Palác Mořského lorda

Palác Mořského lorda (Sealord's Palace) je sídlo Mořského lorda v Braavosu, který městu vládne od svého zvolení do konce života. Stojí na malém poloostrově v severovýchodní části Braavosu, tedy v nejhonosnější čtvrti města, nad východním koncem Purpurového přístavu, což je luxusnější přístav pro místní důležité lodě. Tudíž u něj nepřekvapivě stojí i Železná banka Braavosu a končí tam akvadukt Sladkovodní řeka přivádějící pitnou vodu z pevniny do laguny. Končí ve slavném Měsíčním jezírku u paláce, kde své umění předvádí vodní tanečníci, z nichž se obvykle rekrutuje i stráž Mořského lorda včetně legendárního Prvního meče Braavosu.

zdroj

Je to impozantní, rozlehlá kamenná stavba s dómy a věžemi. Nelze přehlédnout zlatý blesk točící se na špičce věže na vrcholku paláce. Jen tak někdo se tam ale nedostane, je potřeba pozvánka. V tu marně doufal například Dareon, člen Noční hlídky, když cestoval jako doprovod mistra Aemona, Sama Tarlyho a Fialky ze Zdi do Starého města. Cestou se zastavili v Braavosu, kde Dareon dezertoval. Začal se živit jako zpěvák, doufal, že jednou bude mít představení i v paláci. Ovšem Arya Stark u Mužů bez tváře ho jedné noci zabila jako dezertéra. Naopak pozvání získala lady Elissa Farman, když na začátku vlády Jaehaeryse I. ukradla na Dračím kameni tři dračí vejce, prodala je Mořskému lordovi, aby měla prostředky na loď, a on si ji později zavolal do paláce. Prozradil jí, že královský dvůr Sedmi království na krádež přišel a měla by rychle a opatrně odplout. 

Velmi známý je ale zvěřinec, který k paláci náleží. Slavná sbírka zvířat a ptáků z celého známého světa, které braavoští kapitáni i hosté často přiváží Mořskému lordovi ze svých cest. Má tam jednak známá zvířata. Když třeba během války dcer po rozpadu Triarchie zaútočil Alyn Velaryon na braavoské lodě na Kamenoschodech, zajal loď se slonem určeným pro zvěřinec. Vzal ho pak do Rudé bašty, dal ho Aegonovi III., ale lord Manfryd Mooton ho vrátil Mořskému lordovi jako součást diplomatických snah odvrátit jakýkoli odvetný útok. A jednak exotická zvířata jako zebroně, žirafy, mantichory, skvrnité ještěrky, zvířata připomínající tasmánské tygry, tapíry nebo kapybary. 

K těm se podělil o specifický příběh Syrio Forel, bývalý První meč Braavosu předposledního Mořského lorda. Když byl ten zvolen Mořským lordem, svolal šermíře z města, aby mezi nimi našel svou stráž. Když se dostavil i Syrio, Mořský lord před ním seděl v honosném sále se žlutou kočkou na klíně. Prýe mu ji přivezl kapitán z ostrova za západem slunce a zeptal se Syria, jestli už takovou viděl. Ostatní mu totiž přitakávali, jak je obrovská, skvostná, cizí, jaké má neobvykle malé uši a jak ji nikdy neviděli. Zatímco Syrio se na kočku podíval a řekl, že je to tlustý kocour z braavoský ulic, jenž přišel o uši ve rvačce. Tak Mořskému lordovi dokázal, že se nenechá ošálit slovy a prostředím, ale vždy se řídí realitou.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat