Rod Codd

zdroj

Rod Coddů ze Železných ostrovů se slovy Třebaže námi všichni opovrhují a se stříbrnou treskou (na poli neznámé barvy) ve znaku, nejsou zrovna významní. Ostatní Železní si jich nepovažují, muže z rodu Coddů mají za zloděje a zbabělce a ženy za prostopášnice, které smilní s vlastními otci a bratry. Přesto jsou Coddové šlechtici a ne zcela bez ambicí. 

Levoruký Lucas Codd se například nalepil na Eurona Greyjoye, když se Euron prohlásil po smrti svého bratra Balona králem Železných ostrovů. Nicméně jeho další bratr Aeron trval na uspořádání královolby, jíž se tedy Coddové účastnili. Zatímco Lucasův příbuzný Eldred Codd tam hrál prstový tanec a prohrál – usekl si jeden prst, který mu přistál ve víně, Lucas podporoval Eurona a urážel Euronovu neteř a další kandidátku Ašu (v seriálu Yara)

Potom s Euronem v knize vyrazil na Štítové ostrovy u pobřeží Roviny, které dobyli a vyplenili, a účastnil se i hostiny na Dubovém štítu v hradu lorda Hewetta, kde pil, místo pláště si vzal tapisérii, kterou strhl ze zdi, a po hostině znásilnil jednu z dcer lorda Hewetta. Pak s Euronem pokračoval dál po pobřeží Roviny a v ruinách hradu nedaleko Stromoviny se přidal k zástupu Železných vysmívajících se Aeronovi, jehož Euron zajal a má v úmyslu ho použití pro jakýsi rituál.

Není tedy příliš divu, že když Euron po své korunovaci v nepřítomnosti provdal Ašu za starého, otylého Erika Ironmakera, měla ho pořád za lepšího než Lucase Codda. Nicméně ani tak se nehodlala se ke svému vynucenému manželovi dostavit a brát ho na vědomí. 

Další Coddové naopak stáli při posledním z bratrů Greyjoyů, Victarionovi. Dagon Codd a jeho někteří příbuzním s ním ještě před Balonovou smrtí na začátku dobývání Severu vyrazili do Kaliniské držby. Což se jim stalo osudným. Když později Victarion odjel na královolbu, nechal Dagona držbě velet. Tomu se přitom všechno rychle rozpadlo pod rukama. Čelili neustálým útokům bažinářů ze Šíje, jejich otráveným šípům, nedostatku potravy a vody a padali jeden po druhém. A to i svou rukou, třeba když při jedné kontrole našel ve Věži dětí jen dva poslední živé vojáky, zabil je, protože ze zoufalství jedli mrtvoly svých druhů. 

Svou situaci začal řešit alkoholem a byl tak nakonec jediný, kdo se odmítl vzdát, když se objevil Theon Greyjoy s podmínkami Ramsayho Boltona a se slibem bezpečné cesty k moři. Další Železný Adrack Humble, jenž jako ostatní už chtěl ze zříceniny zmizet, ho za to zabil, a vzdal se. Načež Ramsay navzdory svému slibu všechny stáhl z kůže.

A další z Coddů, Bledý Tom, kapitán lodi Nářek náležející k Železné flotile, zase v zatím poslední vydané knize míří spolu s Victarionem do Zálivu otrokářů, aby tam pro Eurona získali Daenerys Targaryen.

Členové rodu Coddů na začátku ságy:

  • Lucas Codd zvaný Levoruký Lucas, kapitán lodi
  • Eldred Codd
  • Tom Codd, zvaný Bledý Tom, kapitán Nářku
  • Dagon Codd
  • další Coddové sloužící s Dagonem v Kailinské držbě

Žádné komentáře:

Okomentovat