Vzorec

Vzorec (Pattern) je jakési náboženství nebo koncept, jež je vyznávané na některých místech v Essosu. Minimálně v Braavosu, kde se uctívá a připomíná každé známé náboženství, které tam někdo přinese, podle arcimistra Gyldayna i v Tyroši. A ačkoli není široce známo nic o jeho učení nebo předpisech pro život, může souviset i s Lorathem nebo dokonce Starým městem v Západozemí.

V Braavosu totiž stále působí kněží Vzorce starající se o Vzorotvořičovo bludiště, což je náboženská stavba, a tvrdí, že jen ten, kdo se naučí správně projít bludištěm, najde moudrost. Což napovídá tomu, že vyznavači Vzorce věří v existenci jakéhosi vyššího tvůrce Vzorotvořiče. Jestli taková bludiště s tímto účelem stojí ještě v dalších místech není známo, ale rozhodně existují bludiště, mezi nimiž mnozí vidí spojitost. 

Jedná se jednak o rozsáhlá kamenná bludiště, nadzemní i podzemní, která měli na Lorathských ostrovech a kontinentu jižně od Lorathu, postavit Tvůrci bludišť, dávno zaniklá, neznámá civilizace. Význam jejich staveb se nedochoval, mohli by být spojeni se Vzorotvořičem nebo z nich mohl vznik náboženství Vzorotvořiče vycházet. A jednak podle arcimistra Quilliona existuje ještě spojení mezi těmito zvláštními bludišti a bludišťovou základnou Vysoké věže ve Starém městě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat