Rod Borrell

zdroj

Šlechtický rod Borrellů sídlí v malém městečku Sestrově na ostrově Sladká sestra, jednom ze souostroví Tři sestry v zálivu Kousanec u Údolí. Jsou to tak vládci Sladké sestry z hradu Vlnolam na vysokých, kamenných obloucích fungujících jako vlnolam, s bílým krabem pavoučím na šedozeleném poli ve znaku. Kromě lordů Sladké sestry si ale říkají i štít Sestrova, pán hradu Vlnolamu a strážce Noční lampy, což je černý maják na pobřeží. 

K tomu byli předci Borrellů, patrně z Prvních lidí, pirátští králové, kteří obsadili Sladkou sestru jako pirátskou základnu, až dokud se na ně nevrhli Starkové, aby ochránili své severní pobřeží před jejich nájezdy. A k jejich zvláštnostem také patří, že už tisíce let se u nich projevuje „znamení“, srůsty mezi ukazováčkem, prostředníčkem a prsteníčkem.

Na druhou stranu jsou Tři sestry poměrně chudé souostroví, Sestrov je plný prkenných domků a chatrčí z mazanice, takže tamější lordi nejsou z nejdůležitějších a velké události říše jim naopak snadno uškodí. Během tance draků, občanské války o Železný trůn mezi Rhaenyrou Targaryen a jejím polovičním bratrem Aegonem II. například navštívil Sestrov Rhaenyřin syn Jacaerys a přesvědčil Borrelly i jejich lenní pány a lordy Tří sester Sunderlandy, aby se přidali na stranu jeho matky. Jenže co mohli takoví zchudlí piráti poskytnout? Není divu, že o jejich vlivu na boje není žádný záznam. Nebo když Sunderlandové vtáhli později Tři sestry a tak i Borrelly do dvou z pěti Blackfyrových rebelií, přinesli jenom vážné ztráty a sankce, které situaci místních, i Borrellů, ještě zhoršily.

Až na Robertovu rebelii, v níž měl lord Borrell kupodivu chvíli moc úplně obrátit proud. Když Aerys II. po popravě Rickarda a Brandona Starků přikázal Jonu Arrynovi poslat mu hlavy také Neda Starka a Roberta Baratheona, Jon odmítl a volal do zbraně, bylo potřeba, aby své vazaly svolali i Ned a Robert. Ned ale nemohl na Sever po pevnině, a tak vyrazil po moři skrz Kousanec k Bílému přístavu. Vezla ho tam rybářská bárka s mladou rybářkou, jejíž otec po cestě zemřel, kvůli bouřím nedoplula dál než do zálivu a vyplavilo je to na Sladké sestře. Tak se dostal k lordu Borrellovi. Ten ho mohl snadno zadržet, vydat Aerysovi, shrábnout odměnu a zničit rebelii dřív, než se naplno rozpoutala. Jenže se rozhodl jinak. Před zraky svého syna Godrica mu přikázal, aby o svém pobytu v Sestrově pomlčel, pokud rebelii prohraje, že v takovém případě tam nikdy nebyl, a nechal ho jít. 

Tak mohli rebelové uspět a vlády v Sestrově se ujmout Godric, pragmatický, hrubý, neurvalý, velký, tělnatý muž s širokými rameny, obličejem s tlustými rty, nosem jako hrouda, žlutými zuby, černýma očima, ohromným obočím, nyní částečně plešatý s drsnými šedými a bílými vousy na tvářích a bradě, a se znamením na pravé ruce. S oblibou v bouřích, protože před příchodem Andalů byly na Třech sestrách posvátné, a v sestřině dušenině, místní specialitě z rudých krabů, pavoučích krabů a krabů dobyvatelů, ale s nelibostí v Seveřanech. 

Takový ser Davos Mořský ho rovnou považuje za lupiče vraků, ale přestože má Godric temnou pověst, stále uznává zákony pohostinnosti a nejspíš má rád svou rodinu. Faktem totiž je, že podobnou pověst má celé souostroví. Dlouho tam tolerovali pašeráky, někdy naváděli lodě falešnými majáky, sami pochází z pirátských králů. Proto také Stannis Baratheon jako správce lodí Roberta I. jednou poslal flotilu do Sestrova, donutil Godrica pověsit tucet jeho nebezpečných přátel a vyhrožoval mu, že pověsí i jeho, pokud se ještě někdy potopí nějaká loď a rozkrade se její náklad kvůli tomu, že zhasne Noční lampa. Godric však nepřestal se zvykem zabírat si náklad ztroskotaných lodí a není jisté, jestli je po tomto zásahu už ke zkáze nenavádí úmyslně. A i on dost možná snadno mohl změnit osud říše.

Jednak po rudé svatbě, kdy na vrcholu války pěti králů Freyové a Boltonové zradili Starky, znovu se zavázali Železnému trůnu a Lannisterové jim za to slíbili Řekotočí a Sever, skupina Freyů dorazila na Sladkou sestru cestou do Bílého přístavu, kam mířili na zásnuby se zaslíbenými severskými dívkami a s kostmi mladšího syna lorda Wymana Manderlyho, jenž během rudé svatby padl. Godric je sice pustil dál, ale neměl o Wymanovi valné mínění. Tvrdil, že kdyby jemu Freyové vezli akorát kosti syna, jehož zabili, pověsil by je, neoženil by je za své dcery a vnučky – sám má alespoň dvě dcery (žádné syny) a od každé alespoň jednu vnučku. Jedna z nich, ne moc pohledná Gella, mu často vaří sestřinu dušeninu.

Jednak ale hlavně jednal s Davosem Mořským o možné podpoře Stannise Baratheona, přičemž stejně jako jeho otec Neda Starka, i Godric mohl Davose snadno vydat královně regentce Cersei Lannister, která tehdy vládla za malého krále Tommena Baratheona od smrti jejího otce Tywina. Také mu o této podobnosti vyprávěl. I o své domněnce, že proto je rybářova dcera, která Neda převezla z Údolí, matkou Nedova bastarda Jona Sněha – měl ji tu nechat s váčkem stříbra a bastardem v břiše. 

A stejně jako jeho otec pochyboval o schopnostech královny, k Davosově úlevě. Přijal jeho slib, stejný jako byl slib Neda, že když prohraje, nikdy v Sestrově nebyl, a dovolil mu odplout do Bílého přístavu, pokusit se získat pro Stannise Manderlye. Díky čemuž mohl s Manderlyi a Glovery začít pracovat na plánu na znovudosazení Starků na Zimohrad. 

Členové rodu Borrellů na začátku ságy:

  • lord Godric Borrell, lord  Sladké sestry, štít Sestrova, pán hradu Vlnolamu a strážce Noční lampy
    • dvě dcery Godrica
      • lady Gella, vnučka Godrica
      • alespoň jedna další vnučka Godrica

Žádné komentáře:

Okomentovat