Panství Illyria Mopatise

Panství Illyria Mopatise se nachází ve Svobodném městě Pentos a patří pentoskému magistrovi (tedy členovi vládnoucí třídy) a bohatému obchodníkovi Illyriovi Mopatisovi. Stojí hned na pobřeží, takže je z něj výhled na Pentoský záliv, a je to vskutku luxusní sídlo. Ačkoli Daenerys Targaryen pak v Qarthu viděla takové paláce, že podle ní Illyriovo panství vedle nich působilo jako prasečák.

zdroj

Schovává se za 3,7 m vysokými cihlovými zdmi se železnými hroty na vrcholku a jediný vstup do něj tvoří tři brány. Jedna velká hlavní brána hlídaná Neposkvrněnými, postranní branka u psince hlídaná Neposkvrněnými a skrytá branka do zahrady pokrytá břečťanem zamčená na řetěz.

Za zdmi se pak nachází balkony s ozdobnými sloupy a lomenými oblouky, dlážděné nádvoří, kde mezi dlaždicemi rostou houby (některé i jedovaté a při svém pobytu tam si je posbíral Tyrion Lannister, protože ve svém rozpoložení zvažoval i sebevraždu). Zahrada s mramorovým bazénkem s malovanou mramorovou sochou nahého mladíka, který je mrštný, pohledný, s blond vlasy po ramena, připravený k duelu s tenkou braavoskou čepelí (podle Illyria stál sám modelem v šestnácti letech Pythovi Malanonovi, ale neví se, nakolik je to pravda a jestli už v šestnácti měl dostatek prostředků, aby si sochu mohl dovolit). Kolem ní je šest třešní. A za panstvím ještě mnohem větší zahrada. V zahradách pak v seriálu byly i altánky, několik úrovní oddělených mramorovými schody a terasami s vodními prvky.

Uvnitř jsou honosné ložnice, minimálně jedna, ale nejspíš všechny jsou zdobeny vzorovanými měkkými myrskými koberci, v té Illyriově si také údajně schovává ruce své druhé milované ženy Serry. Ta zemřela při epidemii šedého moru, při němž obětem tvrdne tkáň, než je nemoc zabije, a Illyrio se prý s nimi nemohl odloučit. A v seriálu měl i minimálně jedny vnitřní lázně s krbem a kamenným šestihranným bazénkem. 

Dále má i dlouhý, tmavý sklep s valenou klenbou a kamennými stěnami se skvrnami od ledku, kde skladuje soudky piva a vína. Včetně sladkého ostružinového, sladkého červeného z Roviny, kyselého dornského, bledějantarového z Pentosu, zeleného nektaru, ohnivého vína z Myru, stromovisnkého zlatého, vín z Dálného východu a i silného vína ze soukromých zásob lorda Runceforda Redwynea, jednoho z předešlých lordů Stromoviny. 

To vše, jak už bylo řečeno, hlídají Neposkvrnění, které si Illyrio koupil jako domácí stráže, a pracují tam i další otroci. Alespoň dvě tlusté kuchařky, kuchtík, pihovatá pradlena, blonďatá společnice. Přesto, že v Pentosu je otroctví formálně zakázané. Běžnou praktikou totiž je sice mít služebnictvo oficiálně svobodné, ale zajišťovat jim životní potřeby za cenu, které se nerovná poskytovaná mzda, a tím pádem je nechávat odpracovávat neustále rostoucí dluh. Akorát u Neposkvrněných působení jako domácí stráž znamená problémy, protože na svých postech, kde hlídají bohaté, obvykle nemají mnoho co dělat, zpohodlní, bez neustálého armádního drilu často hodně ztloustnou, a to byl případ i těch Illyriových. Tedy pouze v knize.

zdroj

Jen není známo, jestli toto panství před Illyriem vlastnil někdo jiný, nebo ho Illyrio nechal postavit. Magistrem se stal pravděpodobně díky svým schopnostem pracovat s informacemi a vyšplhat po společenském žebříčku a také manželstvím s dcerou bratrance prince Pentosu, a zůstal v této pozici díky svým obchodním úspěchům a majetku, i když manželství skončilo a on rozčílil prince svatbou se Serrou, tehdy nízkou prostitutkou. Ale ve výsledku mu princ jen zakázal vstup do princova paláce a Illyrio zůstal dál v Pentosu jako prominentní občan.

Půl roku před začátkem ságy (v seriálu rok) také ve svém sídle hostil Daenerys a Viseryse Targaryeny, aby zajistil svatbu Daenerys s khalem Drogem, a po smrti Joffreyho Baratheona a vraždě Tywina Lannistera i Tyriona. Utekl totiž za Úzké moře, kde mu Varys zajistil cestu ke svému příteli Illyriovi (v seriálu odplul s ním), a Tyrion tam nějakou dobu pobyl, než ho Illyrio vzal na setkání se svými přáteli na východě, aby se ho pokusil zatáhnout do svých dalších plánů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat