Rod Kenning

zdroj

Rod Kenningů sídlí na Drsnořádu, jednom ze Železných ostrovů, ale nebylo řečeno kde přesně, protože ostrov Drsnořád jim nepatří, stojí tam několik pevností a dělá je to tak jen vazaly Harlawů. Jejichž to bývali ostří nepřátelé, než je Harlawové porazili a udělali z nich své vazaly. A ve znaku by měli mít z mraků vystupující světle šedou ruku bouřlivého boha se žlutými blesky vylétajícími z jeho ukazováčku na černém poli. Tedy co se týče Železných, protože v Západních krajinách rovněž existuje rod Kenningů, který založil Železný Herrock Kenning, stal se vazalem Lannisterů a jeho rod se tak počítá mezi Zápaďany. 

Z rodu Železných Kenningů ale lze jmenovat i ty, kteří rozhodně zůstali věrní Železným ostrovům. Třeba současný lord Kenning, který zůstává na ostrovech. Ač není zrovna nejvěrnější svému lennímu pánovi Rodriku Harlawovi. Protože nepřiplul, když Rodrik svolal své vazaly během královolby po smrti Balona Greyjoye na podporu Balonovy dcery Aši (v seriálu Yara). Stejně jako na ostrovech zůstává jeho příbuzný Qarl. 

Zato kapitán Ralf Kenning měl na konci Balonovy vlády a po jeho smrti rozhodně akčnější osud. Umí to s mečem a sekerou a byl jedním z kapitánů Železné flotily, které vzal Victarion Greyjoy na Balonův rozkaz po úžině Slanokopí přímo do Šíje, čímž zahájili invazi na Sever. Podařilo se jim obsadit tam Kailinskou držbu, čímž umožnili Železným nerušeně vpadnout na Sever, protože žádná armáda, včetně té Robba Starka toho času na jihu, se skrz Kailinskou držbu nemohla dostat.

Tam je potom zastihla zpráva o smrti Balona a Ralf naléhal na Victariona, aby vznesl svůj nárok na trůn z mořského kamene. Což Victarion udělal, když byla svolána královolba. Vyplul na ostrovy, Ralfa nechal jako velitele posádky v Kailinské držbě a s sebou vzal i většinu flotily. Pro posádku osudné rozhodnutí, jelikož se jim už nedoneslo, že královolbu vyhrál Euron Greyjoy, ten neměl vůbec v úmyslu jim pomoci nebo podpořit Železné na Severu, a tak Ralf zoufale držel pevnost, ačkoli jim docházeli zásoby i lidé. 

Do nejhorší situace se pak dostal, když jednou stál na hrazení a škrábl ho otrávený šíp. Bažináři ze Šíje posádku od počátku napadali a tentokrát se jim podařilo Ralfa škrábnout do krku nebo tváře. Rána se mu rychle zanítila, nepomáhalo vyplachování vařícím vínem, neustále se jen horšil a jeho muži ho nakonec nechali bez jakékoli péče v posteli. Zůstal tedy formálním velitelem, jenže fakticky nedokázal ani vstát.

V takovém stavu ho našel i Theon Greyjoy, když ho vyslali noví správci Severu Boltonové donutit posádku vzdát se. Tedy našel ho nahého, třesoucího se pod hromadou kožešin, pokrytého strupy a boláky, s nateklou tváří, krkem vydutým krví, rukou plnou červů, vousy plnými zvratků, z jednoho oka mu kapal hnis a evidentně nekoupaného mnoho dní. Nedokázal se na takové utrpení dívat, Ralfovým mečem mu podřízl hrdlo, aby ho ukončil. Načež posádku slibem mírného zacházení a cesty domu přesvědčil, aby se vzdala Boltonům, jen aby ji Ramsay Bolton stáhl z kůže.

V seriálu na tom Ralf nebyl tak špatně. Nebyl otrávený. Ovšem byl nemocný kvůli nepříznivému prostředí močálu. Nicméně zvládl Theona podezřívavě vyslýchat, proč se postavil za Boltony, nechtěl se mu vzdát, nevěřil mu, že je Boltonové nechají dojít k moři. A odmítl se vzdát, i když zkolaboval a museli ho podpírat. Až Adrack Humble popadl sekeru a zabořil mu ji do hlavy, protože se chtěl raději vzdát než dál trpět (v knize byl tímto zavražděným protestujícím Dagon Codd). Načež je Ramsay zradil stejně jako v knize.

Členové rodu Kenningů na začátku ságy:

  • lord Kenning, hlava rodu 
  • Ralf Kenning, kapitán
  • Qarl Kenning, přezdívaný Divný Qarl

Žádné komentáře:

Okomentovat