, a když se s takovými poznámkami vytasil i Rhaenyřin poloviční bratr Aemond, propukla bitka. Viserys věc vyřešil tak, že Harwina odvolal a Rhaenyřin nový přísežný štít udělal ze sera Erryka Cargylla. Čímž nevědomky bratry rozdělil.

Po Viserysově smrti totiž královna vdova Alicent a ser Criston korunovali králem Viserysova syna Aegona navzdory Viserysovu přání, aby ho následovala Rhaenyra. Což vedlo k rozdělení rodiny, dvora i říše. K Aegonovi se přidali tři další gardisté včetně Arryka, který po korunovaci v Dračí jámě slavnostně doprovázel Aegona do trůnního sálu v Rudé baště. Tři další, Steffon Darklyn, Lorent Marbrand a Erryk, utekli k Rhaenyře na Dračí kámen. 

Nejprve bylo pár chabých pokusů o vyřešení sporu o nástupnictví smírně. Ser Gwayne Hightower a velmistr Orwyle se v Arrykově doprovodu vypravili na Dračí kámen, aby Aegonovy zelené a Rhaenyřiny černé usmířili. Jen to nikam nevedlo. Tak nakonec ser Criston přišel s plánem, jenž se pro Cargylly ukázal fatálním. Nařídil Arrykovi, aby se na Dračím kameni vydával za Erryka a buďto zabil Rhaenyru nebo její děti, v tom není jasno. Jenže v jednu chvíli se dvojčata potkala a propukl mezi nimi boj.

Podle písní si vyznali bratrskou lásku a zemřeli si v náručí po hodinovém souboji. Podle Hříbečka se vzájemně nazvali zrádci a během chvilky si zasadili smrtelné rány. Ostatně tak, jak to dopadlo s celou říší, kde bojoval bratr proti bratru a kde nikdo doopravdy nevyhrál, jen hodně ztratil.

Potom záznamy o rodu Cargyllů opět mizí až do doby vlády Daerona II. Tehdy se odehrál nechvalně proslulý turnaj na Jasanobrodské lučině, kde kvůli potulnému rytíři Duncanu Vysokému a arogantnímu princi Aerionovi Targaryenovi došlo k soudu Sedmi, v němž zahynul korunní princ Baelor Targaryen, a Dunk si tam všiml vyvěšeného znaku Cargyllů. Měl patřit seru Clerenci Cargyllovi, poslednímu známému členovi rodu, jenž někdy poté zcela vymřel.

Žádné komentáře:

Okomentovat