Rod Thenn

zdroj

Rod Thennů je zbrusu nový severský rod, který ještě nemá slova a teprve se uvidí, jestli získá vlastní sídlo. Jen znak má rozpoznatelný, s bronzovým diskem k uctění divokých Thennů s rudými plameny kolem na znamení boha R’hllora, tedy vypadá jako slunce, což odkazuje i na vycházející slunce Karstarků. Protože právě spojením severských Karstarků s Thenny zpoza Zdi při obřadu R’hllora tento rod vznikl.

Prvním lordem Thennem se stal Sigorn, syn Styra a nový magnar Thennů. Tedy v podstatě lord divokého kmene Thennů z nejsevernějšího obydleného území za Zdí, jehož ale Thennové vnímají skoro stejně jako svého boha. Je pyšný na to, že je Thenn, kteří na rozdíl od ostatních divokých mají lordy a zákony, nosí bronzové chrániče, koženou halenu pošitou bronzovými šupinami a bronzový meč, protože Thennové jako jediní divocí umí zpracovávat kovy, a vypadá hodně jako jeho otec. Jen je mladší, menší, štíhlý, s šedýma očima a ustupující vlasy. Akorát společnou řečí mluví málo se silným přízvukem, jeho rodnou řečí je stará řeč. Tedy tito knižní Thennové vůbec neodpovídají seriálovým Thennům spojeným s kanibalskými kmeny, kteří žádný nový rod nezaložili.

Sigorn se stal magnarem po smrti otce při útoku na Černý hrad během útoku divokých na Zeď. A tehdy se jako jeden z přeživších stal zajatcem Stannise Baratheona, jenž divoké porazil. Aby mu bylo dovoleno projít skrz Zeď, o což se divocí primárně snažili, poklekl před ním, přijal náboženství R’hllora a věrnost Stannisovi a začalo se říkat, že mu Stannis hodlá věnovat nějaké země. Nešlo akorát o žádnou jistou dohodu, jeho osud byl značně nejistý, nechtělo se mu ani přidat se k Noční hlídce. Dokonce lordu veliteli Jonu Sněhovi radili, aby mu jako velkému magnarovi věnoval jeden z hradů. Akorát se nakonec v knize objevila jiná možnost. 

Dva bratři Alys Karstark, jediné dcera lorda Rickarda Karstarka, zhruba Jonova věku, padli ve válce pěti králů. Po útěku Jaimeho Lannistera ze zajetí v Řekotočí její otec sice slíbil ruku Alys komukoli, kdo mu ho přivede, ale to se nestalo a Robb Stark navíc Rickarda popravil za vraždu zajatců. Alys tak zatím dospívala v Karské baště jako dědička svého posledního bratra Harriona a tamější kastelán a Alysyn prastrýc Arnolf doufal, že ji provdá za svého syna Cregana a že ten se stane lordem, protože Harrion se v zajetí v Panenském jezírku a Arnolf měl v plánu se ho zbavit, i kdyby se náhodou vrátil domů. Tím by Karská bašta připadla Alys a jeho linii. Aby se tomu Alys vyhnula, utekla z domova.

Kněžka Melisandra k tomu v plamenech viděla, že na Zeď dorazí šedé děvče na umírajícím koni utíkající před svatbou, o němž Jon i ona věřili, že bude Aryou, která si měla vzít Ramsayho Boltona (v seriálu to byla Sansa a Melisandra o ní vizi neměla). Ale nakonec našli právě Alys. Ta Jonovi přiznala, že utíká před svatbou – však Cregan už přišel o dvě ženy, dost možná vlastní rukou. Navíc podle ní Arnolf, který se už stihl přidat na stranu Stannise po jeho odjezdu ze Zdi na tažení proti Boltonům, ho plánuje zradit, že to učinil jen proto, aby v pomstě Železný trůn popravil zajatého Harriona, a potom se hodlá přidat na stranu Boltonů. 

Když proto Cregan na Zeď dorazil také, aby si Alys zase odvedl, Jon ho nechal uvěznit v ledové cele, a zosnoval svatbu Sigorna a Alys. Tím jí spadlo do klína dvě stě Sigornových dobře cvičených Thennů, dokonce se k nim přidali dva Creganovi muži, a Alys věřila, že se jim Karská bašta vzdá.

Obřad se tak odehrál rychle na Černém hradě, snoubence oddala Melisandra podle zvyků R’hllora, takže Sigorn a jeho nevěsta skočili na závěr přes zapálený příkop, a pořádala se i malá slavnost. Sigornovi se nejdřív moc nechtělo s Alys tancovat, držel si od ní určitý odstup, ale když se napil svařeného vína, tak se k ní přidal, zdálo se, že si jí docela oblíbil a navzdory své lítosti s ní zacházel velmi jemně. Tak vznikl rod Thennů, který si bude nárokovat Karskou baštu, pokud Harrion opravdu zemře.

Členové rodu Thennů na začátku ságy:

  • Sigorn, magnar Thennů a zakladatel rodu 
    • lady Alys Karstark, manželka Sigorna

Žádné komentáře:

Okomentovat