Rod Locke

zdroj

Urozený rod Lockeů sídlí ve Starohradu na severním pobřeží zálivu Kousanec, tedy v jižním Severu, a ve znaku má dva překřížené bronzové klíče na svislém bílém kůlu na fialovém poli. A kdysi to bývali králové Prvních lidí, jimž vládli ze Starohradu, tedy patrně vládli pobřeží zálivu a ústí řeky Bílý nůž. Než je porazili a podrobili králové Zimy Starkové během jejich sjednocování Severu a učinili z nich své vazaly.

Vedle Starohradu také jeden čas spravovali další pevnost, Vlčí doupě, kterou postavili Starkové v ústí Bílého nože na ochranu před nájezdy z moře. Nejprve pro své příbuzné Greystarky, poté, co Greystarkové rebelovali a byli vyhlazeni, tak pevnost přenechali do správy Flintům a století po nich Lockeům, kteří ji drželi téměř dvě staletí, než do ní dosadili jiné správce. 

Se Starky ale měli dobré vztahy a často i velmi blízké. Lady Lysa Locke se například provdala za lorda Benjena Starka, s nímž měla dva syny, Rickona a Bennarda, a byla tak babičkou Rickonova slavného potomka Cregana Starka. Nebo lady Marna Locke se provdala za lorda Edwyla Starka, s nímž měla syna Rickarda, tedy se stala babičkou Brandona, Eddarda, Benjena a Lyanny Starků. 

A na věrné vazalství poukazovali i v sáze. Tam byl lordem Starohradu starý Ondrew Locke, přezdívaný starý lord Locke, muž bez zubů, se supími rysy, strhaný věkem, navzdory tomu přímočarý a smělý. Nemohl už vyrazit na tažení Robba Starka na počátku války pěti králů, tak zůstal spravovat Starohrad a pozvali ho alespoň na Zimohrad na hostinu sklizně. Jenže on se považoval za příliš starého, než aby vyrazil alespoň na takovou cestu. Nicméně neznamená to, že neučinil vůbec nic. 

Místo sebe poslal na tažení sera Donnela Lockeho, což i dokládá, že navzdory původu mezi Prvními lidmi Lockeové, mohou vyznávat Sedm, kteří s sebou přinesli do Západozemí rytíře (a nebo se z nich stávají rytíři navzdory víře ve staré bohy jako v Mohylově na druhé straně Severu). Ten statečně bojoval pro Robba, než ho zajali Lannisterové. Potom měl být součástí výměny zajatců, on a lord Medger Cerwyn za Tiona Freye, synovce Tywina Lannistera, což ale nevyšlo, a nakonec ho ze zajetí v Harrenově osvobodil Roose Bolton. Bohužel akorát včas, aby stihl rudou svatbu Edmura Tullyho a Roslin Frey a stal se jednou z obětí Freyů a Boltonů při zradě Starků. 

A na to zareagoval Ondrew. Po konci Starků se Severu ujali Boltonové a on se začal tvářit jako jejich věrný vazal. Dokonce přece jen dorazil na Zimohrad, a to na svatbu Roosova legitimizovaného bastarda Ramsayho s falešnou Aryou Stark (vydávali za ni Jeyne Poole, v seriálu si ho brala skutečná Sansa Stark). Dělalo mu velké starosti nekonečné sněžení, tvrdil, že se proti nim obrátili bohové, a také se jeho obavy vyplnily. Neprostupný sníh totiž po svatbě přítomné na Zimohradu uvěznil a nechal mezi nimi bublat čím dál nebezpečnější nevraživost. Ovšem lord Wyman Manderly, jemuž u dvora možná slouží další člen rodu Lockeů, má za to, že Ondrew věrnost Boltonům jen předstírá a bude následovat Manderlye, kteří mají v úmyslu najít poslední Starky a dosadit je zpátky na Zimohrad. 

V méně nebezpečné, nicméně rovněž náročné situaci je přitom další jeho příbuzná, lady Sybelle, zbožná žena často se modlící ke starým bohům. Ta se provdala za Robetta Glovera, bratra pána Pahorku v hlubokém lese, měla s ním děti Gawena a Erenu, a když její manžel i jeho bratr odjeli s Robbem Starkem na jih, působila jako paní Pahorku (ačkoli doopravdy tam vládl majordom).

Stejně jako Ondrew se odmítla účastnit hostiny sklizeně, ona proto, že nechtěla nechat malé děti samotné a ani pro ně nebyla vhodná tak daleká cestaa, a proto byla v Pahorku, když se ho zmocnili Železní pod velením Ašy Greyjoy. A stala se i s dětmi jejími rukojmími. Sybelle přitom osvobodil až Stannis Baratheon, když se mu podařilo dobýt Pahorek zpátky, nicméně její děti Aša převezla na Drsnořád svého strýce a Sybelle se může jen modlit za jejich návrat. 

A naopak ničeho z toho se neúčastnil další rytíř, ser Mallador Locke. Ten i se svým panošem Sladkým Donnelem Kopcem sloužil u Noční hlídky a vyjel jako velitel zásobovacího konvoje s velkou výpravou za Zeď při hledání Benjena Starka a toho, co plánují podezřele se chovající divocí. Jenom se zase chtěl vrátit ke Zdi, když zjistili, že divocí dávají dohromady ohromnou armádu, než se nechal přesvědčit některými důstojníky o nápadu na rychlý, organizovaný a disciplinovaný útok.

K němu už však nestačilo dojít. Jakmile se Noční hlídka utábořila na Pěsti prvních lidí, zaútočili na ně nemrtví povolaní Jinými (bílými chodci), a pokud tento útok Mallador přežil, stal se obětí následné vzpoury v Krasterově chatrči při zpáteční cestě, protože mezi přeživšími už nikdy nebyl zmíněn. 

V seriálu akorát žádná z těchto postav nevystupovala. Tam působil jen voják jménem Locke, nejlepší lovec Roose Boltona, a není známo, zda patřil k rodu Lockeů, protože se k nim nikdy nehlásil. Naopak nejprve odjel s Roosem na začátku války jih a Roose ho poslal najít Jaimeho Lannistera, když ho ze zajetí propustila Catelyn Stark, aby jí výměnou za svou svobodu přivedl dcery. Což se mu podařilo, Jaimeho i s Brienne z Tarthu dotáhl na Harrenov (a byl to on, kdo Jaimemu usekl ruku). To částečně odpovídalo osudu knižního Varga Hoata, žoldáka z Chrabrých kumpánů, kteří sloužili Lannisterům, poté přešli ke Starkům a přidali se k Boltonům.

Jenomže zatímco Locke po odchodu Jaimeho a Brienne z Harrenova vyrazil s Roosem na Sever a ukázalo se, že je starý přítel Roosova bastarda Ramsayho, Tywin Lannister poštval na zrádné Chrabré kumpány Gregora Cleganea, ten se za nimi do Harrenova dostal a Varga to stálo život. 

zdroj

Locke potom na Severu dostal nový úkol. Ramsay odhalil otci, že Bran a Rickon Starkové, které měli všichni za zavražděné, jsou ve skutečnosti naživu, utekli ke Zdi, možná se schovávají u Noční hlídky a Jona Sněha. Roose proto poslal Lockeho, aby je našel a vysloužil si tak pevnost a tisíc akrů půdy. 

Locke se tedy přidal k rekrutům na Zdi, vydával se za hajného z Bouřlivých krajin, který se provinil pytlačením, aby nakrmil své děti, na oko se spřátelil s Jonem a zjistil, že Bran překročil Zeď a pokračoval směrem ke Krasterově chatrči, tou dobou v rukách vzbouřenců Noční hlídky (a nejpozději tehdy zabili sera Malladora). A potom se mu naskytla ideální příležitost, jak se k chatrči dostat. Podle Jona totiž bylo nutné zbavit se vzbouřenců, aby nemohli prozradit žádné informace o hlídce postupující armádě divokých, tudíž dostal za úkol tak učinit a Locke se přidal k jeho výpravě. Dokonce urychleně složil slib Noční hlídky, aby mu dovolili vyjet za Zeď. 

Jako zvěd potom skutečně našel boudu, kde vzbouřenci drželi Brana Starka a jeho společníky, ale ostatní černé bratry varoval, že jsou v ní psi, od kterých by se měli držet dál, aby na sebe neupozornili. A jakmile zahájili útok na vzbouřence, pokusil se Brana odtáhnout. Potřeboval důkaz pro Roose a i informace o tom, kde je Rickon. Ovšem Bran vstoupil do mysli Hodora, Lockeho Hodorovýma rukama zabil a všem se podařilo utéct. 

Do Černého hradu vzali zpátky jen Lockeho mrtvolu, nikdo nepřišel na to, co se mu stalo, že to byl zrádce. A když  následně o Lockem nic neslyšeli ani Boltoni, začali jeho mlčení považovat za nedůležité a Brana a Rickona za tak jako tak mrtvé. Přičemž tato část Lockeho osudu nekoresponduje s ničím, co se stalo v knize. Jediný plán na infiltraci Noční hlídky, kvůli odstranění Jona Sněha jako jednoho z jejích případných nepřátel, když se stal lordem velitelem a získal moc, napadl Cersei Lannister, ale nikdy nebyl uskutečněn. 

Členové rodu Lockeů na začátku ságy:

  • lord Ondrew Locke, lord Starohradu

S neznámými příbuzenskými vztahy:

  • ser Donnel Locke
  • ser Mallador Locke, rytíř Noční hlídky
  • lady Sybelle Glover, manželka Robetta Glovera, matka Gawena a Ereny
  • Locke ve službě Manderlyů

Žádné komentáře:

Okomentovat