Opice

Opice (Monkey) je nehumanoidní primát, který je známý ze skutečného světa i po světě Písně ledu a ohně a Hry o trůny. I tam jich žije mnoho druhů, akorát blíže nebyly zatím popisované. Žijí tam zejména na východě, ale jsou už od časů Valyrie oblíbeným domácím mazlíčkem a atrakcí předvádějících chytré triky všude, kde si je lidé mohou dovolit. 

Daleko na východě v Nefritovém moři žijí na ostrově Leng, jenž dobrodruh Lomas Dlouhokroký nazval domovem deseti milionů opic. Pravděpodobně i v džunglích Yi Ti na kontinentu u Lengu, protože podle tamějších legend odvrátila celosvětovou událost a temnotu známou v Západozemí jako dlouhá noc žena s opičím ocasem. A tamější obchodníci dodnes nosí čapky s opičím ocasem. 

Hromada jich žije na Ostrově cedrů v Zálivu otrokářů, kde si oblíbily hlavně rozbité pyramidy pobořeného města Ghozai, které zaniklo kvůli tsunami během zkázy Valyrie. Jsou tam velmi čilé, mrštné, rychlé a křičí. Podle Victariona Greyjoye, který na ostrově na nějakou dobu zakotvil na cestě do zálivu, jsou také špinavé, hlučné, obtěžující a je jich tam tolik, že by měli ostrov přejmenovat na Ostrov opic. 

Jako hromada dalších exotických zvířat také žijí na Letních ostrovech v Letním moři, kde různá plemena opic jako třeba ty černobílé poskakují skrze tamější deštné pralesy. A právě tam, když se k ostrovům kdysi dostala i Valyrie, započala móda vyvážení opic do zvěřinců a bohatých sídel.

zdroj - screen Rod draka s02e08

S dovezenými se potom jde setkat na spoustě dalších místech. Lze je koupit ve Volantisu na Dlouhém mostě, pořizují si je bohatí v Qarthu, kde také Xaro Xhoan Daxos věnoval v knize Daenerys Targaryen spoustu darů včetně opiček dělajících kotrmelce. Lady Baela Targaryen, dcera prince Daemona Targaryena na konci éry draků vlastnila ochočenou opičku. Další měl ser Mark Mullendore, rytíř, který se na počátku války pěti králů přidal k Renlymu Baratheonovi. Bral svou opičku na hostiny, krmil ji pamlsky, pořídil jí obleček z kroužkového brnění, učil jí dělat obličeje, a využil ji i k okouzlení Brienne z Tarthu, když se v Renlyho táboře vsadil o její panenství. Akorát se po Renlyho smrti přidal ke Stannisovi Baratheonovi, bojoval pro něj proti Lannisterům na Černovodě o Královo přístaviště a přišel tam o ruku i opičku, než byl nucen pokleknout před Joffreym Baratheonem. Načež se dámy z rodu Tyrellů rozhodly sehnat mu novou. 

Vedle toho jsou díky své rozšířenosti i častým uměleckým námětem a veskrze kulturní záležitostí. Kejklíři často opice zařazují do svých her a je to tak známá věc, že i ser Alliser Thorne na Zdi začal přezdívat branci Pypovi Opičák. Však i on před příchodem na Zeď cestoval s kejklíři. A z východu se dováží sošky a doplňky v podobě opic. Třeba pirát Salladhor Saan, přítel Davose Mořského, vlastní tuniku s nefritovými knoflíky ve tvaru opic. 

Žádné komentáře:

Okomentovat