Rod Lorch

zdroj

Lorchové jsou usazení rytíři s pozemky někde v Západních krajinách a s černou mantichorou na bílém poli pod karmínovou hlavou štítu se třemi zlatými mincemi, v seriálu jen černou mantichoru na červeném poli, ve znaku.

Jsou zavázáni Lannisterům a dvakrát se proslavili při odporu vůči Targaryenům. Během povstání Bojovníků víry za vlády Maegora I., kdy církev bojovala jak proti Maegorovi tak proti targaryenským incestním praktikám už u jeho předchůdce, vyjel ser Lyonel Lorch do bitvy u Velkého bodce s dalšími rytíři ze Západních krajin a Říčních krajin a se stovkou Nuzných druhů, jedné ze dvou ozbrojených větví Bojovníků, proti královské armádě v čele se samotným Maegorem. Vyslyšel totiž povolání Nejvyššího septona do zbraně proti Železnému trůnu, tyranovi a drakům. Akorát Maegor přiletěl na drakovi Balerionovi a je dost možné, že Lyonel ho nepřežil. Rozhodně ho nepřežilo jeho sídlo, které Maegor vypálil a které museli znovu postavit.

Druhým byl ser Amory Lorch, zavalitý muž s prasečím obličejem, malýma prasečíma očkama a vysokým, tenkým hlasem. Považovali ho za krutého, surového, ne zvlášť chytrého, byl schopný nařídit klidně i povraždění civilistů jen tak z nudy, v seriálu byl negramotný. Ale poměrně majetný, ač stál v čele politicky ne příliš důležitého rodu – měl prsní plát zdobený vyumělkovanými spirálami a velkého obrněného válečného oře. 

Podle některých zdrojů se účastnil potlačení rebelie Reyneů a Tarbecků rozpoutané proti otci Tywina Lannistera, kterou Tywin vyjel brutálně ukončit. Když vyplenili sídlo Tarbecků, údajně to byl Armory, kdo hodil posledního lorda Tarbecka, tříletého chlapce, do studny, ať už na rozkaz Tywina nebo bez jeho vědomí (podle jiné verze se povedlo malého propašovat z hradu pryč a v Essosu se stal bardem). A jako vyhlášený Tywinův služebník s ním později vyjel i do Robertovy rebelie, když se Tywin rozhodl postavit proti Targaryenům na stranu rebelů a vyrazil ke Královu přístavišti.

Tam se tvářil, že jde Targaryenům na pomoc, aby mu Aerys II. otevřel brány, rozpoutal plenění města a poslal Amoryho a sera Gregora Cleganea zbavit se posledních Targaryenů v Rudé baště. Oba vyšplhali do Maegorovy pevnosti do královských komnat, a zatímco Gregor zavraždil princeznu Eliu Martell a malého Aegona, Amory objevil tříletou Rhaenys, jak se schovává pod postelí svého otce. Před několika dalšími vojáky Lannisterů ji vytáhl ven, a když ho kopla, začal do ní zběsile bodat. Zasadil jí asi padesát ran, načež se i Tywin podivoval, proč musel útočit tak zuřivě. Podle Amoryho ho kopla a nepřestávala křičet a jeho to zkrátka štvalo. Jen v seriálu není zmíněno, že by Amory měl na vraždách dětí podíl, všechny se připisují pouze Gregorovi.

Takto spolehlivý a brutální muž tak Tywinovi posloužil i na počátku války pěti králů mezi Starky a Lannistery. Ještě než se plně rozpoutala, poslal Amoryho, Gregora a žoldáky plenit a pálit Říční krajiny v odpovědi na Catelyn Stark a její zatčení jeho syna Tyriona pro podezření z pokusu o vraždu jejího syna Brana. A jakmile se válka plně rozhořela po smrti Roberta Baratheona, Amory ve své činnosti pokračoval. Nechvalně proslul pleněním vesnic bez ohledu na to, v čím panství se nacházel. Ser Roger Hogg se mu například snažil vysvětlit, že je zavázán Hayfordům, tedy že jeho panství už je v Korunních zemí a je věrný Železnému trůnu, v podstatě Lannisterům, jenže Amorymu to bylo jedno. Pobil polovinu Rogerových ovcí, tři kozy a pokusil se ho upéct v jeho vlastní věži. Akorát byla ze silného kamene a naštěstí nechtěla chytit, takže Amory znuděně odjel. 

Také se střetl s Bericem Dondarrionem, jehož původně vyslali lapit jeho a Gregora a z něhož se po smrti Roberta stal psanec (protože se ve jménu Roberta snažil dál chránit poddané před nájezdy). Zajal včelaře a jeho ženu a vyhrožoval, že je oběsí, pokud se mu Beric nevzdá. Beric se vzdal, ale Amory je stejně oběsil a Berica s nimi (což už byla třetí Bericova smrt, z níž ho opět oživil rudý kněz Thoros z Myru)

A poté narazil rovnou na Aryu Stark. Té se po Robertově smrti a převratu proti jejímu otci povedlo uprchnout z Králova přístaviště v přestrojení za chlapce mířícího s kolonou rekrutů na Zeď. U Božího oka na ně ale narazila Amoryho skupina a přestože Noční hlídka se neúčastní žádných válek v Sedmi královstvích, Amory bezdůvodně nařídil vpád do pevnůstky, ve které se rekruti utábořili. Při tom padla spousta lidí včetně černého bratra Yorena, jenž do té doby ochraňoval Aryu, a ona si tak Amoryho přidala na seznam lidí, na nichž se chce pomstít. Amory poté odjel, zatímco Arya a někteří přeživší se vydali na útěk, než je pochytala jiná skupina nájezdníků a odvlekla je do Harrenova.

V seriálu touto dobou Amory rovněž plenil Říční krajiny, když ho zlaté pláště z Městské hlídky Králova přístaviště požádaly o pomoc se zajetím královského bastarda Gendryho. Ten mířil s Yorenovou skupinou ke Zdi a Yoren zlaté pláště nejprve dokázal zahnat. Amory a jeho muži se s nimi tedy k rekrutům vrátili, napadli je, když Yoren odmítl Gendryho vydat, Amory zabil Yorena a přeživší přikázal odvést do Harrenova, aniž by si uvědomil, že Gendry je také mezi nimi (měl ho za padlého).

V Harrenově se potom v seriálu účastnil Tywinových válečných rad. Hlásil, že podle špehů je uvnitř tábora Robba Starka nespokojenost, což Tywin odbyl s tím, že nespokojenost je ve válce běžná a ti samí špehové by totéž tvrdili o jeho táboře. Nebo způsobil vážnou chybu, když dopis pro lorda Damona Marbranda ze Západních krajin poslal lordu Marlinu Dormundovi ze Severu. A téměř zmařil Aryiny šance na přežití. Chytil ji totiž, když sebrala další Tywinův dopis a chtěla ho doručit svému bratrovi, a když mu utekla, zamířil informovat Tywina. Ovšem Arya vyhledala Jaqena H’ghara, jemuž při útoku na Yorenovu skupinu zachránila život se dvěma společníky a on jí za to slíbil tři životy, a přiměla ho Amoryho zabít, než stačí promluvit. Jaqen ho na to trefil šipkou namočenou v oměji ve chvíli, kdy vstupoval do Tywinových komnat, Tywin to měl za pokus o jeho vraždu a Aryu nikdo nepodezíral.

V knize na druhou stranu Arya vůbec nesloužila Tywinovi přímo, nikdy nedostala příležitost krást mu dopisy, a ačkoli jí Jaqen rovněž slíbil tři životy, Amoryho jen krátce zvažovala, než požádala o jiné oběti. Jeho osud byl vlastně ještě horší. 

Před svým odjezdem do dalších bojů jmenoval Tywin Amoryho kastelánem Harrenova a nechal tam i své žoldáky, brutální Chrabré kumpány, jako zásobovače. Amory sám k tomu měl jen stovku mužů, a to ještě takových, kteří s ním nejraději hojně pili, takže Harrenov nedokázal moc dobře spravovat. Arya tak s pomocí několika dalších lidí dostala z cel zajaté severské vězně a k Harrenovu si cestu probojoval i Roose Bolton. Ten přesvědčil Chrabré kumpány ke zradě Lannisterů, takže Amoryho zajali, promenádovali ho nahého před Roosem a za jeho proseb a vzlyků ho skopli do medvědí jámy, kde ho roztrhal medvěd. Což Arya považovala za poetické. Amory mohl za smrt Yorena, který byl podle ní chlupatý jako medvěd. A někteří ještě za kletbu Harrenova, která má zabít každého, kdo se hradu chopí. 

Do čela rodu Lorchů se tak dostal ser Lorent Lorch a tohoto vývoje nakonec chtěl využít i Tywin. Když do Králova přístaviště dorazil na královskou svatbu princ Oberyn Martell a žádal spravedlnost za smrt své sestry a jejích dětí v Robertově rebelii, Tywin všechny vraždy připsal mrtvému Amorymu, aby mu nemusel vydat užitečného Gregora, a navíc mrtvý to ani nemohl rozporovat. Trval na tom, že Amory jednal ze své vůle bez rozkazů, aby potěšil rebely, a doufal, že Amoryho brutální smrt ve spárech medvěda Oberyna uspokojí. Není akorát známo, jestli tomu Oberyn uvěřil, a navíc mu později Tyrion přiznal pravdu na truc svému otci.

Amory Lorch
zdroj

Členové rodu Lorchů na začátku ságy:

  • ser Amory Lorch, hlava rodu Lorchů
  • ser Lorent Lorch, později hlava rodu Lorchů

Žádné komentáře:

Okomentovat