Noční pevnost

Noční pevnost (Nightfort) je jeden z hradů Noční hlídky stojících u Zdi za Severem, mezi Ledobodem a Hlubokojezerem, západně od Černého hradu uprostřed. Patrně to byla vůbec první pořádná pevnost Noční hlídky po jejím založení, což se mělo odehrát už před osmi tisíci lety, a také má být ten největší. A podle toho vypadá. Jednak je už více než dvě stě let opuštěný a jednak podle mistrů, kteří tam sloužili, ho mnohokrát přestavovali, takže jen hluboké kamenné klenuté sklepy zůstaly původní. 

zdroj

Noční pevnost nyní sestává z řady polámaných věží, zvonice, ptačince, varny, knihovny, lázní, osmistěnné kamenné kuchyně s hlubokou stupňovitou studnou a kupolovitou střechou, zbrojnice, kovárny, krysami zamořenou velkou síní s poslední zbývající zdí. Pod tím vším je bludiště tunelů spojujících sklepy, a sklepení pro až pět set vězňů. 

Nádvoří se nyní změnilo v lesík, kde skrz díru ve střeše kuchyně roste čarostrom, tři další rostou ve stájích. A je to jediný hrad, kde jsou schody na vrcholek Zdi vysekané přímo do ledu. Skrz Zeď tu vedl i tunel, ale ten při opuštění hradu zapečetili zmrzlým kamením a sutí. Což není jediný možný průchod skrz.

V útrobách hradu, hluboko ve stěně kuchyňské studny, se skrývá magická Černá brána. Je tak stará jako Zeď, září a je z bílého čarostromu vyřezaná do tvaru starého, bledého, scvrklého vrásčitého obličeje s bílýma očima. Když k ní někdo přijde, slepé bílé oči se otevřou a ústa (dveře) se zeptají, kdo je to. Muž Noční hlídky musí odrecitovat část své přísahy „Jsem meč v temnotě. Jsem strážce na zdech. Jsem oheň, který hoří ve tmě, světlo, které přináší úsvit, roh, který probouzí spící, štít, který chrání říše lidí.“, rty mu odvětí, aby tedy prošel, a doširoka se otevřou, dokud nezůstane nic než jen ohromná zející ústa v kruhu vrásek. 

Byl to tedy největší a nejstarší hrad u Zdi. Dvakrát starý jako Černý hrad, na což učenci posuzují podle kronik z Noční pevnosti, které popisují i pradávnou válku na Výběžku mořského draka mezi králi Zimy Starky, králem měničů a dětmi lesa. Také to mělo být běžné sídlo hlídky. Ale proti příběhům, jimiž je Noční pevnost opředena, se zdá válka s měniči procházkou růžovým sadem. 

V Noční pevnosti měl sloužit Stark, Bolton, Magnar, Umber, Flint, Norrey nebo snad Woodfoot jako třináctý lord velitel Noční hlídky, podlehnout kouzlu mrtvolné královny, snad ženy z Jiných (bílých chodců), nechat se jí zotročit a stát se Nočním králem, tyranem vládnoucím svým bratrům a přinášejícím lidské oběti Jiným, než ho král Brandon Stark Ničitel a král za Zdí Joramun zabili a jeho jméno vymazali z historie (seriálová verze Nočního krále je odlišná). Jen mistři se přiklánějí k verzi, že se prostě rozhodl učinit si z Noční hlídky vlastní království a za ženu pojal „mrtvolnou královnu“, dívku původem z Území mohylových hrobů z jižního Severu. 

V Noční pevnosti měl krysokuchař uvařit andalskému králi Tywellovi II. Lannisterovi nebo Oswellu I. Arrynovi jeho syna, za což, tedy za to, že zabil hosta pod svou střechou, ho bohové prokleli k věčnému životu obří krysy požírající své mladé. Zde 79 bratrů včetně nejmladšího syna lorda Ryswella opustilo své posty a uteklo na jih. Byli pochytáni a potrestáni tak, že každého vsadili do jedné díry vysekané do Zdi, kde je zazdili s kopím a rohem, aby stáli svou věčnou hlídku. K níž se posléze připojil i lord Ryswell, který se dobrovolně přidal k černým bratrům. Zde byla statečná Danny Flint, dívka převlečená za chlapce, aby mohla sloužit v Noční hlídce, znásilněna a zavražděna. Zde král Sherrit proklel staré Andaly. Zde učni vídali příšeru přicházející v noci, tři z nich do roka zemřeli a čtvrtý se zbláznil. Zde Symeon Hvězdooký, legendární rytíř se safíry v očních důlcích místo očí, viděl boj pekelných psů. Právě zde Šílený sekerník zouval boty, slídil po síních a vraždil své bratry sekerou. Alespoň podle knihy Strážci Zdi od arcimistra Harmunea, který všechny tyto legendy sesbíral.

Vedle toho se v Noční pevnosti odehrály i nepříjemné historicky doložené události. Jako třeba, když spolu tři sta let před dobytím Západozemí Targaryeny svedli válku velitelé Noční pevnosti a Sněžné, později Královniny brány, přičemž zavraždili lorda velitele Noční hlídky, a oba nakonec přemohli až Starkové. Nebo útok Arsona Ledosekery. U Noční pevnosti se pokusil prosekat skrz Zeď, v polovině ho objevila hlídka a zapečetila ho s jeho muži v jejich tunelu zaživa. Podle legend lze dosud slyšet Arsonovu sekeru, když se přiloží ucho k ledu.

Nic z toho zjevně nebyl dostatečný důvod, aby Noční hlídka Noční pevnost opustila. I když většina administrativních funkcí hlídky včetně lorda velitele se postupně přesunula do Černého hradu. Až když začalo mužů ubývat tak rapidně, že se hrad ocitl ze tří čtvrtin prázdný, v havarijním stavu a na údržbu nezbývaly finance. Bylo to tehdy před více než dvěma sty lety, když královna Alysanne Targaryen navštívila Zeď. Podívala se i do Noční pevnosti a naléhala na lorda velitele Lothora Burleyho, aby ji opustili a vystavěli nový, menší hrad. 

Když pak výstavbu zaplatila svými šperky a přesvědčila svého manžela Jaehaeryse I. Targaryena, aby poskytl stavitele, hlídka souhlasila a ráda se přestěhovala do nového Hlubokojezera. Tak byl opuštěn první hrad u Zdi. Nicméně v době ságy bylo opuštěné už i Hlubokojezero a kromě tří i všechny ostatní hrady. 

Znovu ho obsadili až po bitvě pod Zdí s divokými. Tehdy Stannis Baratheon žádal odměnu za svou účast, zejména nějaké válečné sídlo, a nový lord velitel Jon Sníh mu věnoval Noční pevnost. Poslal tam také Othella Yarwycka a jeho stavitele. Podle nich bude trvat půl roku, než se tam někdo může zabydlet. Stavitelům se alespoň podařilo opravit většinu hlavní bašty a střechu nad kuchyní. Do Černého hradu pak dorazila Stannisova manželka Selyse na své cestě do Noční pevnosti. Jon ji varoval, že hrad rozhodně ještě není připravený pro její a princeznin pobyt, ale ona rozhodla, že její manžel si ho zvolil za jejich sídlo, a tak tam budou. Ovšem nepospíchá z Černého hradu pryč, přičemž jak budou práce probíhat po následné vzpouře a vraždě Jona není jasné. Zatímco v seriálu se Othell stal jedním ze vzbouřenců, skončil na popravišti a i vzhledem ke Stannisově porážce a smrti Noční pevnost stejně jako ostatní hrady patrně zůstala neobsazená.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat