Pahorek v hlubokém lese

Pahorek v hlubokém lese (Deepwood Motte), zvaný i jen Pahorek, v severním Vlčím lese na západní straně Severních hor je sídlo Gloverů. Je to starý, ale ne zrovna moc silný dřevěný hrad rozkládající se na kopci s plochým vrcholkem a s užitnými budovami pod ním (v seriálu působil více jako běžný kamenný hrad). Tedy na kopci stojí dlouhá síň, patnáctimetrová strážní věž, což je nejvyšší objekt na této straně hor, pod kopcem nádvoří se stájemi, výběhem pro koně, kovárnou, studnou a ovčincem. Je to ponejvíce užitný komplex odrážející fakt, že Gloverové jsou panský rod vládnoucí horským klanům a na jihu by je nepovažovali ani za skutečné lordy. 

zdroj

Hradní komplex kolem kopce chrání příkop, hliněný val, palisáda z polen, vnější mechem porostlé hradby, v nichž jsou v severní a jižní straně brány, dvě čtvercové věže s ochozy. Má také boží háj a na východ a západ od hradu se táhnou ovesná a ječmenná pole. 

Navzdory tomu, že v minulosti to bylo královské sídlo, protože Gloverové i přes svůj nyní nižší status bývali ve věku hrdinů králi, není přímo na pobřeží, kde by našli bohatší obživu. A to kvůli bahnitému přílivovému pásmu podél pobřeží Zálivu ledu, který je asi 24 km od Pahorku. Gloverové si proto raději zvolili přehled o svém okolí z místního nejvyššího kopce.

I tak byl často a dlouho cílem nájezdů Železných, kteří využívali menší obranyschopnosti, ale na začátku ságy uběhla docela dlouhá doba od posledních útoků. Když pak na začátku války pěti králů rozpoutané původně mezi Starky a Lannistery odjeli Galbart a Robett Gloverové bojovat na jih s Robbem Starkem, vládla Pahorku lady Sybelle Glover, Robettova manželka, jíž zůstalo pár mužů. A když se Balon Greyjoy rozhodl vyhlásit opět nezávislost Železných ostrovů a rozpoutat invazi na poměrně vyprázdněný Sever, poslal tisícovku Železných s jeho dcerou Ašou (v seriálu Yara, kterou poslal s třiceti loděmi) dobýt Pahorek, což se jí podařilo během měsíce. Sybelle a její malé děti potom odvezla na ostrov Drsnořád.

Následně Balon zemřel a králem Železných ostrovů se stal Euron Greyjoy. Neúspěšná protikandidátka Aša před ním utekla zpátky do Pahorku i se Sybelle (její děti zůstaly na Drsnořádu), ale moc dlouho ho už neudržela. Stannis Baratheon získal na svém tažení Severem proti Boltonům a za uznáním svého královského titulu horské klany a dobyli Pahorek od Železných. Zničili přitom všechny Ašiny lodě a jednotky a Ašu zajali. Tím se Pahorku znovu chopili Gloverové a přidali se ke Stannisovi, protože toto vítězství mu zajistilo větší důvěryhodnost (přesně jak mu radil Jon Sníh). V seriálu ale Yara informovala otce už před jeho smrtí, že Pahorek získali zpátky přímo Gloverové s pomocí Boltonů v době, kdy tam patrně nebyla, a Gloverové proto odmítli postavit se proti Boltonům až do jejich porážky.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat