Dosh khaleen

Dosh khaleen je skupina dothrackých stařen, v doslovném překladu rada stařen, kterou tvoří bývalé khaleesi, manželky mrtvých khalů, vůdců Dothraků. Je to přitom povinná pozice a khaleesi nemá volbu, jestli se mezi dosh khaleen vydá. Když totiž její khal zemře, jeho pokrevní jezdci ji mají vzít do Vaes Dothrak, posvátného města, aby tam sloužila jako rádkyně a stařešina khalsarům, a pokud khaleesi neposlechne, hrozí jí smrt. 

zdroj

Jsou to přitom jediní stálí obyvatelé Vaes Dothrak, tedy s jejich služebníky – otroky, jimiž jsou vždy eunuchové pro zachování jejich čistoty. Náleží jim velká pocta a status mezi Dothraky, cizí karavany třeba Dothrakové nechávají přejít přes Dothracké moře, pokud přinesou tradiční dary stříbra, soli a semen pro dosh khaleen. A v podstatě jsou to náboženští vůdci pro jejich koňského boha, předpovídají budoucnost, vykládají znamení Dothraků. Dokonce i mocní khalové a bojovníci se bojí je neuposlechnout. 

Na jejich příkaz také ve městě nesmí být prolita krev nebo tasena čepel k útoku na jiného (což neznamená, že nelze zabíjet jiným způsobem). Schvalují budoucí manželky khalů, jež před ně khalové mají předvést. Patrně i předvídají osud potomků khalů, jak na začátku ságy předvedly dosh khaleen u těhotné Daenerys Targaryen. Jejího syna prohlásily hřebcem, který si osedlá svět, což je očekávaný velký dobyvatel, jenž podle Dothraků sjednotí všechny khalasary a dobude s nimi svět. 

Jen není jejich fungování známo dopodrobna. V knize například byla zhruba popsaná jen jedna khaleen, jednooká stařena předsedající obřadu s Daenerys, a podle zvyků Dothraků by mezi ně měla po smrti khala Droga patřit i Daenerys. Jen v seriálu byla tato skupina či tento řád rozvedena trochu víc.

Poté, co tam byla v šesté řadě Daenerys zajata Dothraky a ukázalo se, že je manželkou mrtvého Droga, odvedli ji do Vaes Dothrak. Tam ji v chrámu uvítala Nejvyšší kněžka, která v knize, stejně jako taková pozice, zatím nebyla představena. Vyčetla jí, že když porušila tradici a nevydala se ihned do jejich řad, nenáleží jí místo mezi dosh khaleen automaticky, ale shromáždění khalů rozhodne, co se s ní stane (v knize nebylo zmíněno, že by nějaké shromáždění khalů fungovalo).

Během samotného shromáždění pak nesměla být žádná khaleen přítomna, což opět nesouhlasí s dosavadním knižním popisem, kde jsou dosh khaleen ve Vaes Dothrak nejvyšší autoritou, a ve výsledku na něm nezáleželo, protože Daenerys přítomné khaly upálila a dav Dothraků venku včetně dosh khaleen se jí poklonil a podřídil.

Žádné komentáře:

Okomentovat