Stínoví lidé

zdroj

Stínoví lidé (Shadow Men) se sice mohou zdát podobní Ašajcům a mnozí mohou mít za to, že jde o stejný lid. Zejména proto, že Stínoví lidé se často objevují právě v Ašaji, k níž mají nejblíž. Ovšem není to tak. Žijí v horské oblasti Essosu známé jako Stínozemí na samém východním okraji známého světa, na poloostrově za městem Ašaj, kam se jen málokdo odváží a jen málokdo má vůbec zájem tato cizí, podivná místa mapovat.

Neví se, co by mohli být za etnikum, nebo zda fungují stejně jako Ašajci, kteří kvůli podmínkám ve městě nemohou mít své děti, a tak jsou vlastně jen směskou nakoupených otroků vychovaných v měšťany. Nicméně jsou nepřehlédnutelní pro zvyk pokrývat svá těla tetováním a nosit červené lakované dřevěné masky. Ty mohou snadno působit strašidelně a zamračeně. Jak předvedla jediná známá představitelka tohoto národa, Quaithe, jež je zároveň poutačka stínů (v seriálu byla její maska z kovových dílů). V seriálu bylo naznačeno, že by mohla být z Ašaje, ale její maska a to, že v Qarthu aplikovala tetování, odkazuje právě na Stínozemí. 

Přestože jsou Stínoví lidé tak tajemní a nikdo o nich tedy nic neví, není úplně nemožné na ně narazit. Někteří se uchylují k pirátství a plenitelství, mnoho jich cestuje po světě za obchodem. K vidění byli například na východním tržišti ve Vaes Dothrak. A zjevně se z jejich řad rekrutují i válečníci, protože vínoví císaři Yi Ti přesunuli svůj dvůr na nějaký čas k východní hranici své říše, aby ji mohli lépe bránit proti nájezdníkům ze Šedé pustiny a Stínozemí.

Žádné komentáře:

Okomentovat