Slon

Slon (Elephant) je velký chobotnatec, který ve světě Písně ledu a ohně a Hry o trůny odpovídá slonům ze skutečného světa. Tedy ti tradiční velcí. Vedle nich totiž existuje i druh trpasličích slonů, kteří jsou menšího vzrůstu, mají bílou kůží a hodně troubí. 

zdroj

Přirozeně žijí v některých oblastech Essosu, hojně v džunglích Dálného východu, velmi známý pro slony je Ostrov slonů v Nefritovém moři, o němž Corlys Velaryon potvrdil, že jich tam žije velké množství a i palác tamějšího šána je ze slonoviny. Jsou také běžně k vidění v Zálivu otrokářů. V bojových jamách, kde často rychle masakrují jiná zvířata. V Astaporu s mřížovanými nosítky na zádech. V Meereenu, kde Daenerys Targaryen získala tři slony se svou pyramidou, připomínají jí šedé mamuty bez srsti se zkrácenými a pozlacenými kly, a má je ustájené u východní zdi Velké pyramidy. V Novém Ghisu, kde mají čtyři legie stovku obrněných slonů s vížkami na zádech. 

Bojové slony pak používá i žoldácká Zlatá společnost, její současný velitel Harry Strickland dokonce měl svého oblíbeného, než mu ho někdo ukradl. A když v zatím poslední vydané knize vyrazila Zlatá společnost proti Západozemí, na velkých kogách vezli i slony. Ale lodě vpluly do bouře a ta je rozptýlila po moři, takže do Bouřlivých krajin zatím dorazila jen část z nich. V seriálu, kde si Zlatou společnost najala Cersei Lannister, pak nedorazil žádný slon. Což Cersei zklamalo. Na druhou stranu, když byla malá, drželi slonici v menažerii rovnou v Lannisportu, ale ta pošla, už když bylo jejímu bratrovi Tyrionovi sedm. 

A velice častým pohledem jsou sloni hlavně ve Volantisu. Ulice jsou tam přecpané trpasličími slony používanými v dopravě. Jeden zvládne táhnout zdobný vozík zvaný hathay, který se podobá západozemskému volskému povozu ale je zdobnější a používají ho vedle palankýnů hlavně bohatí. Večer se tam proto vždy vynoří vozy na mrvu s polonahými otroky, jejichž úkolem je sbírat sloní trus. Protože tyto vozíky pronásledují hejna much, mají otroci na tváří vytetované mouchy, aby bylo na první pohled poznat, kdo jsou. A nejsou tam vzácní ani velcí šedí sloni. 

Obrovským symbolem Volantisu jsou nicméně především proto, že sloni si říká politická strana obchodníků a finančníků, která od konce století krve po zkáze Valyrie drží stabilně dvě pozice triarchů ze tří a slouží jako zásadní protiváha agresivnější, válečnické straně tygrů. Už k tomuto období, převzetí moci slony od tygrů, se váže velmi známý příběh zahrnující slony. Jedním z triarchů za tygry byl během století krve Horonno. Proslavil se jako velký hrdina, lid ho miloval, mnohokrát ho zvolili, byl triarchou celkem čtyřicet let. Ale nakonec ho unavilo neustálé kandidování a přetahování se o moc, tak se podle Deníků Nyssea Qoherose jmenoval doživotním triarchou. To však Volanťany rozzuřilo, protože se tím postavil starým zvykům a zákonům Volantisu, a svrhli ho. Potom ho chytili vzbouřenci, zabavili mu země, zbavili ho titulů, přivázali ho mezi dva slony a vedli je od sebe, takže Horonna přervali vejpůl.

Proto jsou v období voleb ve Volantisu běžným pohledem sloni procházející po ulicích se jmény kandidátů na triarchy napsanými na bocích, nebo tam třeba Tyrion viděl slona sunout se ulicí s tuctem nahých otrokyň, které mávaly z konstrukce připomínající zámek na jeho hřbetu a vyvolávaly jméno dalšího kandidáta. 

Žádné komentáře:

Okomentovat