Harpyje

zdroj

Harpyje (Harpy) je mytický tvor známý i z reálného světa. Zejména z řeckých pověstí, kde má ženské tělo a hlavu, ale křídla, ocas a nohy ptačí. Ve světě Písně ledu a ohně a Hry o trůny je to rovněž mytický tvor, i když někteří, zejména Ghiskarci, by klidně mohli tvrdit, že v minulosti určitě existoval.

Jde tam totiž o proslulý symbol Starého impéria Ghisu a pro Ghiskarce znamená totéž co pro Valyrijce drak. Proto třeba jedné rostlině v Zálivu otrokářů říkají třeba harpyjiny pantoflíky. A v knižní verzi zobrazují tuto harpyji jako bytost s ženským tělem a hlavou, netopýřími křídly místo rukou, nohama orla a ocasem štíra. K tomu jí přidávají ještě různé věci, jako ta původní ghiskarská v drápech obvykle svírala blesk, dnes astaporská svírá těžký řetěz s otevřenými okovy na každém konci a yunkaiská bič a železný obojek. 

A v seriálové verzi ji zobrazovali jako bytost s ženským tělem a hlavou a křídly, ocasem i nohama ptáka. Tedy v případě sedící harpyje. Existovala tam ještě verze stojící, která měla lidské i nohy. A její význam poté, co tam Daenerys Targaryen svrhla existující kulturu založenou na otrokářství, se nejspíš snížil, mnozí začali tento symbol nenávidět, ale nejspíš se nepřestal používat úplně. Zatímco v knize, kde krize v Zálivu vůbec není vyřešená, harpyje stále vzkvétá.

Žádné komentáře:

Okomentovat