Čvachtavci

Čvachtavci (Squishers) jsou bytosti, o nichž existují pověsti na poloostrově Prasklepeto na severní hranici Korunních zemí mezi Černovodným a Krabím zálivem. Nedá se tedy jednoznačně říct, že je to existující národ nebo existující rasa, ale rozhodně mají zvláštní spojení s dalšími ne nepodobnými příběhy z jiných koutů světa.

Čvachtavci mají z dálky vypadat jako lidé. Při bližším pohledu ale mají větší hlavy, šupiny místo vlasů, blány mezi prsty, modré rty, řady zelených zubů jako jehly, bílá břicha, jako mají ryby, a smrdí rybinou. A jejich hlavní znak, po němž je lidé pojmenovali, je šplouchavý zvuk jejich chodidel. 

zdroj

Říká se, že je vybili První lidé, když Prasklepeto obsadili, ser Clarence Crabb, slavný rytíř z Prasklepeta, měl bojovat s králem Čvachtavců s příšernými, nehojícími se ranami (pověst pomíjí fakt, že rytíři se měli objevit až s Andaly). Dodnes se však na Prasklepetu říká, že přicházejí po nocích a kradou zlobivé děti – dívky, aby jim rodily, a chlapce k jídlu. 

Zdá se přitom, že takový příběh by dozajista mohl být klidně jen pohádkou. Na druhou stranu, na Třech sestrách v zálivu Kousanec v severním Údolí mají někteří lidé také blány mezi prsty, například po dlouhá léta členové rodu Borrellů, kteří tuto blánu zvou znamení. Není přitom známo, jestli jde o genetickou poruchu nebo nějakou příbuznost se čvachtavci. Potom na Ostrově žab, jednom z Baziliščích ostrovů u Sothoryosu, žijí lidé s rybími rysy v obličeji a blánami mezi prsty. Navíc se tam nalezly stopy po záhadné civilizaci jako Žabí kámen, dvanáct metrů vysoká socha z mastného černého kamene v podobě obří ropuchy zlovolného vzezření. A nejspíš ze stejného materiálu jako Trůn z mořského kamene na Železných ostrovech (kde někteří také tvrdí, že obyvatelé přišli zpoza moře/rovnou z moře), bludiště na Lorathu (kde měl Tvůrce bludišť vybít nepřítel z moře), v temné Ašaji a podobně. 

Čvachtavci navíc velmi připomínají i popis obyvatel Tisíce ostrovů, souostroví na Dálném východě v Chvějivém moři. Ti mají zelenou kůži, ženy si brousí zuby do špiček a uctívají podivné, znetvořené rybí bohy. A mistr Theron rovnou všechny tyto pověsti a úkazy spojuje s Hlubokými, údajnou rasou pololidských a polorybích stvoření žijící v moři.

Žádné komentáře:

Okomentovat