Přechod

zdroj
Přechod (Crossing), často přezdívaný Dvojčata (The Twins), je sídlo rodu Freyů u severní hranice Říčních krajin. Rozkládá se přes Zelený bodec, jeden z přítoků Trojzubce, a tak zajišťuje jediný bezpečný přechod přes řeku na hlavní trase ze Zimohradu do Řekotočí po několik set kilometrů. 

To ho zároveň dělá velmi specifickou a zajímavou stavbou, protože jde o dva samostatné hrady, jeden na každém břehu, spojené kamenným mostem, který je dostatečně široký pro dva vozy vedle sebe. Každý z těchto hradů má vysoké cimbuří, barbakány s velkými branami a kolem hluboké příkopy, které z nich můžou dělat i samostatně udržitelné jednotky. Lze totiž rychle od příkopů vykopat kanály, které udělají z každého hradu ostrov. Zároveň se zde ještě uprostřed nachází strážní Vodní věž, která v seriálu chybí, a kde kromě stráží můžou přebývat i ctění hosté. Ale nejedná se jen o dvě pevnosti zasazené ve vodě, u východního hradu se nachází i jablečný sad a kukuřičné pole.

Tyto identické hrady, které jsou i znakem Freyů a korunují například trůn lorda Freye, a jejich obtížná zdolatelnost, tak znamenají, že si lord Přechodu může být jistý, že ať určí jakoukoli cenu, zájemce o přechod ji bude muset zaplatit.

Přestože jde tedy o důležitou a účelnou stavbu, na rozdíl od jiných sídel Západozemí jsou Dvojčata poměrně mladá. S výstavbou se začalo před 600 lety, když první, tehdy nevýznamný pán postavil vratký dřevěný most přes nejužší část řeky. Po dalších třech generacích pak byl dokončen most kamenný, ke kterému přibyla dřevěná pevnost na každém konci, a Freyové se pomocí vysoké daně za přechod začali zmáhat. Což je fakt, co rozčiluje ostatní starší a silnější rody, jež svou urozenost a bohatství odvozují od dávných předků místo ne vždy čestně vedeného obchodu.

Později byly dřevěné pevnosti nahrazeny dvěma kamennými hrady, po svém stejném vzhledu pojmenovanými Dvojčata, a rod Freyů, nyní se 4 000 bojeschopnými muži, se stal díky strategické poloze jedním z nejmocnějších vazalů v Říčních krajinách vládnoucího rodu Tullyů. Což je nejspíš důvod, proč se též řadí k jednomu z nejpočetnějších.

I přesto ale nejde zrovna o oblíbený cíl poutníků a Freyové nejsou v současnosti žádanou partií. Lord Walder Frey se se svými početnými potomky postaral o dost nepříznivou pověst. Sice se chlubí, že za svůj život hostil celkem tři krále, a nepochybně se snaží alespoň formálně postarat o početnou rodinu zajišťováním svazků a spojenectví, ale také se neblaze proslavil.

Například pozdním vyjetím do bitvy v Robertově rebelii, kdy se ukázal až už bylo jasné, která strana zvítězí. Rovněž zálibou v mladých manželkách a vůbec dívkách i přes svůj pokročilý věk a hrubou povahou. Zajišťováním i neúměrného prospěchu, když si za právo přechodu třeba na Robbovi Starkovi vymohl slib sňatku Robba a jeho sestry Aryi se svými potomky (v knize ještě svěřenectví dvou vnuků Starkům a pozici jeho syna jakožto Robbova panoše). A především brutální zradou Starků ve válce pěti králů, od níž si sliboval spoustu zisku zejména od Lannisterů, ale v seriálu za ní nakonec zaplatil krvavou cenou (načež už nebylo řečeno, kdo se hradu a přechodu přes řeku chopil).

Proto má rod Freyů pověst opozdilců, nedůvěryhodných lordů beze cti a svědomí a hlavně zrádců s nestálou loajalitou, a pokud nějaký cestovatel potřebuje přejet Říční krajiny a nechce hazardovat procházením bažin Šíje, často nemusí být Stark, aby si přál pád lordů Dvojčat. 

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat