Rod Blount

zdroj

Rod Blountů je urozený rod z Korunních zemí s šikmým červeným břevnem mezi dvěma černými dikobrazy na zeleném poli ve znaku. Což by mohlo odkazovat na původ u nějakého urozeného bastarda, protože uznaní bastardi šlechticů mohou převzít znak svých rodičů upravený například právě přidáním šikmého břevna. Není ale příliš významný ani proslavený. Jeden z jeho členů se například do příběhů dostal až na turnaji v Harrenově těsně před Robertovou rebelií. Tehdy jeho panoš a dva další bili Howlanda Reeda, dokud je nerozehnala Lyanna Stark rozlícená tím, jak zacházejí s vazalem jejího otce. Načež v klání sera Blounta porazil maskovaný rytíř Smějícího se stromu, který tak vyhrál jeho koně a zbroj a nechal ho získat je zpátky, pokud slíbí, že naučí svého panoše cti.

V současné době je znám hlavně ser Boros Blount. Vznětlivý, ošklivý, zamračený pomenší muž s širokou hrudí, nohama do O, plochým nosem, podbradkem, zbytkem šedých vlasů, na to, že slouží mezi královskou gardou, poněkud výrazně podsaditý. Jaime Lannister ho má za nanejvýš průměrného bojovníka a spíš za vzteklý neužitečný štít, je věrný spíš královně než králi a spousta lidí jím opovrhuje pro zbabělost. Sansa Stark ho považuje za nejhoršího z gardistů se zlou povahou. Navíc, stejně jako mnoho jeho bílých bratrů před ním i za jeho služby, porušuje své sliby a navštěvuje prostitutky v Králově přístavišti.

Někdy po Robertově rebelii, kdy bylo v královské gardě pět volných míst, a před Greyjoyovou rebelií, kdy už sloužil, se dostal do Královské gardy Roberta Baratheona. Není ani známo, jestli to není onen rytíř z turnaje v Harrenově. Však se turnajů účastní, například toho v Lannisportu po Greyjoyově rebelii, kde ho porazil ser Jorah Mormont a nakonec turnaj vyhrál.

Proto také doprovázel svého krále na začátku příběhu na Zimohrad. A jelikož má být stejně jako jeho bílý bratr Meryn Trant věrný hlavně královně, ochotně začal plnit její rozkazy, jakmile nedlouho poté Robert zemřel a jeho královna Cersei Lannister nařídila zatknout Neda Starka, jenž prohlašoval Robertova syna Joffreyho za královnina bastarda bez nároku usednout na trůn. 

Například odevzdal dceru Nedova majordoma Jeyne Poole Petyrovi Baelišovi, aby připravili o všechny přátele z domova Sansu Stark, posledního Starka v Králově přístavišti. Načež ji Petyr odvedl do svého nevěstince. V seriálu byl rovnou mezi těmi, kdo zaútočili na Neda a jeho muže v trůnní síni při Nedově zatčení. A později, když po Nedově popravě Cersei propustila z gardy lorda velitele Barristana Selmyho, Boros se mu s ostatními vysmál. Také neváhal s plněním Joffreyho vzteklých příkazů bít Sansu, jakmile ze Severu vyjela proti Železnému trůnu armáda Robba Starka. Na Joffreyho příkaz jí v trůnní síni i roztrhal oblečení (v seriálu to byl Meryn Trant).  

Účastnil se i slavnostního vyprovázení princezny Myrcelly Baratheon na plavbu do Dorne, po němž ve městě, kam se kvůli nastalé válce pěti králů pozastavily dodávky jídla, strhla vzpoura. Přežil útok davu, akorát po cestě z přístavu do hradu ztratil z dohledu Sansu a nechtělo se mu ji hledat. Nechtěl se prodírat zuřivými měšťany. Proto ji nakonec našel až Sandor Clegane.

Zároveň tehdy do války vstoupil i Robertův bratr Stannis Baratheon. Považoval se za pravého krále, když Robertovy děti ve skutečnosti nebyly jeho, a hrozil útokem na hlavní město. Cersei přitom stále zbýval doma v nebezpečí nejmladší Tommen, a proto Borosovi uložila, aby ho odvezl do Růženína jejich věrného spojence lorda Rosbyho. Jenže se o tom dozvěděl Tyrion Lannister, tou dobou zastupující pobočník a Cersein tuhý protivník. Nařídil, aby po cestě průvod přepadli jeho lidé a Tommena převzali do své péče, aby nad Cersei získal kontrolu. A když k přepadení došlo, Boros se ani nesnažil bojovat. Tommena odevzdal a nechal se uvěznit. Cersei Borosova zbabělost samozřejmě rozzuřila, tudíž přiměla Joffreyho, aby ho propustil z gardy – proto se neúčastnil následné bitvy o Černovodu, když Stannis doopravdy zaútočil.

V seriálu se ovšem bitvy účastnil, protože Tommen zůstal ve městě, a s Mandonem Moorem stál po Joffreyho boku. Když potom Cersei stáhla Joffreyho zpátky do bezpečí hradu, nechal Borose s Mandonem k ruce Tyrionovi. Boros pak na rozdíl od Mandona bitvu přežil a pokračoval ve svých povinnostech gardisty. Například se podílel na zajištění bezpečnosti na následné královské svatbě Joffreyho a Margaery Tyrell.

V těch nakonec pokračoval i v knize. Po bitvě se úřadu pobočníka osobně ujal Tywin Lannister a vrátil Borosovi úřad, ačkoli podle Jaimeho tím jen zhoršil jeho hanbu a Cersei ho neměla vůbec propouštět. Boros však překvapivě zůstal Cersei věrný. Když na svatbě Joffrey zemřel na úkladnou otravu a Cersei z ní obvinila Tyriona, povolala Borose jako jednoho z mnoha svědků a on ochotně odvykládal, co požadovala. Jak Tyrion zbil Joffreyho během vzpoury ve městě a jak mu vyhrožoval, aby doložil Tyrionovu nenávist. 

Ovšem nedočkal se žádného zvláštního uznání. Jeho nový lord velitel Jaime Lannister z něj učinil k Borosově vzteku, protože to pro něj byla ponižující role, oficiálního ochutnavače nového krále Tommena. Vedle jeho obvyklých povinností gardisty. Tedy například v den, kdy se odehrávalo rozsouzení soubojem k určení Tyrionovy viny, měl držet dav v bezpečné vzdálenosti od bojujících. Jenže se nechal rozptýlit a Gregor Clegane v nekontrolované zuřivosti zabil pacholka, jenž se kvůli Borosově nepozornosti dostal příliš blízko. A vedle stálé věrnosti Cersei. Když totiž souboj rozhodl o Tyrionově vině, Tyrionovi se podařilo utéct a zabít přitom svého otce, přinesl jí zprávu o nálezu Tywinova těla a informace od Tyrionových žalářníků. S Osmundem Kettleblackem pak od ní dostali za úkol nespolehlivé žalářníky (Varys je totiž uspal, aby mohl Tyrion utéct), zabít.

Nicméně zvláštní role ochutnavače začala mít brzy značné dopady na Borosovo zdraví. Tommen jedl rád a hodně. Boros začal mít během pár týdnů problém vydržet stát na stráži, zešedl mu obličej, přibral, jeho válečnické schopnosti braly rychle za své, často se musel opírat o zeď. A to pro něj měla Cersei v úmyslu ještě horší osud. 

Rozhodla se pokusit zbavit Tyrellů, jimž ve své rozpínající se paranoie přestala důvěřovat a po smrti otce neměla ve městě nikoho, kdo by její řádění zastavil. Obvinila Margaery ze zrady, tedy z nevěry Tommenovi, když si ho po Joffreyho smrti vzala, aby nepřišla o šanci být královnou. Umožnila církvi opět soudit šlechtu, přesvědčila a přinutila dostatek svědků, plánovala, že Margaery si rovněž zvolí rozsouzení soubojem, aby dokázala svou nevinu. Jako královnu ji pak bude smět hájit pouze někdo z gardy a ve městě tou dobou hodlala nechat jen Borose neschopného postavit se komukoli od církve. Boros by tak rychle padl i s Margaery. Jenže když ji Boros později doprovázal do Velkého Baelorova septa na setkání s Margaery, aby ji přemluvila k rozsouzení, zatkli i ji po pravdivém přiznáních jejích falešných svědků. Boros tak prozatím žije a jeho budoucnost zůstává nejistá.

Jen v seriálu byl jeho osud zakončen. Tam se nestal ochutnavačem, jen zůstal gardistou Tommena a později Cersei, když po smrti Tommena převzala trůn, a zabil ho Sandor Clegane během útoku Daenerys Targaryen na Královo přístaviště.

Členové rodu Blountů na začátku ságy:

  • ser Boros Blount

Žádné komentáře:

Okomentovat