Rod Jordayne

zdroj

Jordayneové jsou jeden z hlavních dornských šlechtických rodů. Sídlí ve Skále na jižním pobřeží Dornského moře ve východní části Dorne, tedy jsou pravděpodobně podle etnického rozdělení dle Daerona I. slaní Dornové z pobřeží, u kterých se nejvíce uchovávají rhoynské rysy. Ve znaku mají zlatý brk na šachovnici tmavě a světle zelených polí, v seriálu bílých a zelených, a jejich slova by měla znít Ať je psáno.

Původně ale jejich rod založili Andalové, když andalští dobrodruzi přišli až do Dorne, a rysy typické pro většinu Dorne mezi ně až později přinesli Rhoynové. Ještě předtím se stali dokonce králi Skály, před nimiž poklekli Martellové a byli jejich vazaly. Ovšem později o svůj královský titul přišli. Nebylo řečeno kdy, ale stále to muselo být v dávné minulosti. Protože když se v Dorne objevila rhoynská princezna Nymeria, byli už vazalové Yronwoodů. A když se Nymeria provdala za Morse Martella a rozhodli se sjednotit Dorne pod jejich vládu, bojovali Jordayneové s Yronwoody proti nim – ovšem neúspěšně a stali se vazaly Martellů. 

Když pak přišli Targaryeni, dobyli Západozemí. Akorát se jim nepovedlo dobýt i Dorne a Aegon I. mu vyhlásil válku. Tehdy Aegon získal několik dornských pevností včetně Skály. Tamější správce se mu bez boje vzdal krátce po smrti lorda Jordaynea. Jenže když se pak Aegon vrátil do Králova přístaviště a v Dorne nechal vlastní správce, Dornové všechny pevnosti včetně Skály zase rychle obsadili zpátky, protože jejich původní vládci často prchli do tajných úkrytů a nechávali za sebou jen malé posádky. 

Což však neznamenalo konec. Targaryeni na Dorne několikrát zaútočili ohněm a Skála byla jednou z mnoha pevností, kterou vypálili. Konkrétně ji vypálila Visenya Targaryen na dračici Vhagar po útocích Dornů v Bouřlivých krajinách. 

Ani tak se ovšem Targaryenům nepovedlo Dorne dobýt a dornských válek proběhlo ještě několik. V té čtvrté Skála opět figuroval – princ Morion Martell se rozhodl zaútočit na Sedm království, shromáždil ve Skále a Duchokopci armádu a potom s ní vyplul na Bouřlivé krajiny. Nicméně stejně jako Targaryeni v Dorne, ani on u nich neuspěl. 

Nakonec se Jordayneové stali poddanými Železného trůnu až když se Dorne k říši připojilo mírově. Proto také dcera a dědička lorda Trebora Jordaynea, lady Myria, doprovázela prince Oberyna Martella na královskou svatbu Joffreyho Baratheona a Margaery Tyrell do Králova přístaviště. A i po ní s Martelly úzce spolupracovali. 

Po Joffreyho smrti se dědička Dorne, princezna Arianne, pokusila rozpoutat konflikt uvnitř rodu Lannisterů – na Železný trůn usedl Joffreyho bratr Tommen, ale v Dorne pobývala jeho sestra Mrycella zasnoubená s nejmladším Martellem. Arianne se rozhodla ji korunovat pravou královnou. Což však vyústilo v tragédii, když na tento plán přišel její otec a během potyčky, aby ji zastavili, byla Myrcella zraněna. Cersei Lannister, Myrcellina matka, pak poslala do Dorne vyslance, aby Myrcellu přivedli zpátky domů. Doran Martell se tak snažil zapřít, že se jeho dcera pokusila o takovou zradu, a potřeboval čas, aby se Myrcella léčila a připravila na svou výpověď. Proto přikázal svým vazalům, aby vyslance trůnu zdržovali.

Lady Jordayne tudíž na jejich počest ve Skále pořádala hry, které trvaly tak dlouho, jak mohly, než se i za jejího doprovodu konečně dostali do Slunečního oštěpu Martellů. Co se s nimi potom dál stane v knize se tedy ještě uvidí. Jen není jasné, jestli to měla být Treborova manželka, Myria, protože Trebor mezitím zemřel, nebo jestli to ve skutečnosti měl být lord Trebor. 

Členové rodu Jordayneů na začátku ságy:

  • lord Trebor Jordayne, lord Skály
    • lady Myria Jordayne, dcera a dědička Trebora

Žádné komentáře:

Okomentovat