Rod Farwynd

Farwyndové jsou šlechtický rod Železných, který má svou hlavní linii a několik vedlejších rodových větví. Ta hlavní je z Tuleního výběžku na Velkém Wyku, největším ze Železných ostrovů, není však známý jejich znak a slova. A vlastně ani nic, čím by se zapsali do historie, stejně jako jejich příbuzní ze západního pobřeží Velkého Wyku. Jen je kněz Potopeného boha Aeron Greyjoy považuje za zvláštní lid. 

Členové rodu Farwyndů z Tuleního výběžku na začátku ságy:

  • lord Triston Farwynd, lord Tuleního výběžku

zdroj

Farwyndové z Osamělého světla jsou pak mnohem zajímavější rodová větev. Sídlí na shluku ostrůvků Osamělé světlo osm dnů plavby na západ od Velkého Wyku, takže v nejzápadnějším známém osídlení světa. Ve znaku mají černou válečnou veslici na černých vlnách proti rudému zapadajícímu slunci na oranžovém poli. A oni i jejich poddaní jsou považováni za nejzvláštnější. Někteří o nich říkají, že léhají s tuleni, aby měli pololidské děti. Jiní, že jsou měniči a dokážou se přeměnit na lvouny, mrože a skvrnité velryby. A docela zajímavé je i to, kde se tam vzali.

Asi tisíc let po vládě severského Brandona Spalovače vypluli Železní z Velkého Wyku a vítr zavál jejich lodě daleko na západ ke skupince ostrůvků celých osm dnů plavby od nejbližšího pobřeží. Ovšem místo toho, aby se co nejdřív vrátili domů, jejich kapitán tam postavil věž a maják (ty patrně nazval Osamělým světlem, protože široko daleko žádné jiné nebylo), začal si říkat Farwynd a prohlásil se pánem Osamělého světla. A ač je mnozí Železní považují za bláznivé, jeho potomci tam žili dál a prosperovali.

Stali se přitom uznávanou součástí západozemské šlechty. Lord Farwynd z Osamělého světla se třeba účastnil prvního Velkého koncilu v Harrenově, kde se volil nástupce Jaehaeryse I. Targaryena. Jen se nedochovala informace o tom, koho volil. A další Farwynd si rovnou pomýšlel na královskou korunu sám.

Po smrti Balona Greyjoye, samozvaného krále Železných ostrovů, svolal jeho bratr Aeron královolbu podle prastaré tradice Železných. Mezi uchazeče o korunu se objevil i vysoký, hubený lord Gylbert Farwynd s očima, které jako by měnily barvu, a šampiony mu dělali jeho tři synové, kteří mu jsou velmi podobní. K tomu při své řeči netroškařil. Sliboval Železným, že je zavede do země bez zimy za Mořem zapadajícího slunce, kam smrt nedosáhne a kde je každý muž králem a jeho žena královnou. 

Jenže dary, jaké k volbě přinesl, byly z velrybí kosti a bronzu a byly považované za chudé a spíš pro nízké muže, moc příznivců si tak nezískal a jeho kandidatura byla rychle odmítnuta. Dokonce ani ostatní Farwyndové ho nepodporovali.

Členové rodu Farwyndů z Osamělého světla na začátku ságy:

  • lord Gylbert Farwynd, lord Osamělého světla
    • Gyles Farwynd, syn Gylberta
    • Ygon Farwynd, syn Gylberta
    • Yohn Farwynd, syn Gylberta

Žádné komentáře:

Okomentovat